Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sean Spicer slutar som pressekreterare

Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / DOULIERY OLIVIER/ABACA STELLA PICTURES

Sean Spicer lämnar sitt jobb som pressekreterare vid Vita huset. 

Beskedet kom på fredagsmorgonen, lokal tid. 

Enligt New York Times har Spicers beslut med utnämningen av Vita husets nya kommunikationsdirektör att göra. 

Sarah Huckabee Sanders tar över som pressekreterare. 

Enligt New York Times kritiserade Sean Spicer valet av Anthony Scaramucci som ny kommunikationsdirektör för Vita huset, vilket flera amerikanska medier rapporterade om på torsdagen.   

Tidningen skriver att Spicer ska ha kallat valet av Scaramucci för ett stort misstag – samtidigt som president Trump bett Spicer fortsätta som pressekreterare. 

Själv har Sean Spicer fått kritik för hur han skött jobbet – och flera medier har spekulerat i huruvida han skulle säga upp sig eller få sparken. Under de senaste månaderna har Spicers kollega Sarah Huckabee Sanders fått leda allt fler presskonferenser. 

Nu står det klart att Sean Spicer lämnar sitt jobb – och att Sarah Huckabee Sanders efterträder honom.

Hade dålig relation med amerikanska medier

Sean Spicer kom tidigt på kant med flera amerikanska medier – han blev bland annat upprörd över rapporteringen om hur stor publiken som deltog när president Trump svors in var. 

Flera medier tillbakavisade påståendet om att publiken var större än när president Obama svors in 2009 – vilket fick Sean Spicer att hävda att medierna sysslade med falsk rapportering. 

I februari stoppade han reportrar från bland annat CNN och New York Times från att delta vid en pressträff och i april påstod Sean Spicer att Adolf Hitler inte använda kemiska vapen – ett uttalande han förstås fick förtydliga. 

Spicer gestaltades i SNL

Sean Spicer, som uppmärksammats för sitt aggressiva sätt att möta pressen, har även förlöjligats i det amerikanska tv-programmet Saturday Night Live flera gånger – gestaltad av komikern Melissa McCharty. 

Hon har hyllats för sitt porträtt av Sean Spicer. Enligt Politico var president Trump emellertid inte särskilt road – han ska ha ogillat att Spicer porträtterades av en kvinna. 

Stabschefen tyckte inte Scaramucci skulle få jobbet

Det var i maj som Mike Dubke slutade som kommunikationsdirektör efter bara tre månader. Efter det har Sean Spicer tagit över flera av kommunikationsdirektörens uppgifter, skriver Huffington Post

Enligt New York Times valde president Donald Trump att utse Anthony Scaramucci till ny kommunikationsdirektör trots protester från Vita husets stabschef Reince Priebus. 

Enligt tidningen tyckte Priebus inte att Scaramucci hade tillräckligt stor organisatorisk eller politisk erfarenhet. Men president Trump höll inte med. 

New York Times skriver vidare att dottern Ivanka Trump och svärsonen Jared Kushner är exempel på personer som står bakom Donald Trumps beslut att ge Scaramucci jobbet.   

Scaramucci omskriven i felaktig CNN-artikel 

Scaramucci, som tidigare arbetat på banken Goldman Sachs, var en del av det team som hjälpte Donald Trump att ta över som president. För ett par månader sedan blev Scaramucci flitigt omskriven då CNN rapporterade om hans kopplingar till en rysk bank – en nyhet som CNN snart tvingades dra tillbaka.  

Anthony Scaramucci – som ofta är med i olika tv-program på Fox News – är känd för att kraftfullt försvara president Trump.