Englagårds Raphael healar Expressens reporter Anna Bäsén och balanserar hennes chakran under mediumhelgen utanför Örebro. Foto: Stefan Söderström
Englagårds Raphael healar Expressens reporter Anna Bäsén och balanserar hennes chakran under mediumhelgen utanför Örebro. Foto: Stefan Söderström

Seans, hunger och svåra gråtattacker

Publicerad
Uppdaterad
Den "andlige gurun" Frank Hougen har sedan 2001 lockat tusentals svenskar till sitt kursgård Englagård utanför Örebro.
Han säljer dyra kurser till sökande människor i hur man får kontakt med sina döda anhöriga, med andeväsen, änglar och kraftdjur.
Expressen avslöjade i går att det gjort att Hougen i dag kan köra omkring i en Ferrari och två Lexusar.
Expressens medicinreporter Anna Bäsén wallraffade som betalande deltagare på en mediumhelg.
Hon utsattes för rena bluffmakeriet, smarta försäljarknep, hunger, utmattning och deltog i sessioner som slutade i gråtattacker.
Här är hennes dagbok inifrån Englagård.

Läs också tidigare delar i artikelserien:
- Änglakurser betalar för guruns lyxbilar
- Gurun: Englagård handlar om kärlek
Anna Bäsén i Englabutiken. Foto: Stefan Söderström
Shamanen Robert Lindblom kommunicerar med Anna Bäséns ängel.Foto: Stefan Söderström
Lokalerna är utkylda.Foto: Stefan Söderström

FREDAG

Vi anländer till Englagård i snöyra – jag och foto-Stefan och checkar in. Vårt hus kallas Kärleksgården men har en standard som ett sämre och utkylt vandrarhem. Vi har betalat ungefär 3 000 kronor var för att delta i mediumhelgen. Å andra sidan så ska vi nu få lära oss att kommunicera med änglar, andar, guider, anförvanter och kraftdjur. Gurun Satyam, Frank Hougen, garanterar pengarna tillbaka om vi inte är nöjda.
Vi går direkt till middagen. Maten är vegetarisk och mycket är slut.
De andra kursdeltagarna berättar att vi tyvärr missat bordsdansen.
Doften av ingrodd rökelse är tung när jag går in i stora kurshuset. Inriktningen är all-religiös – shamanism, ockultism blandas med änglatro och buddhism. Statyer, målningar och bilder, änglar, kristaller och indianska drömfångare hänger lite överallt – till och med på toaletterna.

Efter maten samlas vi i den stora salen i särskilda meditationsstolar. Vi är 26 deltagare, många kvinnor i medelåldern. Levande ljus kastar skuggor i det stora rummet. Vår guru Satyam tronar längst fram i soffan.
Vi hade tänkt hålla en låg profil, jag och foto-Stefan, men vi blir genast uppkallade att sitta i soffan med Satyam. Nu ska vi kanalisera, kommunicera med andarna och förmedla budskap till två andra utvalda kursdeltagare.
– Blunda och tänk dig en pelare av ljus som omsluter dig. Sen ber du andarna komma till dig, instruerar Satyam.
25 personer tittar hoppfullt på mig. Vad jag än svarar säger Satyam: ”Jättebra, jättebra!”
Vi fortsätter med övningar då vi ska sitta mitt emot varandra, titta in i varandras ögon och försöka se varandras kraftdjur.
Efteråt fotograferar kursdeltagaren Julianne orber, andar, i ett träd. De syns som runda prickar på digitalkamerans skärm. Foto-Stefan förklarar sen att det blir sådana ljusfenomen när blixten reflekteras i snöflingorna.
Nu är det läggdags. Vi drar på elementet på max och somnar.

LÖRDAG

Dagen börjar klockan åtta med meditation och sen frukost.
Sen är det dags för nya andeseanser – nu sitter vi två och två och arbetar med varandras andar, eller ”spirits”, som Satyam kallar dem. Många är djupt tagna och gråter hejdlöst efteråt. Karin, 47, har tårar i ögonen. Hon har fått ett budskap från sin mamma, de har något ouppklarat.
– Det var så synd att mamma var så ledsen när hon kom till mig, gråter Karin.
En del kursdeltagare jobbar redan i alternativbranschen eller vill starta eget. Andra är sökare som vill ha kontakt med döda anhöriga och vänner eller utveckla sig själva.
Alla människor har sina egna sorger att bära på. Men det känns som att kursdeltagarna här på Englagård fått fler snytingar av livet än de flesta, är kanske lite mer kantstötta.
Ett är det lunch. Efter det får jag en privat seans med mediet och shamanen Robert Lindblom. Vi sitter mittemot varandra i en källarlokal och han kopplar upp sig mot andarna. För 600 kronor får jag veta att jag har två skyddsänglar bakom mig och en andlig guide som ser ut som Peter Pan. Dessutom ska jag och foto-Stefan (som båda är lyckliga i våra förhållanden) kanske få barn ihop.
– Jag ser en liten pojke, säger Robert.
Sen middag. Satyam själv står för matlagningen, i kväll serveras bland annat blaskig soppa på burktomater. Han må vara ett aldrig så kraftullt medium men ingen ande har lärt honom matlagning.
Nora, som är professionell vegetarisk kock klagar:
– Maten innehåller oftast inga proteinter alls, inga bönor eller någonting. Jag har klagat varenda dag.

Efter maten öppnar Englabutiken, full av allt alternativbranschen kan tänkas erbjuda. Just nu är det rea på renande stenar.
Vi återsamlas i den stora samlingssalen. De flesta av oss är trötta och kryper ihop under filtar i våra meditationsstolar. Satyam berättar under 45 minuter med proffsförsäljarens energiska svada om böcker och skivor vi kan köpa i butiken – och inte minst om de kurser som Englagård erbjuder. Bland annat om hur man kan få änglarnas hjälp att bli mer kreativ exempelvis.
– Ofta kan man få kontakt med en del kända spirits, lovar Satyam, som själv har hjälp av bland andra Walt Disneys ande.
Under dagen gör Satyam klart att de som är icke troende – ”trögbollarna” inte kommer att få komma till änglarna och träffa sina döda anhöriga utan snarare riskerar att  få ta hissen ner till helvetet.
Det är vi och dom-perspektiv, tänker jag. Skeptiker göre sig icke besvär på Englagård.
Efter det ska vi ”länka upp” till våra släktingar och vänner på andra sidan igen.
Andesessionen börjar. Vi ska tänka oss att vi sitter i en ljuspelare. Sedan ser vi en tunnel och i slutet av tunneln finns ett ljus där vi välkomnas av våra avlidna vänner och släktingar. Vi får en stund att ta in deras budskap.
Åtminstone fem personer snyftar i rummet, två kvinnor hulkar och torkar snor.
– Kom ihåg att ni alltid kan återvända till dem och deras kärlek. Ta en stund och skriv ned deras budskap, säger Satyam.

Jag tänker att den här övningen kanske kan fungera som en tröst för många. Å andra sidan – vad händer med den som är psykiskt skör och får obehagliga visioner?
Själv är jag helt slut. Och hungrig. Hunger är den mest bestående känslan eftersom maten är så dålig. Dessutom är jag gravt undersövd. Kanske jag kommer att se andar av ren utmattning?
Vid tio fortsätter programmet med film om en känd transhealer. Jag orkar inte mer utan lägger mig i mitt utkylda rum.

SÖNDAG

08.00 Vi delas upp i grupper. Min grupp får sitta i ett källarrum. Vi håller händerna och manar fram andarna.  Sophie säger att hon fått se en kraftfull ande, kanske en guide. ”Hon var så vacker, klädd i mörklila och kom med kärlek till dig” säger hon och faller i armarna på Jessica och gråter.
Sen är det paus innan vi sätter oss i storseanssalen igen. På vägen upp ser jag två par hångla. Det är inte ovanligt att finna kärleken på dessa kurser.
Gruppen sätter sig i ring igen och Raphael leder en övning där andarna ska berätta vad vi behöver göra i vårt hem. De flesta av oss missar totalt när vi ska beskriva varandras bostäder – men det gör inte så mycket eftersom det mesta kan tolkas symboliskt, säger Raphael.
I dag sitter ett barn med i ringen, en flicka i sex-sju årsåldern.
– Jag har kontakt med en ande, säger hon bestämt.
Vid ett är det dags för linsgryta med tzatziki – faktiskt helt okej.
– De vill väl att vi ska minnas just denna och komma tillbaka, säger Johan lite sarkastiskt.

Satyam pratar igen
om hur vi gör för att teckna oss för nya kurser och om alla fina rabatter, extra förmånliga rabatter som gäller precis just nu och det är sista chansen!
Därefter är det återigen dags att återkalla våra döda anhöriga och vänner. Som vanligt lyckas jag inte. Andra är starkt berörda och gråter, precis som sist.
Sen är det paus, återsamling och utvärdering av kursen. Vi städar rummen och sen blir vi skjutsade till tågstationen i Hallsberg.
Innan tåget går hem är vi sex kursdeltagare som rusar in på stationens rätt sunkiga krog och äter sådant vi längtat efter – pizza, vin, öl – och för mig – kebab.
När jag kommer hem känner jag mig lite ledsen. Så många snälla och vänliga människor som lägger ned så mycket pengar och tid på detta dravel. Jag är trött, frusen, hungrig, har huvudvärk och har ofrivilligt gått ned 1,5 kilo. Jag sover arton timmar i sträck.
Det där fina diplomet Satyam utlovade alla deltagare, som certifierat medium och änglatalare, det såg ingen av oss deltagare röken av.

FOTNOT: Kursdeltagarna heter i verkligheten någonting annat.

DISKUTERA ALLT OM ENGLAGÅRD HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag