Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Seger för det
svenska snuset

Strax efter lunchtid på tisdagen inleddes Europaparlamentets omfattande omröstning kring nya gemensamma tobaksregler. Foto: Samuel Unéus

EU-parlamentet har beslutat att Sverige får fortsätta att bestämma över snusets smaksättning.

"Hurra igen! Parlamentet godkände precis fullständigt undantag från tillsatsregler för svenskt snus!" twittrar ledamoten Christofer Fjellner (M) från parlamentssalen.

På Swedish Match är man mer än nöjd med dagens beslut.

Strax efter lunchtid på tisdagen inleddes Europaparlamentets omfattande omröstning kring nya gemensamma tobaksregler.

De svenska ledamöterna lyckades få tillräckligt stöd bland kollegerna och Sverige får i fortsättningen bestämma innehåll och smaksättning på snuset.

– Vi ska ta tillbaka makten över snuset till Sveriges riksdag. Sedan kan riksdagen bestämma vad de vill om snuset, att det inte får innehålla vissa smaker, att det inte får marknadsföras, att det inte får finnas eller vad som helst. Men det politiska ansvaret ska tas i Sveriges riksdag, inte av EU, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (S), till TT.

EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP) är allt annat än positiv.

- Nu har det blivit en uppsjö snus som lockar unga. Sverige bör ta en diskussion om det här. Undantaget för snus behöver inte urarta i en marknad som medvetet lockar unga att börja snusa, säger han.

"Hotet undanröjt"

Snusföretaget Swedish Match tar emot dagens besked med glädje.

– Naturligtvis tycker vi att det är positivt att parlamentet inte gick på kommissionens förslag, att man därmed skulle reglera snusförbudet vad det gäller ingredienser och smaker. Det hotet är undanröjt, säger Patrik Hildingson, informationsdirektör på Swedish Match.

För svensk del har intresset kring snusfrågan varit massiv.

Christofer Fjellner (M) är EU-parlamentariker:

- Jag känner mig lättad men också frustrerad. Lättad för att vi framöver får bestämma över svensk snus, något som egentligen borde vara en självklarhet, och jag känner mig också frustrerad över att vi svenskar ska vara tacksamma över att få behålla saker som de är, säger han.

"Ingen klok strategi"

Regeringen har länge drivit en kamp för att få sälja snus i övriga EU men i våras fick man ge med sig efter att ha stött på motstånd från andra länder. Även intern inom alliansen stötte man på mothugg.

– Min uppfattning är att regeringen inte skötte det här något vidare. Det var ingen speciellt klok strategi. När sedan någon mening slant ut om att det här var som att förklara krig mot Sverige så gjorde det inte saken mycket lättare, säger svenske EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) till TT.

Hittills har, förutom smaksättningen för snuset, även lakritspiporna säkrats. EU säger därmed nej till ett förbud mot tobaksimitationer.

Slimcigaretter blir kvar

Dagens omröstning i EU-parlamentet spände över en hel rad tillägg till tobaksdirektivet.

Under omröstningen blev det klart att varningsbilder på cigarettpaket ska införas i hela EU, att mentolcigaretter förbjuds först om åtta år och att de extra smala slim-cigaretterna blir kvar.

MP:s parlamentariker Carl Schlyter gillar inte beslutet.

- Slimcigaretterna blev tyvärr inte förbjudna i dag, du vet de paketen som ser ut som läppstiftsförpackningar och är skapade för att få unga kvinnor att börja röka. Allra värst är mentol. Tobaksbolagen kombinerar mentolcigaretterna med ammoniak vilket gör att nikotinet snabbare går in i blodet, säger Schlyter och fortsätter:

- Men det som är positivt är att andra farliga tillsatser i cigaretter kommer att regleras väldigt strikt i framtiden.

E-cigg inte läkemedel

En stor fråga i EU-parlamentet gällde också de elektroniska cigaretterna.

TT rapporterade under förmiddagen att en majoritet av ledamöterna lutat mot att låta e-cigaretterna omfattas av vanliga konsumentregler. Detta till skillnad mot medlemstaternas ministrar som i somras enades om att e-cigaretterna skulle fortsätta klassas som läkemedel.

Men e-cigaretterna ska inte klassas som läkemedel, beslutade parlamentet i dag.

- Nu lyckades vi rädda e-cigaretterna som väldigt många ville förbjuda i parlamentet. E-cigaretter och snus är inte morötter, men de är ju långt mycket mindre farligt än cigaretter, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Marita Ulvskog är besviken.

– Jag tror att det här kommer att bli det nya rökandet. Det har ju blivit en viss nedgång i rökningen de senaste åren, främst genom att många länder i Europa beslutat om att man inte får röka på jobbet, i offentliga miljöer eller på krogen. Nu kringgås allt det med e-cigaretterna, säger Ulvskog till TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!