SD:s tidigare talesperson i jämställdhetsfrågor lämnar

Grävreporter David Baas om Expressens avslöjande som ligger bakom domen.
Sverigedemokraternas tidigare talesperson i jämställdhetsfrågor, Ebba Hermansson, lämnar riksdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Lundgren under förhandlingarna i hovrätten som resulterade i att han dömdes för sexuellt ofredande efter att ha tafsat en partikollega på brösten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraternas tidigare talesperson i jämställdhetsfrågor, Ebba Hermansson, 25, lämnar riksdagen och planerar att lämna partiet. 

– Det kändes som att jag lika gärna kunde gå och lägga mig. Det är ingen som kommer att minnas vad jag har gjort ändå. Det enda folk kommer att komma ihåg är skandalerna, säger Ebba Hermansson till Dagens Nyheter, DN

I måndags dömdes EU-parlamentarikern Peter Lundgren av hovrätten för att ha tafsat en kvinnlig partikollega på brösten. 

Partiledare Jimmie Åkesson har markerat och sagt att ”det blir väldigt svårt” för Lundgren att företräda partiet om HD väljer att inte pröva domen och den vinner laga kraft. 

I en intervju med DN meddelar Ebba Hermansson, talesperson i jämställdhetsfrågor för SD mellan 2018 och 2020, att hon lämnar riksdagen vid årsskiftet. 

Skandalerna påverkade Ebba Hermanssons beslut”

Hon kommer sannolikt inte heller att förnya sitt medlemskap i partiet under nästa år. 

– Det kändes som att jag lika gärna kunde gå och lägga mig. Det är ingen som kommer att minnas vad jag har gjort ändå. Det enda folk kommer att komma ihåg är skandalerna, säger Ebba Hermansson, som nu vill satsat på universitetsstudier, till DN.  

Skandalen som Ebba Hermansson själv lyfter fram som bidragande till sitt beslut är inte Peter Lundgrens färska hovrättsdom om sexuellt ofredande utan en västsvensk kommunpolitiker i SD som förra hösten dömdes för att ha sexuellt ofredat två stycken yngre tjejer 2018. 

Ebba Hermansson: ”Man har prioriterat andra delar”

– Jag nådde till slut fram till att det blir väldigt svårt för mig att på ett ärligt och uppriktigt sätt fortsätta att företräda partiet när jag upplever att uppfattningen i jämställdhetsfrågan skiljer sig så mycket åt, säger Ebba Hermansson till DN.

Hon anser att jämställdhetsfrågan blivit nedprioriterad inom partiet. 

– Det handlar inte om att det är en fråga som partiet inte bryr sig om, utan man har prioriterat andra delar, som migration och brottslighet. Det är ingen dum strategi. Men min personliga uppfattning är att om man aspirerar på att sitta i regeringen och att företräda folket så måste man profilera sig i alla frågor, säger Ebba Hermansson till DN.  

Baas om SD:s budgetframgång: ”En dröm för Åkesson”

David Baas rapporterar från Sverigedemokraternas landsdagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.