Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Kasselstrand: Jag är ledsen och upprörd

Publicerad

SDU-toppen Gustav Kasselstrand riskerar att uteslutas av moderpartiet efter anklagelser om samröre med extremistgrupper.

Nu går han till hårt motangrepp och menar att partiet liknar ett "Kafkaparti" där en partiledning med "sjuklig paranoia" riktar "DDR-anklagelser" mot honom.

– Allt det här är ett smutsigt spel som handlar om att bevara sin egen makt mot helt inbillade fiender, säger Gustav Kasselstrand i Expressens Primetime.

Den ledande falangen i Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU, med ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne i spetsen, har länge varit på kant med moderpartiet.

Tisdagen blev tumultartad när det rapporterades att de båda, tillsammans med ett 20-tal andra, kommer att uteslutas ur partiet.

På onsdagsmorgonen var Gustav Kasselstrand med i Expressens Primetime, där han dömde ut misstankarna mot honom som "helt grundlösa".

– Allt det här är ett smutsigt spel som handlar om att bevara sin egen makt mot helt inbillade fiender. Börjar likna någon sjuklig paranoia. Om man hade något konkret mot mig så hade man presenterat det i stället för att gå ut och karaktärsmörda mig i media, säger Gustav Kasselstrand.

Han menade samtidigt att han hade svårt bemöta de "DDR-anklagelser" som nu riktas mot honom, och menade att Sverigedemokraterna beter sig som "rena Kafkapartiet".

Kasselstrand kommer att sitta kvar som ordförande i fristående SDU, även om han blir utkastad från moderpartiet.

– Mitt förtroende i SDU är grundmurat och jag har aldrig fått så kompakt stöd som det senaste dygnet, säger han.

"Arg, ledsen och upprörd"

På onsdagsmorgonen var både Kasselstrand och moderpartiets partisekreterare Richard Jomshof med i P1 Morgon för att ge sin syn på det senaste dygnets händelser. Kasselstrand beskrev det som sitt första möte med partisekreteraren, trots att han gjort flera försök att få till stånd ett möte.

– Jag är arg, ledsen och upprörd över att utsättas för det här övergreppet från Mattias Karlsson och hans närmaste, säger Gustav Kasselstrand.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand utesluts ur Sverigedemokraterna. Foto: Jens L'EstradeSDU-ordföranden Gustav Kasselstrand utesluts ur Sverigedemokraterna. Foto: Jens L'Estrade
SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand utesluts ur Sverigedemokraterna. Foto: Jens L'Estrade
William Hahne är ordförande för SD i Stockholms stad. Foto: Sven LindwallWilliam Hahne är ordförande för SD i Stockholms stad. Foto: Sven Lindwall
William Hahne är ordförande för SD i Stockholms stad.  Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Pelle T NilssonSverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Pelle T Nilsson
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Pelle T Nilsson
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson pekas ut som drivande i uteslutningsärendena. Foto: Sven LindwallSD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson pekas ut som drivande i uteslutningsärendena. Foto: Sven Lindwall
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson pekas ut som drivande i uteslutningsärendena.  Foto: Sven Lindwall

Några meter från honom satt Richard Jomshof (SD) för att ge moderpartiets syn på de personärenden som öppnats.

Jomshof menar att det under flera års tid har funnits misstankar om samröre mellan ungdomsförbundet och mer extrema grupperingar, men att dessa inte gått att bevisa.

– Den senaste tiden har det framkommit en rad bevis på att det faktiskt stämmer att SDU har de här kopplingarna, säger Richard Jomshof.

Samtidigt ville Jomshof ännu inte gå närmare in på vad som utgör bevisen, eller vad han gör för egen bedömning av deras äkthet.

"Ideologiska avvikelser"

– Vi befinner oss mitt i en utredning och den utredningen är inte klar. Medlemsutskottet har tagit del av en hel del bevis och inlägg som kommer att presenteras 27 april partistyrelsens bord, säger Richard Jomshof.

Partiets behandling av de drygt 25 medlemmar som nu är föremål för utredning har av flera SDU-företrädare dömts ut som odemokratiskt, men partiets presschef Henrik Vinge håller inte med.

– Det är inte odemokratiskt att ställa frågor. Man har ställt frågor till de här personerna och man har bett om svar, säger Henrik Vinge och fortsätter:

– Det är inte svårt att förstå att det finns en upprördhet, att folk känner sig anklagade. Men det viktiga är att vi reder ut vad som föreligger. Vi kommer att försöka invänta de här yttrandena för att se hur de här personerna ser på omständigheterna som har presenterats.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterade personärendena under tisdagen i ett mejl till Expressen, där han menade att det under en längre tid har funnits "oroande tecken på ideologiska avvikelser":

"Det är medlemsutskottet och inte partiledningen som initierat den process som givit upphov till den upprördhet du refererar till. Enligt den information jag fått så handlar det om en utredning av ett tjugotal personer. Inom denna grupp skall det finnas personer som är dubbelanslutna i icke demokratiska identitära organisationer såsom Nordisk Ungdom, personer som i skrift givit uttryck för antisemitiska konspirationsteorier, personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler m.m.", skriver Mattias Karlsson.

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag