Lisa Grunning, 18, och Karolina Högblom, 18, studerande från Sandviken kommer inte att sluta ladda ner från nätet på grund av den nya lagen "men egentligen borde man säga ja eftersom man inte behöver ladda ner från nätet", säger Lisa. Foto: Joel Nilsson
Lisa Grunning, 18, och Karolina Högblom, 18, studerande från Sandviken kommer inte att sluta ladda ner från nätet på grund av den nya lagen "men egentligen borde man säga ja eftersom man inte behöver ladda ner från nätet", säger Lisa. Foto: Joel Nilsson

Se upp fildelare!

Publicerad
Uppdaterad
Se upp alla fildelare. På onsdag träder den omdebatterade Ipred-lagen i kraft.
- Lagen är fullständigt verkningslös, men fortfarande kommer vissa att drabbas väldigt hårt, säger Rick Falkvinge från Piratpartiet.
Den kontroversiella Ipred-lagen innebär att branschorganisationer och upphovsrättshavare kommer att ha rätt att begära misstänkta illegala fildelares IP-adresser.
Kritiken som riktats mot lagförslaget har varit massiv.
- Lagen innebär att regeringen har valt att legalisera att en mångmiljardindustri utövar utpressning av barnfamiljer, säger Rick Falkvinge, Piratpartiet.
Han är mycket kritisk till lagen och menar den inte är proportionerlig till brottet, upphovsrättsintrång.
Kritikerna har menat att bara för att man har ett ip-nummer, kommer man med nödvändighet inte åt fildelaren.

Böter upp till 100000 kr

Rick Falkvinge varnar för privata bötesbelopp i 100 000-kronorsklassen.
- Av de barnfamiljer som handlar i måltavlan av en slump, deras tonåringar, deras grannar eller någon som sitter i en bil utanför. Lobbyn bryr sig inte bara de hitta någon att stämma.
Jan Rosén, professor i civilrätt och ordförande i Svenska upphovsrättsföreningen, är positiv till Ipred-lagen.

"Öppnar inte för nytt"

- Det är väldigt bra att den träder i kraft nu, men den kommer tre år för sent. Det har tagit oerhörd tid att sjösätta den.
Han tillbakavisar att barnfamiljer hamnar i måltavlan.
- Ipred öppnar inte för något nytt vare sig när det gäller skadeståndsanspråk eller att det har blivit lättare att bötfälla, säger Jan Rosén.
- Lagen innebär att upphovsrättsinnehavarna kan få kontakt med ett ip-nummer där man vet att ett brott har begåtts.
Ingen av de som Expressen talade med på stan i går uppgav att det kommer att sluta att ladda ner från nätet på grund av Ipred-lagen.
Jan Rosén tror annorlunda.
- Lagen kommer att höja lojaliteten när det finns en potentiell risk att man får svara för sina handlingar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag