Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sebastian saknade ID – kränktes av polis

Enligt Veronica Bergström ska polis ha dragit i Sebastians luva, tagit tag i hans hår och dragit upp hans ansikte. Foto: Privat
"Han är livrädd för poliser och väktare nu", säger Sebastians syster Veronica. Foto: Privat

Döve och autistiske Sebastian, 18, ska ha knuffats och dragits i håret av polis.

Anledningen? Han kunde inte bevisa sin ålder i samband med en bussresa i centrala Örebro.

– Han är livrädd för polisen nu och har svårt att sova, säger hans syster Veronica Bergström till tidningen Nerikes Allehanda.

Det var i torsdags som Sebastian var med om en upplevelse på väg till gymnasieskolan. Vid Konserthuset i Örebro ska en kontrollant ha gått på och krävt att få se busskort samt legitimation.

Kontrollanten trodde inte på Sebastian var 18 år och ifrågasatte om han fick åka med ungdomsbiljett, enligt hans syster Veronica Bergström.

På Facebook skriver hon att hennes autistiske och döve lillebror försökte förklara sin ålder med hjälp av gester och skrift. Men vakten ska ha stått kvar, trots att Sebastian försökt förmedla att han inte äger ett ID-kort.

Vakten ska sen ha fört av Sebastian från bussen. Strax därpå ska två poliser ha anlänt till platsen.

"De sliter då i hans handled, tar hans bankomatkort och min bror försöker under hela den här tiden göra sig förstådd samt förstå vad de vill att han ska göra då han är totalt döv. Polisen tar även tag i min brors hand när han försöker skriva sitt för- och efternamn och slår ner handen för att han inte skriver tillräckligt bra och knuffar på honom för att han läser för långsamt", skriver Veronica på Facebook.

Enligt henne ska polis ha dragit i Sebastians luva, tagit tag i hans hår och dragit upp hans ansikte för att jämföra honom med bilden de hittat med hjälp av hans bankkort.

– Han var väldigt förvirrad och väldigt ledsen. Han hängde inte alls med på vad som hände. Polisen tog tag i min brors handled hårt. Han gjorde inget tillbaka. Han försökte bara bli förstådd och förstå, säger Veronica.

Poliserna ska ha tagit hans skolbusskort och lämnat honom vid busshållplatsen – skärrad, förvirrad och livrädd.

"Vågar inte åka buss"

Veronica Bergström blev rasande när hon fick samtalet från sin lillebror som berättade om vad som hänt.

– Han var väldigt ledsen. Han kunde inte förstå att det fanns elaka poliser. Han blev glad först när de kom, han trodde att han skulle få hjälp, säger hon.

Efter händelsen småsprang Sebastian Bergström hela vägen till skolan.

– Han var jätterädd hela vägen tillbaka för att polisen skulle komma tillbaka. Han är livrädd för poliser och väktare nu.

Veronica riktar hård kritik mot poliserna som ska ha behandlat hennes lillebror på det här viset. Hon vill att de ska be Sebastian om ursäkt – på teckenspråk. Familjen polisanmälde också händelsen direkt.

– Jag vill så klart att de här två poliserna ska bli avskedade. Vi ska även göra fler anmälningar. Vi hoppas att vakten vill vittna, vi söker andra vittnen också.

Polischef: "Olyckligt"

Annika Haaster, chef för lokalpolisen i Örebro, förklarar att händelsen är polisanmäld och att hon inte kan kommentera den i detalj på grund av att förundersökningen har inletts.

– Meningen är att ingen ska komma till skada. Men om polisen ska göra någon form av tjänsteåtgärd, exempelvis en ID-kontroll, så kan man visitera en person. Vad som hänt i det här ärendet vet jag inte och jag kan inte kommentera det ytterligare, säger hon.

Hon förklarar att det som inträffat är väldigt olyckligt.

– Jag har pratat med hans mamma i dag på förmiddagen. Sebastian har tappat förtroende för polisen och det är olyckligt så klart.

 

 

Jag hade precis ett videosamtal med min omydinghetsförklarade, utvecklingsstörda, funktionshindrade, autistiska, döva...

Posted by Veronica Bergström on Friday, January 22, 2016