Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se nya spåret: Gåtfulla avtryck på havsbotten

DALARÖ. Här är Försvarsmaktens senaste spår i ubåtsjakten.

Expressen kan i dag publicera nytagna dykarbilder – mystiska spår på havsbotten – som ingår i Försvarsmaktens utredning.

– Jag har aldrig sett något liknande, säger den erfarna dykaren bakom bilderna.

Bilderna togs klockan 13.05 på onsdagen.

Ett privat dykarteam gick då ner i ett känt dykarområde som ligger nära Gålö havsbad i Dalarö. Platsen ligger inom det område där Försvarsmakten koncentrerat sina sökinsatser. Bland annat har observationer gjorts strax söderut, i Mysingen, där civila båtar tidigare uppmanats att lämna området.

Dykaren bakom bilderna har på havsbotten, på runt 20 meters djup, dokumenterat märkliga hål i havsbotten. Totalt rör det sig om sex hål, till synes helt cirkulära, med några meters mellanrum. Hålen är cirka 40 centimeter i diameter.

Dykaren, som är mycket erfaren, har flera gånger dykt i området. Senast för en månad sedan. Och då fanns inte hålen där.

- Jag har aldrig sett något liknande under alla mina är som dykare. Det ser ut som att något mekaniskt gått rakt ner, och sen rakt upp, och bildat dessa hål.

”Ingen naturlig förklaring”

- Det finns ingen naturlig förklaring till hur de uppkommit och jag tänkte att de skulle kunna göra dem intressanta i det som pågår i skärgärden. Det var därför jag hörde av mig till försvaret.

Kort efter dykarens samtal till Försvarsmaktens högkvarter fick han besök. Mellan klockan 21 och 23 på onsdagskvällen genomfördes ett förhör med uppgiftslämnaren.

- Två personer, de kom i civil bil men var uniformsklädda och en av dem hade majors grad, satt med mig i över två timmar och gick igenom bakgrunden till bilderna. Exakt var de hade tagits, tidigare observationer, hur stora de var. De var otroligt noggranna och verkade ta det på stort allvar.

- Jag överlämnade allt material, bilder och filmat material, på en usb-sticka.

Det är oklart om några dykningar gjorts i området från Försvarsmaktens sida efter tipset.

- De har de troligen gjort direkt, redan under natten, säger dykaren.

När Expressen i går besökte platsen fanns ingen synlig verksamhet på fyndplatsen, dock fanns flera team från Försvarsmakten, i både civila bilar och militära fordon, utplacerade i fyndområdets omedelbara närhet och längs vägarna fram till området.

Försvarsmaktens presschef Philip Simon bekräftar att Försvarsmakten tagit del av materialet och analyserar bilderna. Men han vill inte kommentera uppgifterna närmare.

- Det här är ett av de många tips vi fått in från allmänheten och som vi analyserar och tittar på. Men jag kan inte gå in i detalj på hur vi arbetar med vårt underrättelse- och analysarbete.

Expert: Kan komma från mini-ubåtens motorer

Expressen har låtit Joakim von Braun, säkerhetsexpert specialiserad på underrättelseverksamhet, ta del av bilderna.

Hans analys:

- Det bottensegment som finns där ser ut att ha kastats upp runtomkring. Min teori är att hålen kan komma från de små elmotorer som finns på Triton-NN , och även andra farkoster. Elmotorerna sitter på sidan och är vridbara i 360 grader runtom. De här kan ha vilat på botten, eller strax ovanför, och sen när man ska iväg så riktar man elmotorerna rakt ner för att lyfta sig från botten.

Triton-NN är en topphemlig mini-ubåt som ryska specialförbanden Spetsnaz använder. Den ryska miniubåtsmodellen ska ha plats för en besättning på tio man.

- Propellerna sitter i en rund hållare och när de drar på på propellern så sprutar det vatten bakåt. Och har man då riktat den nedåt för att man vill stiga rakt uppåt försiktigt så skulle de mycket väl kunna bilda dessa avtryck.

- Det kan mycket väl vara så också att de ställt ubåten på motorerna. För de har en rund plåtring runt propellern och den här plåten sticker ut bakom propellern och därmed skulle den kunna stå på propellern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.