Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SDU: "Fel av Åkesson att låta Almqvist gå"

Gustaf Kasselstrand. Foto: Sven Lindwall

SDU-ordförande Gustaf Kasselstrand tycker att det var helt fel av Jimmie Åkesson att låta Erik Almqvist gå.

Han tycker i stället att alla i partiet ska sluta upp bakom Almqvist och stötta honom efter de rasistiska och sexistiska kommentarerna, enligt en artikel på DN Debatt.

Det får Åkesson att ryta till:

– Det är djupt beklagligt att vi inte kan stå enade i den här frågan, säger SD-ledaren.

Efter att Expressen publicerade filmsekvenser där riksdagsledamoten Erik Almqvist använder uttryck som "blatte-lover" och "hora" valde partiledaren Jimmie Åkesson att sparka Almqvist från alla hans uppdrag i partiet.

Nu går Gustaf Kasselstrand – ordförande för SD:s ungdomsparti SDU – ut med att det var fel av Åkesson att sparka Almqvist efter de rasistiska och sexistiska uttalandena.

Och han kritiserar Åkessons agerande starkt.

"Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar, det är att falla för mediernas drev", skriver Kasselstrand och vice ordförande i SDU, William Hahne, på DN Debatt.

"Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå", skriver de vidare.

Uppmanar till att stötta Almqvist

SDU skriver att sådant förhållningssätt "där fokus ligger på de misstag en människa begår, riskerar att leda till en situation där många utesluts eller lämnar partiet."

Nu uppmanar SDU i stället samtliga i partiet att stå bakom Erik Almqvist, som tidigare var SDU-ordförande.

"Vi uppmanar alla i SD att försvara Erik Almqvist, en våra mest kompetenta politiker. I stunder som dessa krävs slutna led, inte öppen splittring. Att vända eldsjälar ryggen i ett desperat försök att gardera sig mot mediedrev är helt fel väg att gå"

"Ett snedsteg"

Kasselstrand och Hahne skriver att Almqvists agerande var "omdömeslöst och oförsvarligt", men att det skulle vara en stor förlust för partiet om Almqvist försvinner ur riksdagen.

"Hans politiska karriär har fått sig en rejäl törn. Dock får inte det snedsteg som Erik begick i berusat tillstånd under en pressad valrörelse kantad av hot och våld överskugga den fantastiska politiska gärning han ligger bakom. Erik är en av Sverigedemokraternas mest kompetenta politiker och hans potential är långt ifrån nådd."

Jimmie Åkesson kommenterade SDU:s ställning när han mötte medier i riksdagen vid 13-tiden på torsdagen.

– Det är djupt beklagligt att vi inte gemensamt kan stå enade i den här frågan. Det här var också Almqvists eget beslut. Partiledningen hade inte behövt uppmana honom att göra det här. Han hade gjort det i alla fall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!