Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SDU:s angrepp på partiet: Idéprogram

SDU-ledningen med ordförande Gustav Kasselstrand markerar nu mot partitoppen.

Sverigedemokraternas partitopp fortsätter att markera mot sitt ungdomsförbund SDU.

Expressens kartläggning inför helgens SDU-kongress visar att moderpartiet gång på gång försökt sänka utmanaren - SDU-ledaren Gustav Kasselstrand - som stärkt sitt grepp om ungdomsförbundet.

Nu markerar SDU-ledningen politiskt mot partitoppen - för att visa att den inte tänker vika ner sig.

- Partitoppen vägrar acceptera att ungdomsförbundet styr sig självt, säger en SD-källa.

SD:S strid med ungdomsförbundet

7 november 2011: Gustav Kasselstrand och William Hahne skriver en debattartikel i Aftonbladet om att Palestina bör erkännas som stat. Artikeln väcker vrede inom SD:s partitopp och Hahne får lämna sitt jobb på riksdagskansliet.

8 mars 2012: En diskussionstråd startas på nätforumet Flashback om att SD-profiler med koppling till partitoppen står bakom en kupp mot Gustav Kasselstrand. Kuppen går ut på att peta Kasselstrand med hjälp av Paula Bieler som är anställd på partiets riksdagskansli.

1 juli 2012: Gustav Kasselstrand får inte hålla tal före SD-ledaren Jimmie Åkesson i Almedalen.

1 september 2012: Gustav Kasselstrand blir omvald som SDU-ordförande - Paula Bieler förlorar.

15 november 2012: Efter att Expressen avslöjat järnrörskandalen kritiserar Kasselstrand och Hahne på dn.se partiledningens hantering av Erik Almqvist. Kasselstrand tvingas lämna sitt jobb på riksdagskansliet.

17 november 2012: Expressen avslöjar ett internt brev från Jimmie Åkessons flickvän Louise Eriksson där hon kräver att Kasselstrand och Hahne avgår.

14 januari 2013: SDU nekas miljonbidrag från ungdomsstyrelsen och förbundets ekonomiska kris förvärras. Expressen avslöjade i höstas att partiet vägrat ge bidrag till SDU men att de däremot gett dem ett lån.

30 maj 2013: Expressens tv-program Primetime avslöjar en hemlig bandinspelning med SD-ledamoten Markus Wiechel där han berättar att han byggt upp ett arkiv över Jimmie Åkessons motståndare, "med Gustav i spetsen", i partiet.

30 juni 2013: SDU bjuder in utländska systerorganisationer, bland annat det kontroversiella franska Front National, till Almedalen. De utländska kontakterna ses som en markering mot moderpartiet.

1 juli 2013: Gustav Kasselstrand får inte heller i år hålla tal före Jimmie Åkesson i Almedalen.

6 september 2013: SDU:s kongress inleds där förbundet markerar mot moderpartiets omprofilering med ett idéprogram som sätter "Nationen framför allt".

I dag samlas SDU för kongress i stadshuset i Linköping. På dagordningen står bland annat ett nytt idéprogram som har titeln "Nationen framför allt". Inte mindre än 66 gånger nämns orden "nation", "nationell" och "nationalstaten" i det fem sidor långa programmet.

I partiet ses detta som en tydlig markering mot partitoppens omprofilering av partiet. Under kritik från bland annat ungdomsförbundet drev partitoppen hösten 2011 igenom att partiet främst ska kalla sig socialkonservativt och att det nationalistiska ska skjutas i bakgrunden.

Nu väljer alltså SDU att gå i motsatt riktning och sätta "Nationen framför allt".

- Det är en markering, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö och tillägger att nationens betydelse finns i hela partiet men att:

- Det finns en del av partiet som tycker att det här (det nationalistiska, reds anm) förmodligen är något som står i vägen om de ska bredda sig till betydligt större väljarskaror. Sedan finns det en del, som SDU leder, som tycker att det här är kärnan och den får vi aldrig kompromissa med.

Egna kandidater

Men det är inte den enda markeringen mot partiledningen under SDU:s kongress i helgen. Ungdomsförbundet har också lanserat fem egna riksdagskandidater, däribland ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne.

Både Kasselstrand och Hahne har tidigare sparkats från sina jobb på partiets riksdagskansli efter att de gått emot partiledningen offentligt. När partiet spikar sina riksdagslistor, vilket de kommer att göra till våren, tvingas partiet därför ta ställning till utmanarna inom SDU.

Striden trappas upp

Expressens kartläggning visar att striden mellan SDU och partiledningen trappats upp och att partiledningen agerar för att minska SDU:s makt. Expressen har tidigare avslöjat att Jimmie Åkessons flickvän Louise Eriksson velat avsätta SDU-ledningen och att SD-ledamoten Markus Wiechel i en hemlig bandupptagning berättat att han skapat ett register över Jimmie Åkessons motståndare i partiet.

Linus Bylund är Jimmie Åkessons stabschef. Han säger om SDU:s idéprogram:

- Det är ett ungdomsförbund som är fristående från partiet. Jag har ingen insyn i eller intresse av att grotta ned mig i vad de skriver eller gör.

Kommenterar inte lista

Bylund sitter också i partiets valberedning som tar fram förslag på vilka som ska hamna på riksdagslistan. Men han vill inte kommentera SDU:s lista över egna riksdagskandidater.

- Min roll som valberedare är högst konfidentiell, vad jag tycker och tänker där. Det är inget som jag delar med varken pressen eller andra förrän man kan se ett färdigt resultat, säger Linus Bylund.

Expressen har förgäves sökt SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand. I en intervju med Nyheter24 kommenterar han det nya idéprogrammet:

- Förbundets ideologiska profil har utvecklats organiskt under flera år. Först nu antar vi de viktigaste idéerna i ett officiellt dokument. Vi lyfter fram nationsbegreppet som centralt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!