Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se Bokmässans bästa samtal – live på Expressen

Programledaren och komikern Petra Mede.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Författaren och poeten Björn Ranelid.Foto: KARINA LJUNGDAHL/TT / KARINA LJUNGDAHL TT NYHETSBYRÅN
Skådespelaren Stina Ekblad.Foto: /IBL / /IBL

I år sker Bokmässan digitalt och sänds i samarbete med Expressen. 

Möt författarna till höstens hetaste böcker – som Alex Schulman, Petra Mede, Marie Nilsson Lind och Mona Sahlin.
Följ samtalen hela helgen på Expressens sajt.

Bokmässan i Göteborg samlar varje år Sveriges bästa och mest aktuella författare. I år har man på grund av pandemin tvingats ställa in den fysiska mässan, men samtalen och seminarierna tystas inte. 

Expressen är en av de mediepartners som samarbetar med Bokmässan, som streamar allt innehåll helt gratis.
Expressen kommer under två späckade eftermiddagar under lördagen och söndagen att tv-sända en lång rad programpunkter på sajten. Några av Sveriges mest uppskattade programledare, som Expressens Daniel Sjölin och Alexandra Pascalidou, håller i samtalen som sker på det övergripande temat ”Livet”.

Bland annat medverkar författarna Alex Schulman, Stina Ekblad, Ernst Billgren, Nina Hemmingsson, Marie Nilsson Lind, Tommy Nilsson, Kjell Westö, Amat Levin, Frida Boisen, Mona Sahlin, Bob Hansson, Lotta Schelin, Jacqueline Woodson och Petra Mede. Det handlar om höstens hetaste böcker och livets allra viktigaste frågor.

 

PROGRAM SÖNDAG - PÅ EXPRESSEN

I fokus: Tommy Nilsson, Veronika Palm, Klara Doktorow, Björn Ranelid 

12.00–12.40 

I självbiografin ”Om” berättar artisten Tommy Nilsson öppenhjärtigt om sitt liv, om missbruket och gränslösheten – och om hur man blir hel igen. ”Relationsbibeln” av psykologen Veronika Palm och programledaren Klara Doktorow är en praktisk handbok med grund i vetenskapliga studier för par som vill skapa och bevara ett välmående förhållande. I Björn Ranelids roman ”Bill Nilssons sista vita skjorta” drabbas en by på Österlen av en tragedi. Men med hjälp av havet, jorden, arbetet och kärlekens oväntade vägar får människorna kraft att resa sig igen. Programledare: Carin Hjulström, journalist. 

Arr: Albert Bonniers Förlag, Bazar och Bookmark 

 

I fokus: Petra Mede, Lars Wallin, Lotta Schelin

13.00–13.40 

Komediennen Petra Mede berättar i sin barndomsskildring ”Skam och högmod i Sävedalen” om hur hon upplevde att hon hela tiden gick omkring med en känsla av att vara ämnad för något större. I memoarboken ”Avklädd” får vi följa 30-årsjubilerande designern Lars Wallin, från uppväxtens motgångar och kreativa passion till hans färgstarka och framgångsrika yrkesliv efter det stora genombrottet. Lotta Schelin var svenska landslagets bästa målskytt när en skada tvingade henne att lägga av. I boken ”I huvudet på Lotta Schelin” skildrar hon avgörande ögonblick både på och utanför plan. Programledare: Martin Wicklin, journalist.
Programledare: Josefin Sundström, författare och journalist.

Arr: Norstedts och The Book Affair 

 

Existentiell avstämning

14.00–14.30 

Medverkande: Bob Hansson, Helena von Zweigbergk 

Plötsligt kändes det angeläget för Helena von Zweigbergk att göra en självbiografisk inventering. I ”Mitt liv som dront” skriver hon om det nya åldrandet, om moderskap och eskapism, vardagens maskineri och om att ta itu med skammen i livet, en gång för alla. Vad går livet egentligen ut på? Det frågar sig även Bob Hansson. I boken ”Allvarligt talat - Livet, hur fan gör man?” samlar han ett urval av sina svar till lyssnarna i radioprogrammet ”Allvarligt talat” i P1 – innerliga och nära svar som får oss att se in i oss själva på nytt, får oss att se att vi kanske har svaren inom oss. 

