Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sekretessbelagda dokument läckta – EU:s gränsbevakning röjd

Flyktingar till fots – på väg mot EU.Foto: SHUTTERSTOCK

SVT Nyheter avslöjar att flera känsliga dokument som rör EU:s gränsbevakning har röjts i samband med den svenska polisens mejlhaveri.

”Att offentliggöra sådan information skulle avslöja de arbetsmetoder som används i pågående och framtida insatser” står det bland annat i de sekretessbelagda dokument som SVT tagit del av.

Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå, samordnar gränskontrollen för de olika medlemsländerna. 

När tusentals flyktingar och migranter tagit vägen över havet till Europa har insatserna i den grekiska övärlden medfört två saker – räddade liv och bekämpad gränsöverskridande brottslighet.

Men den plattform som innehåller informationen är enbart skyddad med användarnamn och lösenord.

Då gäller det att hålla ordning på fingrarna när man loggar in.

Vilket svensk polis inte gjorde när man fick tillgång till  FOSS, Frontex plattform, som delar information mellan medlemsstaterna.

En administratör mejlade helt enkelt fel, och inloggningsuppgifterna hamnade hos en privatperson vars domänadress ligger nära ”polisen.se”.

Känsliga dokument kom i obehörigas händer

Vilket medförde att utomstående kunde logga in – och ladda ner känsliga dokument. Där fanns till exempel uppgifter om hur många som är anställda vid olika insatser, och information om vilken teknisk undersökning dessa använder.

Andra dokument rörde hur man upptäcker förfalskade ID-kort och pass.

– Användar-id och lösenord i klartext ska aldrig skickas via mejl. Har man så känsliga dokument då måste man se till att skyddet är mer än bara ett användar-id och ett lösenord mellan användaren och informationen. Jag tror inte att man har gjort sin korrekta riskbedömning här, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetsiftelsen, till SVT.

Frontex vill inte ställa upp i en intervju

SVT Nyheter har sökt Frontex för en intervju. EU-myndigheten har inte velat ställa upp, men skriver i ett kort uttalande:

”Frontex tar all information om potentiella överträdelser av sina elektroniska system på mycket stort allvar och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda information mot obehörig åtkomst och obehörig användning. Vi utreder just nu detta fall. Men av säkerhetsskäl kan vi i detta skede inte diskutera några detaljer.”

Den svenska polisen har däremot inga kommentarer. Man hänvisar till Frontex.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.