Gustaf Kasselstrand. Foto: Sven Lindwall
Gustaf Kasselstrand.  Foto: Sven Lindwall

SDU: "Fel av Åkesson att låta Almqvist gå"

Publicerad

SDU-ordförande Gustaf Kasselstrand tycker att det var helt fel av Jimmie Åkesson att låta Erik Almqvist gå.

Han tycker i stället att alla i partiet ska sluta upp bakom Almqvist och stötta honom efter de rasistiska och sexistiska kommentarerna, enligt en artikel på DN Debatt.

Det får Åkesson att ryta till:

– Det är djupt beklagligt att vi inte kan stå enade i den här frågan, säger SD-ledaren.

Efter att Expressen publicerade filmsekvenser där riksdagsledamoten Erik Almqvist använder uttryck som "blatte-lover" och "hora" valde partiledaren Jimmie Åkesson att sparka Almqvist från alla hans uppdrag i partiet.

Nu går Gustaf Kasselstrand – ordförande för SD:s ungdomsparti SDU – ut med att det var fel av Åkesson att sparka Almqvist efter de rasistiska och sexistiska uttalandena.

Och han kritiserar Åkessons agerande starkt.

"Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev", skriver Kasselstrand och vice ordförande i SDU, William Hahne, på DN Debatt.

"Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå", skriver de vidare.

Uppmanar till att stötta Almqvist

SDU skriver att sådant förhållningssätt "där fokus ligger på de misstag en människa begår, riskerar att leda till en situation där många utesluts eller lämnar partiet."

Nu uppmanar SDU i stället samtliga i partiet att stå bakom Erik Almqvist, som tidigare var SDU-ordförande.

"Vi uppmanar alla i SD att försvara Erik Almqvist, en våra mest kompetenta politiker. I stunder som dessa krävs slutna led, inte öppen splittring. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå"

"Ett snedsteg"

Kasselstrand och Hahne skriver att Almqvists agerande var "omdömeslöst och oförsvarligt", men att det skulle vara en stor förlust för partiet om Almqvist försvinner ur riksdagen.

"Hans politiska karriär har fått sig en rejäl törn. Dock får inte det snedsteg som Erik begick i berusat tillstånd under en pressad valrörelse kantad av hot och våld överskugga den fantastiska politiska gärning han ligger bakom. Erik är en av Sverigedemokraternas mest kompetenta politiker och hans potential är långt ifrån nådd."

Jimmie Åkesson kommenterade SDU:s ställning när han mötte medier i riksdagen vid 13-tiden på torsdagen.

– Det är djupt beklagligt att vi inte gemensamt kan stå enade i den här frågan. Det här var också Almqvists eget beslut. Partiledningen hade inte behövt uppmana honom att göra det här. Han hade gjort det i alla fall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag