Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Securitas avtal: Får gå före i vaccinkön

Stor spridning av den brittiska varianten i Gävleborg. Intervjun är från förra veckan.
Securitas personal ska få coronavaccin. Enligt regionen är det genom en så kallad ”slattlista”, men enligt Expressens uppgifter kan tiderna bokas redan dagen före.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Region Gävleborgs vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund säger att Securitas inte ingår i några diskussioner om fördelningen av vaccin.
Foto: Region Gävleborg
I Gävleborg har 9,65 procent av befolkningen fått första dosen vaccin, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Väktarbolaget Securitas har kommit överens med region Gävleborg om att deras personal ska få coronavaccin.

Enligt ett utskick till Securitas personal ska de få överblivna doser – men enligt Expressens uppgifter går det att boka tid en dag i förväg för vaccination.

– Skulle något sådant ha skett är det en medarbetare som har begått allvarliga övertramp, säger vaccinsamordnaren Tina Mansson Söderlund.

”Härliga nyheter!” är rubriken på ett meddelande till personalen på Securitas i Gävle som skickades ut för några dagar sedan. I det står:

”Säkerhetschefen för Region Gävleborg har tillsammans med vår driftchef Thomas Pettersson gjort klart att de överblivna vaccinen för regionens vårdpersonal kommer att erbjudas till Securitas väktare. Detta innebär att vi kommer få möjligheten att vaccinera oss kanske lite tidigare än för vad som gäller för allmänna-vaccinationen”.

Enligt meddelandet ska de som arbetar med patientnära kontakt prioriteras, men även de som arbetar i offentliga miljöer, åker på larm och går på rond ska kunna ta del av erbjudandet.

Enligt Expressens uppgifter har erbjudandet riktats till samtlig personal och ett drygt 10-tal personer har hunnit vaccinera sig.

Vaccinsamordnaren om avtalet

Expressens uppgiftslämnare uppger att Securitas-personal har fått boka tid en dag i förväg för vaccination på Gävle sjukhus.

Så nu tar de doser som annars hade kunnat ges till någon annan?

– Ja, säger personen.

9,65 procent av befolkningen i Gävleborg fått en dos vaccin medan 4,73 procent har fått två doser, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Tina Mansson Söderlund är vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

– Säkerhetsavdelningen kan inte göra några utfästelser till Securitas. De ingår inte i några diskussioner som handlar om fördelningen av vaccin, säger hon och fortsätter:

– Är det så att man har begått oegentligheter, det ser vi inte mellan fingrarna med så klart.

”Securitas ska få från slattlistan”

Regionens säkerhets- och beredskapschef Ronny Stjernlöf bekräftar att det finns en överenskommelse med Securitas, men att det är från regionens ”slattlista”.

– Varje dag får vi en slatt över, på grund av att det inte kommit tillräckligt med folk. Då har vi gjort en slattlista, över de som vi kan kalla in med kort varsel och som kan få det överblivna vaccinet.

Enligt Expressens uppgifter går det för Securitas personal att boka vaccination en dag i förväg?

– Det är inget jag känner till. Det verkar märkligt. Den överenskommelse vi har med Securitas är att de ska få från slattlistan.

Stjernlöf uppger att överenskommelsen slöts muntligen i förra veckan och gäller vissa väktare.

– Det är de som som står och jobbar på vaccinationsplatsen. Det är de som ska ha vaccinet. Det är inte så att vi vaccinerar hela Securitas helt random. De ska jobba i samband med vaccinationsplatsen, eller man kan sträcka sig till sjukhuset.

Regionen: Det får stå för Securitas

Hur gör man avgränsningen för vilka som ska få vaccinet från Securitas?

– I det mötet vi pratade med Securitas, var andemeningen att de som arbetar på vaccinationsplatsen skulle få vaccinet. Om Securitas gör något annat, så får det stå för dem – det var inte det som var tanken från vårt håll i alla fall, säger Ronny Stjernlöf.

Securitas marknadskommunikationschef Jens Granath tillbakavisar uppgiften om att bolagets personal kunnat boka vaccinationstider. 

– Personalen har inte själva kunnat boka några tider. Utan de har fått frågan av arbetsledningen om att ta emot en dos när det funnits någon över. 

Han förklarar att Securitas personal mottagit information från regionen om överblivna doser sent på eftermiddagen, som personalen sedan fått under nästföljande morgon. 

Jens Granath uppger att det bara är personer som arbetar vårdnära, alternativt som gruppledare eller utryckningsväktare med ansvar för vårdinrättningar, som fått erbjudandet. Han slår fast att det aldrig varit aktuellt för alla Securitas-anställda i Gävle. 

– Det är möjligt att den interna informationen hade kunnat vara tydligare om att det inte är ett allmänt erbjudande för hela personalstyrkan, säger han. 

Det är inte första gången Securitas i Gävle blir omskrivna under pandemin. I januari avslöjade Transportarbetaren hur företaget förfalskade så kallade coronaintyg för sina anställda vid bygget av Microsofts serverhallar.

”Jätteproblem med förfalskade vaccin”

Richard Bergström om allvarliga riskerna med ”vaccinturism” – kan vara vatten och kemikalier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.