Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sdu-topp slutar - avfärdar SD som osund "sekt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"PRIVAT LEKSTUGA". "Jag är totalt missnöjd med hur ledningen styr partiet. Man ser partiet som sin egen privata lekstuga", säger SDU-politikern Stefan Lundkvist, som nu lämnar partiet.
Foto: Nils Petter Nilsson

Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson drabbas av ännu en tung förlust.

Skandalerna och interna bråk gör nu att ett av partiets starkaste framtidsnamn - SDU-politikern Stefan Lundkvist - väljer att hoppa av partiet.

- Jag har sett enormt mycket fula saker inom partiet, oftast kopplat till intag av kopiösa mängder alkohol. Det är mer tur än skicklighet att inte mer har läckt ut från dessa sviniga suparsessioner, säger Lundkvist till Expressen.

När Stefan Lundkvist, i dag kommunfullmäktigeledamot i Uppsala, tidigare SDU:s förbundssekreterare och riksdagskandidat, värvades till Sverigedemokraterna våren 2010 var partiledaren Jimmie Åkesson påtagligt nöjd:

- Det är med stolthet jag nu kan konstatera att mitt parti lyckats attrahera en så pass klarsynt och företagsam ung man som Stefan Lundkvist, sa Åkesson.

Nu, snart tre år senare, ­lämnar han partiet, som Lundqvist i dag avfärdar som en osund "sekt".

- Jag är totalt missnöjd med hur ledningen styr partiet. Det råder en skriande inkompetens och nepotism - man ser partiet som sin egen privata lekstuga, man skor sig, sina flickvänner, sina kompisar. Man ger dem ­uppdrag, löner och förmåner utan att bedriva en vettig politik för att förändra landet och ta över makten. Alla övriga engagerade ser man som inkräktare och farliga konkurrenter om makten.

"Det finns en stor skräck"

Lundkvist framförde på SDU:s kongress i september kritik och menade att moderpartiet inte bör detaljstyra ungdomsförbundet. Expressen har därefter ­kontaktat honom men han har hittills inte velat ge några kommentarer i media - förrän nu.

Stefan Lundkvist säger att han internt inte kunnat ta upp kritiken mot partiledningen.

- Alla interna kritiker tystas ned och riskerar att kastas ut med huvudet före. Det finns en stor skräck för att kritisera partiledningen. Se bara när Allan Jönsson (populär SD-politiker i Bjuv, reds anm) kritiserade ­ledningens höga löner, då riskerade han att uteslutas. Skräcken är total och det föder bara ögontjäneri och fjäsk uppåt, sam­tidigt som alla förtalar alla bakom ryggen.

Kan uteslutas efter talet

Nu riskerar Stefan Lundkvist att själv uteslutas från partiet efter talet på SDU:s kongress.

Talet höll han inför omröstningen där Jimmie Åkesson, bland annat genom sin flickvän Louise Eriksson, misstänktes vilja knuffa bort den sittande SDU-ledningen med Gustav Kasselstrand i spetsen. På sajter som Nyheter24 och Expo stod det att Lundkvist sagt att moderpartiet ska hålla sina "slemmiga händer" borta från SDU, och att han insinuerat att Louise Eriksson gått "sängkammarvägen" till partitoppen.

- Det var helt förvrängt och jag har avstått från att bemöta det för jag tycker inte att man ska föra den typen av diskussion i media. Jag nämnde inga namn i mitt anförande men vissa personer tog åt sig ändå. Jag fokuserade 90 procent av mitt anförande på att vi inte ska ha våldsbrottsdömda företrädare på riksnivå och vidare att partiet inte ska detaljkontrollera ungdomsförbundets interna angelägenheter.

"Jag har sett mycket skit"

Stefan Lundkvist tror att uteslutningskulturen inom partiet kommer att bli ännu mer intensiv efter Jimmie Åkessons aviserade nolltolerans.

- Alla som inte tycker precis som ledningen kommer att avlägsnas eller lämna frivilligt. Nog för att partiet redan liknar en disharmonisk sekt där många lever i SD-världen hela tiden utan vänner utanför politiken. När man nu ska rensa ut dem som inte lyder partitoppens officiella hållning så kommer det ännu mer att likna en sekt. Mig ska de dock inte få äran att utesluta, jag går frivilligt.

Den senaste tidens avslöjanden i Expressen om högt uppsatta SD-politiker är inte förvånande, enligt Lundkvist:

- Jag har sett väldigt mycket skit under mina år i partiet, ofta kopplat till stora alkoholintag. Jag är inte ett dugg förvånad över vad som kom fram. Jag har sett mycket värre saker.

Han beskriver en partikultur där det sups väldigt mycket, och precis som när Kent Ekeroth filmade sin egen och partikamraterna Erik Almqvists och Christian Westlings framfart på Kungsgatan 2010 är det ofta som mycket av det dokumenteras - på bilder, filmer och bandupptagningar.

- Man har varit livrädda att saker och ting ska komma fram, säger Lundkvist och tillägger:

- Jag har sett och hört så mycket. Skulle det komma fram skulle det få enorma konsekvenser för enskilda som har uppfört sig illa. Jag vill emellertid inte skada partiet utan är bara kritisk mot nepotismen, maktfullkomligheten och amatörmässigheten i ledningen. Därför kommer jag inte att berätta om vad jag har sett och hört.

Skandalerna och den interna partikulturen gör det svårt för SD att locka kompetenta och normala politiker inför valen 2014, enligt Lundkvist:

- Men jag tror inte ens att man har det målet, för kommer det in kompetenta personer så utgör de ett hot mot den egna positionen som består av arvoden, löner, lägenheter och andra förmåner.

Kvar som politisk vilde

Lundkvist kommer tills vidare att sitta kvar som politisk vilde, eller "oberoende SD" som han själv kallar det, i Uppsalas kommunfullmäktige.

- Det kan väldigt snabbt förändras. Rätt var det är så kan det bli uppror underifrån, ingen ledning sitter i evigheter. Åkesson är harmlös och kan gärna sitta kvar tills vidare. Jag kan så klart tänka mig att komma tillbaka om partiledningen kompletteras med ett minimum av kompetens för med den här ledningen kommer det tyvärr aldrig att bli ett stort parti.

Fylleskandalerna som skakat Sverigedemokraterna

2009: Tallinnresan

Fyra sverigedemokrater polisanmäls för att ha stängt in en kvinnlig Sveriges Radio-reporter i en hytt på färjan M/S Victoria och rånat henne på handväska och en dold videokamera under en fest- och konferensresa till Tallinn i januari 2009. Den wallraffande journalisten avslöjades av partisekreteraren Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson. Polistredningen lades senare ned. På bandinspelningar som SD inte lyckades komma över hör man Åkesson tillsammans med SDU-arna sjunga nidvisor om mordet på statsminister Olof Palme.


2010: Krogbråket på Island

Sverigedemokraten William Hahne anklagas för att ha skämt ut den svenska delegationen när Nordiska rådet sammanträder på Island. Enligt den isländska tidningen Visir kastade pressekreteraren William Hahne ett ölglas mot en servitör av palestinsk härkomst. Hahne ska också ha använt rasistiska tillmälen och även hotat servitören, enligt isländska medier.

- Jag skvätte vatten på honom, förklarade William Hahne.


2011: Fester i riksdagslägenheter

Våren 2011 avslöjas att flera riksdagsledamöter känt sig störda av fester i skattebetalda övernattningslägenheter som tillhör SD-ledamöter. De värsta festerna skulle, enligt uppgift, ha hållits i SD-ledamoten Kent Ekeroths lägenhet. På vissa fester ska även partiledaren Jimmie Åkesson ha deltagit. Kent Ekeroth kommenterade anklagelserna: "Jag har inte fått någon erinran från hyresvärden att det skulle förekomma otillåtna ljudnivåer."


2012: William Petzäll dör i överdos

Riksdagsmannen William Petzäll hittas den 1 september i år död av en överdos narkotikaklassade läkemedel i sin mammas lägenhet. Petzäll sågs om det unga stjärnskottet bland SD när han valdes in i riksdagen 2010. Under tiden i riksdagen gick han allt djupare in i ett tungt blandmissbruk. Trots hans missbruksproblem valde ledande företrädare för partiet att festa med honom, bland annat under politikerveckan i Almedalen sommaren 2011. Petzäll hoppade­ förra hösten av SD , men stannade kvar i riksdagen som politisk vilde.


2012: Järnrörsskandalen

Expressen avslöjar i november filmer från riksdagsmannen Kent Ekeroths mobilkamera. Filmerna är tagna under en festnatt i Stockholm city under sommaren 2010, och visar hur SD-toppen Erik Almqvist strör rasistiska och sexistiska uttalanden omkring sig, innan han, Kent Ekeroth och SD-politikern Christian Westling beväpnar sig med järnrör på öppen gata. Skandalen kastar Sverigedemokraterna in i partiets värsta kris någonsin. En rad ledande SD-politiker avgår.


2012: Riksdagsmannen söp bort jobbet

Expressen avslöjar i november att SD-riksdagsmannen Lars Isovaara polisanmälts av två poliser efter att han berusad förolämpat en vakt i riksdagshuset med rasistiska uttalanden och grisliknande läten. Isovaara påstår att han var upprörd eftersom han rånats på sin väska av två män med invandrarbakgrund. Partiledningen och Jimmie Åkesson ställer sig bakom denna version. Expressen kan dock strax efter avslöja att Isovaara i själva verket glömde väskan på krogen. Isovaara lämnar omedelbart sin riksdagsplats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.