Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sebastians, 6, symptom togs inte på allvar – dog av tarmvred

Sebastians kräkningar och svåra magsmärtor togs inte på allvar. Pojken dog bara sex år gammal av tarmvred.Foto: Facebook
Sebastian Hibbered fördes till sjukhus för sent. Hans liv gick inte att rädda.Foto: Shutterstock

Sebastian Hibberd, 6, kräktes grönt, hade diarré och svåra magsmärtor.

Pappa Russel Hibberds samtal till vårdcentralen togs dock inte på allvar – något som kostade pojken livet.

– Hans död hade kunnat undvikas och den vetskapen är svår att hantera för mig och familjen, säger Russell.

Det var på morgonen den 10 oktober 2015 som Russel Hibberd, från Plymouth i Storbritannien, märkte att sonen Sebastian, 6, inte mådde bra. Sonen kunde inte behålla någon av det han åt. Eftersom sonen sällan var sjuk blev pappan orolig.

– Han kräktes mer än en gång i timmen och låg och tillbringade större delen i sängen tittandes på film med en hink bredvid sig, säger Russell Hibberd till Daily Mail. 

 

 

Sebastian mådde bara sämre och sämre allt eftersom dagarna gick och på söndagskvällen var det riktigt illa. Pappan berättar att sonen slutligen kräktes upp en mörkgrön sörja och att hans fötter och händer blev iskalla.

På morgonen den 12 oktober försökte pappan ringa Glenside Medical Centre i Plymouth men ett inspelat meddelande bad honom kontakta vårdcentralen.

– Jag var så orolig eftersom Sebastian bara blev sämre och sämre och jag ville att en läkare skulle undersöka honom. Jag var orolig eftersom kans kropp var så kall, säger Russell Hibberd.

Läkaren ringde aldrig upp

Han ringde vårdcentralen men blev då ombedd att kontakta sin läkare. 

– Vårdcentralen borde ha kopplat mig till en medicinskt kunnig person direkt, säger Russell Hibberd.

Pappan gjorde dock som han blev tillsagd och försökte nå husläkaren fem gångar – dock utan framgång.

Han kontaktade än en gång vårdcentralen och fick samma svar: Kontakta din läkare.

Tillslut fick han tag i en receptionist på läkarmottagningen och hon lovade att läkaren skulle ringa upp – men det gjorde han aldrig.

– Vi väntade och väntade på att läkaren skulle ringa tillbaka medan Sebastians tillstånd bara blev sämre och sämre. Ögonen var glansiga och han var trött och förvirrad. Han ringde än en gång läkarmottagningen möttes bara av ett inspelat meddelande som sade att de hade lunchstängt, säger pappan till Daily Mail. 

Russell Hibberd fortsatte att ringa vårdcentralen och läkarmottagningen om vartannat. Han berättade att sonen nu spydde brunt och de lovade att skicka en ambulans.

– Jag tillbaka upp till Sebastians rum och det var brunt kräkts över hela hans säng och golv, säger Russell.

 

Sebastian, 6, kräktes grönt och hade extrema magsmärtor.Foto: Facebook

Sebastian, 6, dog av tarmvred

Sonen var nu livlös och han försökte få liv i honom. Han ringde även 112 samtidigt som han började utföra hjärt-lungräddning på Sebastian.

När ambulansen kom fram fördes Sebastian i ilfart till sjukhuset.

– Jag blev tillsagt att vårdcentralen borde ha reagerat direkt när jag berättade att Sebastien spydde spyor var gröna eftersom det inte är normalt.

På sjukhuset fortsatte läkarna kämpa för att få liv i den lilla pojken men hans liv gick inte att rädda.

Obduktionen visade att han dött av tarmvred.

– Tarmvred är ovanligt i den här åldersgruppen. I det här fallet har en del av tarmen pressats mot en annan del och orsakat ett en blockering som stoppad blodtillförseln, säger barnläkaren Georgia Selby till Daily Mail. 

När ambulans väl kom fördes Sebastian i ilfart till sjukhuset. Det var dock för sent för att rädda hans liv. OBS, Genrebild.Foto: Shutterstock

 

Symptomen borde ha tagits på allvar

Hon anser att Russell Hibberds beskrivning av sonens symtom borde ha fått vårdcentralen att reagera och inse allvaret – speciellt när pappa berättade att sonens kropp var kall och att han kräktes grönt.

– Det är symtom på att ett barn är allvarligt sjukt, säger hon.

Sebastians familj försöker nu hantera sorgen och han inte låta bli att tänka på att sexåringens liv hade kunnat räddas.

– Chansen att han överlevt hade varit stor om han hade fått vård direkt. Hans död hade kunnat undvikas och den vetskapen är svår att hantera för mig och familjen.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.