Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SDU-kampanj ska få arbetslösa invandrare att flytta tillbaka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Kasselstrand.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas ungdomsförbund vill uppmana arbetslösa invandrare att återvända till sina hemländer.

De kallar projektet "Borta bra men hemma bäst" och har ansökt om 100 000 kronor hos Migrationsverket.

- Vi ska ta fram 10 000 goodiebags som vi delar ut till de invandrare som inte har lyckats anpassa sig till den svenska kulturen, säger Gustav Kasselstrand till Expressen.se.

Det var P3 Nyheter som först berättade att Sverigedemokratisk ungdom hoppas att kunna få 100 000 kronor för projektet som de kallar "Borta bra men hemma bäst".  Planen är därefter att ta fram 10 000 goodiebags som ska vara fulla med usb-minnen, dvd-skivor och informationsflyers på olika språk.

- Det riktar sig till de som inte har lyckats få ett jobb och anpassa sig till den svenska kulturen. Vi hoppas att människor som har funderat på att återvandra ska få den information de behöver. Det är helt och hållet på frivillig basis, säger SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand till Expressen.se.

Vilken organisation som helst får ansöka om projektstödet för återinvandring hos Migrationsverket, även om någon politisk organisation aldrig fått det tidigare. Johan Rahm, presschef på Migrationsverket, är dock kritisk till ansökan och tycker att det ser ut som någon form av propagandaskrift.

Jämför med propagandaskrift

- Det vanligaste är att det är diasporaorganisationer är djupt förankrade i hemlandet. Det handlar om personer som har tvingats fly sina länder och har någon förhoppning om att komma tillbaka när det blivit bättre. Det här låter som någon övertalningskampanj och om att få uppmärksamhet i sin politik, inte om att hjälpa människor som har en dröm om att återvända, säger han till Expressen.se.

Gustav Kasselstrand besvarar kritiken:

- Jag vill påminna honom om att det är Migrationsverket som vädjar till organisationer att uppmuntra folk att återvandra. Det kommer från Migrationsverket att det finns ett stort behov av återvandring, det är inte SDU som sagt det även om vi stödjer tanken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.