Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SDU-politiker: Jag fick ett slag i ansiktet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Strax efter att han ska ha blivit slagen i ansiktet tog William Hahne en bild på sig själv och la ut på Twitter.
På nyårsdagen hade vice ordföranden i Sverigedemokraternas Ungdomsförbund ett jack mellan ögonen.

Polisen utreder nu omständigheterna kring den misshandel som SDU:s vice ordförande William Hahne uppger att han utsattes för under nyårsnatten. 

Hahne uppger att han och SDU:s ordinarie ordförande Gustav Kasselstrand attackerats av ett gäng på Drottninggatan i centrala Stockholm, en händelse som är polisanmäld. 

– En person gick mot Gustav på ett hotfullt sätt. Då fick jag ett slag i ansiktet från en av de andra personerna, säger han till Expressen. 

Enligt William Hahne ska anledningen till misshandeln vara hans partitillhörighet. 

Vid 23:15 under nyårsnatten postade SDU:s vice ordförande William Hahne två bilder på Twitter på sitt ansikte med en strimma av blod som ser ut att vara färskt.

Enligt William Hahne kommer skadorna av en misshandel som han ska ha utsatts för strax innan.

Hahne hävdar att han attackerats av flera personer utanför Åhléns på Drottninggatan i centrala Stockholm, där han väntade på vänner tillsammans med SDU:s ordinarie ordförande Gustav Kasselstrand.

– När plötsligt ett gäng kom fram, alla med invandrarbakgrund, och började bråka med oss. De blev mer och mer aggressiva och när en person på ett hotfullt sätt går emot Gustav så går jag emellan, säger William Hahne.

Enligt honom markerade gänget att de kände till de båda som Sverigedemokrater trots att de inte hade några partisymboler på sig, och att det var uppenbart att de ville bråka.

Hahne hävdar att en av personerna i gänget slog till honom i ansiktet när han gick emellan, men att han själv inte såg slaget komma.

– Det var en person som stod vid sidan av som slog mig från ingenstans. Sedan flydde de från platsen och vi ringde polisen och upprättade anmälan, säger han.

Ungefär en halvtimme efter de första bilderna twittrade Hahne ut en ny bild på sin skada.

I sociala medier utbröt snabbt diskussion och spekulationer kring varför Hahne valde att lägga upp två bilder, och varför han lät blodet torka in.

– Framförallt för att jag inte hade något papper att torka med, men sedan när polisen kom så fick jag våtservetter av dem, säger Hahne.

Han påstår att han tog de båda bilderna direkt i anslutning till händelsen.

Hahne säger till Expressen att de båda SDU-topparna ortsatte sin kväll på stan efter att ha polisanmält händelsen. 

– Jag ville inte låta det här förstöra min och Gustavs nyårsafton så jag torkade bort blodet och vi fortsatte enligt plan. 

Polisen bekräftar att en polisanmälan har gjorts.

– Det ligger ett ärende som kom in den 31, klockan 23.20 där en man uppger att han har blivit oprovocerat slagen av en okänd gärningsman. Han säger att han blöder i ansiktet, säger Sylvia Oldin, vakthavande polisbefäl vid Regionledningscentralen i Stockholm, som själv arbetade med ärendet under natten.

En polispatrull skickas till platsen och upprättade en polisanmälan.

– Sedan kommer patrull dit och upprättar en polisanmälan. Där framgår att en okänd gärningsman är misstänkt för misshandel genom att ha utdelat ett knytnävsslag som träffat målsägande i huvudet och orsakat smärta, säger Sylvia Oldin.

Med anledning av att William Hahne har politiska uppdrag kontaktades omgående Säkerhetspolisen.

– Säkerhetspolisen är informerat. Jag informerade dem när jag fick kännedom om det. Det är en rutin vi har. Sedan vad de gör för bedömningar kan inte jag gå in på, säger Sylvia Oldin.

Ärendet ligger nu hos Citypolisen.

– Vi har ännu inte hört målsägande, det kommer vi jobba vidare med. Vi kommer även se om det finns videoövervakning i området, säger Andreas Dahlin, stationsbefäl vid Citypolisen.

Finns det något som tyder på att den misstänkta gärningsmannen har haft politiska motiv för misshandeln?

- Jag har svårt att uttala mig om det i dagsläget. Det kan inte uteslutas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.