Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Securitas anklagas för övergrepp i Peru

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Securitas köpte säkerhetsföretag Forza 2007. Forza sköter bevakningen av gruvan Yanacocha.
Foto: Wikimedia Commons
Nu anklagas bolaget för delta i hot ch våld mot lokalbefolkning som motsätter sig gruvans expansion.

I dag publicerar medborgarfinansierade Blank Spot Project tre långa utrikesreportage. Ett av dem granskar Securitas verksamhet i Peru. Den svenska säkerhetsjätten skyddar den amerikanskägda guldgruvan Yanacocha. Och anklagas för att delta i hot och våld mot lokalbefolkning som motsätter sig gruvans expansion. 

Med en omsättning på 70 miljarder kronor och 320 000 anställda i 53 länder är Stockholmsbaserade Securitas ett av världens största säkerhetsföretag. En medveten expansionsstrategi har varit att köpa upp säkerhetsföretag i andra länder och överta befintliga kunder.

2007 förvärvades peruanska säkerhetsföretaget Forza som beskyddar den amerikanskägda gruvan Yanacocha. Med på köpet fick Securitas en långdragen konflikt med lokalbefolkningen, rapporterar Blank Spot.

Med hänvisning till ekologiska skadeverkningar har boende i gruvans närområde motsatt sig dess planer på expansion. Gruvan ska ha försökt driva igenom sina planer med hot, trakasserier och våld – och Securitas anklagas för att ha deltagit i övergreppen.

För Blank Spots räkning har journalisten Emanuel Sidea och bildjournalisten Roberto Guerra rest till gruvstaden Cajamarca i norra för att utreda sanningshalten i anklagelserna.

Maxima Chaupe äger land som gruvan vill lägga beslag på. För Blank Spots utsända visar hon en video av hur hon och hennes dotter slås medvetslösa utanför sitt hem av gruvpersonal. Uniformerad Securitaspersonal syns i bild men ingriper inte mot misshandeln utan försöker i stället stoppa videoinspelningen.

– Securitas är under gruvbolagets befäl. De jobbar alla ihop: gruvbolaget, Securitas och polisen, säger Maxima Chaupe till Blank Spot.

Tillbakavisar anklagelserna

På huvudkontoret i Stockholm menar Securitas kommunikationsdirektör Gisela Lindstrand att klippet i själva verket visar någonting helt annat.

– Securitas Perus personals uppdrag på plats var att följa skeendet. Vid behov hjälpte man också till att förhindra olyckor, såsom visas i den korta och klippta filmsekvensen, där en Securitasmedarbetare är på väg att hjälpa en sårad person, säger Gisela Lindstrand.

Men miljöaktivister i Peru menar att Securitas är djupt involverade i allvarliga övergrepp mot lokalbefolkningen.

– Det är vanliga arbetare tillsammans med Securitaspersonal som gör de tuffaste delarna. Till exempel att uttala hot om att skjuta dem. Securitas gör det smutsiga jobbet, säger Mirtha Vasquez, jurist vid frivilligorganisationen Grufides, till Blank Spot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.