Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Segerjublet i natt – skifte i Norge: ”Vi har klarat det”

Filippa Rogvall på plats på Arbeiderpartiets valvaka.
Jonas Gahr Støre när vallokalundersökningen presenterades klockan 21.
Foto: JAVAD PARSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Strax före midnatt höll AP-ledaren sitt segertal.
Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN
Statsministern Erna Solberg har ringt och gratulerat till valsegern.
Foto: Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gahr Støre efter valsegern.
Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Gahr Støre efter valsegern.
Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN

OSLO. Jublet var öronbedövande när siffrorna började trilla in.

Resultatet var knappast så illa som Arbeiderpartiets medlemmar hade befarat – och majoriteten i norska stortinget är säkrad.

– Vi har väntat och hoppats. Nu kan vi äntligen säga att vi klarade det, säger tillträdande statsminister Jonas Gahr Støre.

Skriken avlöste varandra inne på Folkets hus i Oslo när resultatet av de rekordmånga förtidsrösterna presenterades parti för parti. Lyckliga medlemmar kramades över de runda borden och viftade med röda vimplar.

Trots att Arbeiderpartiet, AP, backar någon procentenhet jämfört med valet 2017 är siffrorna bättre än mätningarna hade visat. Lika stora jubel fick samarbetspartierna Senterpartiet – som går fram mest av alla partier – och Sosialistisk Venstreparti. Ännu ett tjut från publiken när det stod klart att Høyre backar mest.

Arbeiderpartiet får 26,4 procent, Senterpartiet får 13,6 procent och Sosialistisk Venstreparti får 7,5 procent.Det ger dem en majoritet i stortinget.
Foto: NRK / NRK
Foto: NRK / NRK

Erna Solberg ringde Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre och gratulerade till valsegern.

– Jag önskar lycka till med sannolikt ganska krävande förhandlingar för att få ihop ett regeringsunderlag, sa den avgående statsministern från scen i en annan del av stan.

Väntat i åtta år

Först när alla andra partiledare hade talat på sina respektive valvakor klev AP-ledaren ut på scen, lättad över att slippa regera med stöd av småpartierna på vänsterkanten. Publiken skanderade:

– Jonas, Jonas, Jonas!

Jonas Gahr Støre i samband med segertalet.
Foto: Javad Parsa / TT NYHETSBYRÅN

Den blivande statsministern har väntat i åtta år på det här tillfället.

– Vi hade ett mål som var viktigare än något annat, en ny regering och ett skifte i norsk politik. Norge har gett ett klart besked, de önskar ett mer jämlikt samhälle, säger Jonas Gahr Støre.

Nu väntar regeringsförhandlingar. Trots att Arbeiderpartiet har majoritet med Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti förklarar Støre att han även ska lyssna på marxistiska Rødt, som för första gången klarar spärren till stortinget.

– Vi ska ta oss tid för att grunden för en ny regering blir så bra och säker som möjligt.

Statsvetaren: ”Väldigt klar rödgrön seger”

Statsvetaren Svein Tore Marthinsen om att Jonas Gahr Støre blir Norges nya statsminister.

Direktrapport: Valet i Norge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.