Programledare: Daniel Sjölin, författare och redaktör Expressen Kultur.

Arr: Norstedts och Ordfront 


Att skämta om det som gör ont

15.00–15.30 

Medverkande: Nina Hemmingsson, Moa Herngren 

Nina Hemmingssons till synes enkla teckningar i ”Vad glad du är som får titta på mig” behandlar livets stora frågor. På sitt säregna sätt kommenterar hon samhällets normer om kärlek och sexualitet, kön och jämställdhet, åldrande och död. Moa Herngren är bland annat känd som manusförfattare till SVT:s ”Bonusfamiljen”. Hennes nya roman ”Svärmodern” handlar om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet förändras. De möts i ett samtal om att visa det tunga på ett lättsamt sätt och om livets jävlighet. 

Programledare: Behrang Behdjou, journalist. 

Arr: Kaunitz-Olsson och Norstedts 

 

I mammas skugga

15.45–16.15 

Medverkande: Johanna Ekström, Jerker Virdborg 

Vad innebär det att vara någons förälder? Vad innebär det att vara någons barn? Poeten och författaren Johanna Ekström skriver i ”Meningarna” om att vårda en sjuk mamma, om språkets möjligheter och omöjligheter, om ensamhet, hopplöshet, vrede, kärlek och sorg. Jerker Virdborgs ”Mamma i soffa” är både komisk och existentiellt uppfordrande. Den inleds med att två halvbröder och deras mamma gör ett vanligt besök i en vanlig butik, men det utvecklar sig snart till något högst ovanligt. Två mycket olika författare möts i ett samtal om att skriva om moderskap.
Programledare: Yukiko Duke, journalist. 

Arr: Albert Bonniers Förlag 

 

I fokus: Ernst Billgren, Stina Ekblad, Ninni Schulman

16.30–17.10 

I konstnären Ernst Billgrens ”Salamandern från Farsta”, en saga för vuxna med udd av självbiografisk dystopi, står den annorlunda pojken Bengts uppväxt i fokus. Skådespelaren Stina Ekblad har ägnat ett yrkesliv på scenen åt att gestalta det skrivna ordet. I den personligt hållna memoarboken ”Här brusar strömmen” förbi skildrar hon sin egen väg från det fattiga Österbotten till teatern. Deckarförfattaren Ninni Schulman går i sin självbiografiska roman ”Flickebarn nr 291” till botten med de barndomsupplevelser som har format hennes liv: sjukhusvistelser, ensamhet och utanförskap.
Programledare: Daniel Sjölin, författare och redaktör på Expressen Kultur. 

Arr: Bazar, Langenskiöld och Weyler 

 

Jacqueline Woodson

17.15–17.45 

ALMA-pristagaren Jacqueline Woodsons nya vuxenroman ”Genom märg och ben” följer en medelklassfamiljs resa från den amerikanska södern på 1920-talet till dagens New York. 16- åriga Melodys existens har fört samman två svarta familjer från olika samhällsklasser. Att mamma Iris tonårsgraviditet var en katastrof har man lagt bakom sig. Släktens berättelser vävs samman till en familjesaga om klass och värdighet, utbildning och makt, föräldraskap och relationen mellan mor och dotter. Jacqueline Woodson är aktiv inom Black lives matter- rörelsen och har publicerat drygt 30 böcker, från romaner till lyrik och barnböcker. Rasism är ett återkommande tema i hennes författarskap. 

Programledare: Nina Svanberg, journalist Expressen

Arr: Natur & Kultur 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.