Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sekten lurar sjuka människor med bluffmaskin

"Vi trodde det var en sekt". Eva Fredriksson och Linda Johansson berättar om den kaotiska föreläsningen Verklighetens center hade på Sunderby folkhögskola utanför Luleå.
VUOLLERIM. De utlovar friskhet, glädje och harmoni.
Men för de sjukskrivna i Sunderbyn blev det precis tvärtom.
Mötet med Verklighetens center slutade i tårar och vrede.
De sa att vi skulle säga poff så var problemen borta, säger Linda Johansson, 32.

FAKTA

Verklighetens center
Har en filosofi som bygger på idén om människors medvetna och omedvetna val.
Målet är att sprida ett friskhetsvirus över världen.
Genom att människor befrias från sina negativa tankar når de en högre medvetenhet och blir gladare.
Omedvetna tankar däremot kan leda till miljöförstöring, naturkatastrofer och krig.
Stiftelsen har sitt säte i Vuollerim i Jokkmokk.

Här är Poff-metoden som använts i Verklighetens center: Samla de negativa tankarna, visualisera att du har ett moln över huvudet.
Säg poff så det löses upp.
Låt det inte fara vidare över världen.

För ett par år sedan skulle Linda Johansson och hennes väninna Eva Fredriksson, 35, gå kursen "Stärkelsen" på Sunderby folkhögskola utanför Luleå. Kursen är till för långtidssjukskrivna i syfte att ge dem bättre självförtroende och självkänsla. En dag gästföreläste Ann-christine Anderson och Maria Marathon från stiftelsen Verklighetens center. Det skulle handla om personlig utveckling. Men ganska snart märkte deltagarna att något var fel. – Jag ifrågasatte vissa saker och då sa de: "Du är inte frisk, du tänker inte rätt", berättar Linda Johansson.

Predikade om positiva tankar

Föreläsarna predikade vikten av att tänka positivt. För den som känner sig nere och deprimerad var lösningen enkel: Samla ihop de negativa tankarna i ett moln ovanför huvudet och säg "poff" – så försvinner de. Annars far molnet vidare över världen och kan i förlängningen leda till krig och andra katastrofer. – Jag kan väl inte ta på mig ansvaret för kriget i Irak, säger Linda Johansson. Stämningen på kursen blev alltmer spänd. När Linda Johansson argumenterade emot deras budskap fick hon till svar: "Du är deprimerad och har satt dig i den sitsen själv!" Till slut var hon så arg och kränkt att hon gick ut från salen. Strax avbröts lektionen av personal på skolan. De skickade i väg Annchristine Anderson och Maria Marathon och har inte hört av dem sedan dess.

"Friskhetsvirus"

Verklighetens center har som mål att sprida ett "friskhetsvirus" över världen. Genom att människor befrias från sina begränsningar – negativa tankar – kommer de att nå en högre medvetenhet och bli glada. Exempel på begränsningar är rädslor, dömanden och hopplöshet. I Verklighetens centers affärsplan beskrivs hur det snabbt och enkelt går att bota allvarliga samhällsproblem som sjukskrivningar, utbrändhet och mobbning: "När individ efter individ beslutar sig för att följa det kollektiva hjärtat genom att förhöja sin medvetenhet… blir resultatet ett samhälle fritt från skvaller, konflikter, rädslor…" Det kollektiva hjärtat vet var alla ska vara – och påverkas av felaktiga handlingar.

"Går inte att bevisa"

Men enligt Annchristine Anderson har de slutat använda det begreppet. – Vi kan inte bevisa att det finns en kollektiv visdom, men vi vet definitivt att var och en av oss har en inre visdom. Det andra håller vi på att forska kring, säger hon. Det var inte bara Linda Johansson som råkade illa ut under lektionen. Flera andra deltagare bröt ihop och började gråta. Föreläsarna ska ha pekat med hela handen och utropat: "Du är nere i hålet" till en person som ställde en kritisk fråga. En annan blev uppläxad med orden: "Nu är du tyst!" Verklighetens center har sin verksamhet i byn Vuollerim, Norrbotten. Under det senaste året har ett tiotal familjer med anknytning till stiftelsen lämnat sina gamla liv och flyttat till byn som har omkring 800 invånare.

Golfproffs i styrelsen

En av dem som köpt fritidshus är golfproffset Robert Karlsson. Han sökte sig till Verklighetens center för att utveckla sitt golfspel. I dag är han styrelseledamot där. Redan nu finns det avhoppare som vittnar om hård styrning och manipulation. Det förvånar inte Linda Johansson och Eva Fredriksson. – Vi trodde direkt att det var en sekt, vi pratade om det efter kursen, säger Eva.

"Handlar om att tjäna pengar"

Religionsforskaren Peter Åkerbäck vill inte sätta den stämpeln på verksamheten. – Det är svårt att definiera vad som är en sekt. Klart är i alla fall att verksamheten bedrivs som ett företag, där det handlar om att tjäna pengar och få människor att må bättre. Vissa mår säkert bra av det här, andra blir besvikna. Verklighetens center har likheter med Landmark och Scientologerna. Tanken är att alla människor har en outnyttjad potential. Om den börjar utnyttjas blir människorna lyckligare. Enligt Maria Marathon var det hennes iver att förmedla det hon själv nyss lärt sig som "skrämde" deltagarna.

Citat ur stiftelsens affärsidé:

"Ledarna i stiftelsen vet att det är fullt möjligt att dramatiskt och inom kort tid stoppa de kraftigt ökade sjukskrivningskurvorna som skjuter i höjden, mobbningen som tilltar, problem med jämställdhet och utbrändhet och andra symptom i samhället." "Vetenskapen har länge, utan att lyckas, försökt hitta den saknande länken som gör det möjligt att knyta samman Albert Einsteins relativitetsteori med kvantfysikens teorier. Stiftelsens grundare hävdar att det osynliga kaoset i partikelvärlden och i alla partikelvågor avspeglar individers slavdrivarreaktioner, tankar och ord." "Verklighetens Centers Stiftelses intention är att på sikt frigöra hela samhället från dess begränsningar genom att på individnivå visa hur lätt, roligt och befriande det är att nå en högre Helhetsmedvetenhet." "Stiftelsen söker individer i länet som känner i sina hjärtan att de antingen vill bidra med medel eller fokusera på att göra sig av med sitt bagage för att på sikt kunna assistera andra att göra detsamma."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!