Sverigedemokraternas väljarstöd minskar för andra månaden i rad, enligt DN/Ipsos opinionsmätning. Foto: Jonas Ekströmer/TTSverigedemokraternas väljarstöd minskar för andra månaden i rad, enligt DN/Ipsos opinionsmätning. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sverigedemokraternas väljarstöd minskar för andra månaden i rad, enligt DN/Ipsos opinionsmätning. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Moderaterna fortsätter att vara största parti. Foto: Henrik Montgomery/TTModeraterna fortsätter att vara största parti. Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaterna fortsätter att vara största parti. Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TTFoto: Fredrik Sandberg/TT
 Foto: Fredrik Sandberg/TT

SD:s uppgång bruten i DN/Ipsos mätning

Publicerad

Sverigedemokraterna minskar för andra månaden i rad i DN/Ipsos opinionsmätning. I februari månad får partiet 16,2 procent.

Samtidigt fortsätter Moderaterna vara största parti.

– Sammantaget bekräftar de senaste mätningarna att Sverigedemokraternas uppgång tills vidare är bruten, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Sverigedemokraternas väljarstöd minskar för andra månaden i rad, enligt DN/Ipsos opinionsmätning. I januari föll partiet till 16,7 procent och nu tappar partiet ytterligare 0,5 procentenhet, till 16,2 procent i februari.

Alla förändringar mellan mätningarna i januari och februari ligger inom den statistiska felmarginalen, men sett över längre tid går det att dra större slutsatser. För bara ett par månader sedan, i december 2015, hade Sverigedemokraterna 18,9 procent i DN/Ipsos mätning.

– Sammantaget bekräftar de senaste mätningarna att Sverigedemokraternas uppgång tills vidare är bruten. Om det är ett hack i kurvan eller en ny trend är svårt att veta, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Förändringen får stöd i TV4/Novus mätning som presenterades under dagen. Även där tappade Sverigedemokraterna, i det fallet en procentenhet till 19 procent.

KD under spärren

I övrigt kan noteras att de fyra allianspartierna fortsätter vara störst - och att Moderaterna (25,6 procent) för andra månaden i rad blir större än Socialdemokraterna (25,1 procent).

I februarimätningen får de fyra allianspartierna 42,6 procent, medan regeringspartierna plus Vänsterpartiet får 38,1 procent. Dock fortsätter Kristdemokraternas kräftgång i opinionen, partiet får enbart 3,4 procent.

– Det ser värre ut än under den förra mandatperioden när Göran Hägglund var partiledare. Då var det typiska att man hoppade upp och ner kring fyraprocentsspärren, säger David Ahlin till DN.

Han konstaterar att cirka 60 000 röster nu skiljer mellan KD och Feministiskt initiativ, som får 2,2 procent i mätningen.

– De får inte särskilt mycket uppmärksamhet, men ligger ändå stabilt runt två procent. Det är något förvånande, säger Ahlin till DN.

Medvind V - motvind MP

Medan Moderaterna förefaller ha fått medvind i opinionen i samband med omläggningen i migrationspolitiken, så har samma sak hänt för Vänsterpartiet, som inte står bakom den nya svenska migrationspolitiken. Partiet ökar och får 7,7 procent i mätningen.

Miljöpartiet får 5,3 procent i mätningen, vilket är den lägsta siffran sedan mars 2009.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag