Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s uppgång bruten i DN/Ipsos mätning

Sverigedemokraternas väljarstöd minskar för andra månaden i rad, enligt DN/Ipsos opinionsmätning.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Moderaterna fortsätter att vara största parti.Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverigedemokraterna minskar för andra månaden i rad i DN/Ipsos opinionsmätning. I februari månad får partiet 16,2 procent.

Samtidigt fortsätter Moderaterna vara största parti.

– Sammantaget bekräftar de senaste mätningarna att Sverigedemokraternas uppgång tills vidare är bruten, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Sverigedemokraternas väljarstöd minskar för andra månaden i rad, enligt DN/Ipsos opinionsmätning. I januari föll partiet till 16,7 procent och nu tappar partiet ytterligare 0,5 procentenhet, till 16,2 procent i februari.

Alla förändringar mellan mätningarna i januari och februari ligger inom den statistiska felmarginalen, men sett över längre tid går det att dra större slutsatser. För bara ett par månader sedan, i december 2015, hade Sverigedemokraterna 18,9 procent i DN/Ipsos mätning.

– Sammantaget bekräftar de senaste mätningarna att Sverigedemokraternas uppgång tills vidare är bruten. Om det är ett hack i kurvan eller en ny trend är svårt att veta, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Förändringen får stöd i TV4/Novus mätning som presenterades under dagen. Även där tappade Sverigedemokraterna, i det fallet en procentenhet till 19 procent.

KD under spärren

I övrigt kan noteras att de fyra allianspartierna fortsätter vara störst - och att Moderaterna (25,6 procent) för andra månaden i rad blir större än Socialdemokraterna (25,1 procent).

I februarimätningen får de fyra allianspartierna 42,6 procent, medan regeringspartierna plus Vänsterpartiet får 38,1 procent. Dock fortsätter Kristdemokraternas kräftgång i opinionen, partiet får enbart 3,4 procent.

– Det ser värre ut än under den förra mandatperioden när Göran Hägglund var partiledare. Då var det typiska att man hoppade upp och ner kring fyraprocentsspärren, säger David Ahlin till DN.

Han konstaterar att cirka 60 000 röster nu skiljer mellan KD och Feministiskt initiativ, som får 2,2 procent i mätningen.

– De får inte särskilt mycket uppmärksamhet, men ligger ändå stabilt runt två procent. Det är något förvånande, säger Ahlin till DN.

Medvind V - motvind MP

Medan Moderaterna förefaller ha fått medvind i opinionen i samband med omläggningen i migrationspolitiken, så har samma sak hänt för Vänsterpartiet, som inte står bakom den nya svenska migrationspolitiken. Partiet ökar och får 7,7 procent i mätningen.

Miljöpartiet får 5,3 procent i mätningen, vilket är den lägsta siffran sedan mars 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.