Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Sekretessen släpps på utredningen av Lindberg

Publicerad
Uppdaterad
Delar av polisutredningen om den före detta polischefen Göran Lindbergs misstänkta brott släpps, beslutade Södertörns tingsrätt i morse.
Vissa detaljer kommer dock att maskas för att de utsatta kvinnorna inte ska pekas ut.
I morgon börjar rättegången i en av Sveriges mest uppmärksammade sexbrottsmål. Förre polischefen Göran Lindberg står åtalad på 23 punkter – bland annat flera våldtäkter mot unga kvinnor.
- I större delar hävs sekretessen. Det som har skyddats är framför allt målsäganden, deras namn och annan information som skulle kunna peka ut dem, säger ansvarige rådman Lars Tomth.

Svårt beslut

Hela förundersökningen är på 2 700 sidor. Omkring 300 sidor har strukits helt. Bland annat är rättsintyg, psykologanteckningar, adresser och bilder som rör målsägandena borttagna.
- Det är alltid svåra beslut att fatta. Men det är en avvägning mellan det stora intresset från allmänheten och hänsyn till de här kvinnorna. Vi har tagit den här ställningen medan åklagaren gör en annan bedömning, säger Tomth.
Tingsrätten valde att gå tvärs emot kammaråklagare Håkan Roswalls beslut att sekretessbelägga utredningen. Åklagaren säger till TT att han inte har några kommentarer till tingsrättens bedömning om att släppa delar av förundersökningen.
- Det visste jag inte att de gjort, men var och en gör sin bedömning. Jag har ingenting att säga och vill inte kommentera det här just nu, säger Roswall.

Advokat orolig

Advokat Caroline Reiner biträder fyra av målsägandena och blir orolig när hon får veta att sekretessen lättats.
- Jag hoppas att de inte släpper sekretessen på målsägandes förhör. Det finns ju många sätt att ta reda på vilka de är. Släpps förhören och läggs ut på nätet så kan det till exempel påverka utsagorna från dem som ska höras, säger hon till TT.
I ett så här uppmärksammat mål är det extra viktigt att hålla på sekretessen, enligt Reiner.
- Ett sådant här mål skiljer så väsentligt från andra mål, just på grund av det massmediala trycket. Man glömmer bort brottsoffren i det här, man utsätter dem för en omänsklig press, säger hon.

"Ser inga problem"

Advokat Elisabeth Massi Fritz som företräder en av målsägandena säger till TT att tingsrättens beslut var väntat.
- Jag är inte alls förvånad och hade räknat med att tingsrätten skulle släppa på sekretessen. Under mina tjugo år då jag jobbat med sexualbrottsmål har jag aldrig varit med om att man har sekretessbelagt en hel undersökning.
Massi Fritz menar att domstolen har haft flera omständigheter att ta ställning till.
- Vi har tagit hänsyn till målsägandena i det här målet, domstolen kanske tar hänsyn mer på ett helhetssätt, att det är av ett stort samhällsintresse. I många fall kan man maska identiteter och gör man det ser jag inga problem att man lämnar ut. Man får i det här målet vädja till medierna om att värna om att det är mycket känslig information.
Hon säger också att hon tror att rättegången kan bli delvis öppen.
- Vi kommer att begära stängda dörrar, men jag misstänker att vissa dagar kommer att vara öppna, liksom delar av sakframställningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag