Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sekten som avskyr oss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: FINN FONS

TOPEKA. Megan Phelps, 21, sitter hemma vid sin dator. 

Hon pluggar på universitetet och ska bli advokat. 

Hon är avslappnad och trevlig. Hon skojar och småpratar. 

Men hon vet att jag är svensk - och plötsligt säger hon: 

- Prinsessan Madeleine har en horas ansikte.

Vi är hemma hos ”svenskhatarsekten” Westboro Baptist Church, inne i deras högkvarter. Platsen är Topeka i Kansas i Mellanvästern. Församlingens anläggning täcker ett helt kvarter. Centrum är kyrkan, som på långsidan har namnet på en av sajterna man har: Gud hatar Amerika. Här finns en rad bostadshus, stora gräsmattor – och en pool.

 Det viktigaste i församlingens budskap är hat. Främst mot homosexuella, men också mot svenskar, mot svenska kungahuset – och speciellt mot prinsessan Madeleine.

 Shirley Phelps, 44, tar emot. Hon är dotter till sektledaren Fred Phelps, 77, centralfiguren bakom den bisarra ideologin. Hon verkar hålla på att ta över ledarrollen.

 Totalt har församlingen endast 71 medlemmar, pastor Phelps utvidgade familj och några ingifta.


Shirley är advokat, precis som pappa och hennes make. Det är också tio av hennes tolv syskon. Hon har elva egna barn.

 Shirley växlar mellan att prata normalt – och att slå på predikantrösten. Då är meningarna pepprade med bibelord och tonen oförsonlig.

 Shirleys viktigaste uppgift är att organisera demonstrationerna som familjen är ute på. Medlemmarna reser ständigt över landet i små grupper, framför allt till begravningar för soldater som stupat i Irak.

 Shirley visar stolt upp hemgjorda plakat. Viktigaste slagordet är: ”Gud hatar bögar”. Andra är: ”Amerika är dömt till undergång”. ” Gud är er fiende”. ”Tack Gud för döda soldater”.

 Viktigast av allt är hatet mot homosexuella. Varför?

 – Det går inte att titta i medierna utan att se gaya militärer, gaya äktenskap, gaya här, gaya där. Gud säger att det är en styggelse. Landet är fördömt. Landet är som en horaktig kvinna som jagar falska gudar.

 – Vi varnar bögarna att de hamnar i helvetet. Man ska inte ljuga inte för dem.


Sekten är hatad över USA på grund av att den demonstrerar vid soldatbegravningar. Idén är att Amerika är så depraverat att varje soldat som strider för landet också strider för de homosexuella.

 Hatet mot Sverige har sin grund i rättegången mot pingstpastor Åke Green för hans predikande mot homosexuella. Shirley säger:

 – Ni svenskar har rest er upp och sagt med en röst: ”Det är OK att vara bög”. Därför är Sverige dömt till undergång.

 Hon ger kung Carl Gustaf ett budskap:

 – Lyd Herren Guds budord. Sluta tjäna avgudar. Sluta led ditt folk till helvetet.

 Sektens fixering vid svenska kungahuset beror på en bild från Nobelfesten 2002, där prinsessan Madeleine bär en urringad klänning.

 Shirleys dotter Megan lägger sig i samtalet. Hon har kommit hem från universitetet och satt sig vid datorn. Hon säger:

 – Kungen måste säga till sin dotter att sluta klä sig som en hora. Hennes klädsel är bara ett tecken på hennes anda.

 Megan säger allvarligt:

 – Madeleine har en horas ansikte.

 Så ger hon ger råd till jämnåriga svenskar:

 – Lev enligt skriften. Följ inte köttsliga lustar. Om ni lever på ett oanständigt sätt hamnar ni i helvetet. Om ni lyder Gud så kommer ni till himlen och får evigt liv.

 Alla människorna här är urbana professionella. Megan har t-shirts och jeans och ser ut som en ”all-American girl”.

 Hon läser företagsekonomi på universitetet och ska fortsätta med juridik.

 – Men det som jag vill mest av allt är att vara här, på den här platsen, och tjäna Gud här.

 – Vi som tillhör församlingen är välsignade. Vi har en pastor som inte ljuger för oss – eller våldtar oss som katolska präster gör. Vi har föräldrar som älskar oss och lär oss att lyda Gud.

 Saknar du inte sådant som andra jämnåriga gör?

 – Vi gör inte sådant som är perverst – som att dejta, eller hänga på barer. Vi tjänar Gud. Men det betyder inte att vi inte har roligt med varandra.

 Shirleys näst äldste son, Megans storebror Joshua, som i dag är 22, träffade en flicka utanför kyrkan som blev med barn. Han gav sig av för tre år sedan. Han har ringt och bett att få träffa familjen.

 – Men det får han aldrig göra, någonsin, säger Megan och citerar ett bibelord som förklaring.

 Hon tycker inte att det är besvärligt att demonstrera på soldatbegravningar:

 – Nej, de har slagits i en bögarmé för en bögnation. De hatar Gud och lyder honom inte. Därför har han förbannat dem.

 Hon fortsätter:

 – Bibeln säger: ”Du ska inte ligga hos en man som man ligger hos en kvinna. Det är en styggelse.” Gud hatar bögar. Det är sanningen – och vi predikar den.

 – Sodom och Gomorra är exempel på hur det går om man lever ogudaktigt. Då förstörs man.

 Barn kommer och går medan vi pratar. Det märkliga är stämningen: den kan inte beskrivas som annat än glad och trygg. Det går att förstå suget att vara här för den som aldrig har prövat något annat.

 Alla i sekten verkar vara proffs på datorer. Shirley visar stolt upp sektens absurda hemsida, med bland annat en video där kvinnor och barn sjunger ”God hates the world” till tonerna av ”We are the world”.


Nu är det dags för en av de många demonstrationerna, vid en restaurang i Topeka, där medlemmar av sekten misshandlades 1991. Där har man demonstrerat varje dag sedan dess.

 En grupp vandrar i väg. Här finns också hatplakat mot Sverige. Abigail Phelps, 38, har en svensk flagga runt foten som hon trampar på. Det känns som en specialprotest för att vi är där. Jag frågar om det är så men får inget svar.

 Så får jag ett bud. Gamle hatpastorn Fred Phelps själv vill träffa mig. Han står i ett hörn av demonstrationen. En 77-åring i cowboyhatt, med mörka glasögon som gör att det inte går att få ögonkontakt med honom. Han är dominerande, arrogant och kritiserar mitt sätt att ställa frågorna.

 Hatorden strömmar ur pastorns mun.

 – Den homosexuella lobbyn kontrollerar det här landet. Därför är landet fördömt.

 – Det finns inget hopp för Sverige, om ni inte visar ånger och inför dödsstraff för sodomi.

 Så ger han mig ett avskedsord:

 – Om du inte sluter fred med Herren Gud Allsmäktig så hamnar du i helvetet, min vän.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.