London, Camden Town. Google tar bild på dig och din gata utan att du vet om det. Snart kan även svenska gator och folk hamna på bild när tjänsten Google Street View lanseras. Foto: Google
London, Camden Town. Google tar bild på dig och din gata utan att du vet om det. Snart kan även svenska gator och folk hamna på bild när tjänsten Google Street View lanseras. Foto: Google

Se upp! Google fotograferar dig i dag

Publicerad
Uppdaterad
Från och med i dag ger sig Google ut på Sveriges gator för att fotografera. Bilar med avancerad kamerautrustning rullar redan omkring och tar bilder på stadsmiljöer som ska läggas i Googles karttjänst, Street View.
Se upp stockholmare, göteborgare och Malmöbor, för i dag är ni och era gator och torg som står i fokus. Ett okänt antal bilar kör nu runt gatorna och tar bilder på allmänna platser för att sedan kunna använda dem i Googles karttjänst Street View.
Men det kan dröja flera månader innan själva tjänsten lanseras i Sverige.
 - Det vi gör just nu är att vi kör runt i våra bilar och fotograferar offentliga platser. Hur lång tid det tar innan vi fått alla bilder vi behöver vet jag inte. Allting beror på vädret och trafiken, säger Thomas Jensen på Google Nordic.

Se gatan med egna ögon

Google menar att de gör detta för att organisera informationen på ett bättre och mer synligare sätt.
- Med hjälp av dessa bilder kan du med egna ögon se hur den gata eller torg du letar efter ser ut i verkligheten. Man vill visa hur stadsmiljöerna ser ut i verkligheten, säger han.

Kritiserad tjänst

I USA har den här typen av tjänsten varit mycket kritiserad, speciellt med tanke på den personliga integriteten. Man har kunnat identifiera personer i situationer de inte velat figurera i och många har känt sig kränkta.
Det har rapporterats att man kunnat se folk på väg ut från sexbutiker och kvinnor som visat brösten och urinera på gatan. De flesta av dem hade säkert inte velat hamna på någon av Googles bilder om de vetat att de blivit fotograferade.
Men Thomas Jensen säger att Google i Sverige kommer att blurra ansikten på folk och att registreringsskyltar suddas ut. Skulle det ändå vara så att man känner igen sig själv på bilden kan man kontakta företaget och be dem ta bort bilden.
Redan nu finns det en liknande tjänst som hitta.se använder sig av. Två miljoner bilder finns tillgängliga, tagna i Stockholm som visar gator i panoramabilder.

Vad tycker du om att Google har börjat ta bilder på allmänna platser här i Sverige? Diskutera här nedan!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag