Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s svenska bilder är allt annat än svenska

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Med hjälp av somriga, glada bilder försöker Sverigedemokraterna att sälja in sin politik i ett principprogram från 2011.

Men bildernas motiv är allt annat än svenska.

I stället är de köpta av en bildbyrå – och har sitt ursprung i länder som Polen, Lettland och Serbien.

– Det var lite sensationellt hur ett parti kan ta bilder från en bildbyrå och illustrera sitt partiprogram med, säger utvecklingschefen Anders Engström som har granskat SD:s bildanvändning.

I Sverigedemokraternas principprogram från 2011 presenterar partiet sin politik i punktform och varje punkt är tydligt bildsatt.

Ett genomgående tema är Sverige och "svensk sommar".

"I sin allra vidaste mening skulle den svenska kulturen kunna definieras som summan av allt som någonsin tänkts, skrivits, sagts, skapats eller gjorts av personer som tillhör den svenska nationen", skriver partiet bland annat under punkten "Sverigedemokraterna och kulturen".

Något som Sverigedemokraterna har valt att bildsätta med en bild föreställande ett träbord, två snapsglas, två glas öl och en tallrik med kräftor.

Men även en bild på en flicka som, med träd i bakgrunden, blåser såpbubblor.

Motivet och flickan är däremot allt annat än svenskt.

I själva verket är bilden tagen av serbiske fotografen Mihailo Milovanovic, visar en granskning Anders Engström, till vardags utvecklingschef på ett förlag, som på sin blogg har kartlagt SD:s bildanvändning.

Granskningen visar att partiet återkommande använder sig av bilder som har köpts via utländska bildbyråer och utländska fotografer, och där motiven är allt annat än svenska.

I stället går bilderna att spåra till Polen, Serbien, Ryssland, Lettland och USA.

– Jag är en nyfiken person och kände själv att det var lite sensationellt hur ett parti kan ta bilder från en bildbyrå och illustrera sitt partiprogram med, berättar Engström för Expressen.

Stämmer inte överens

Redan på framsidan av Sverigedemokraternas principprogram möts läsaren av en bild på en blond flicka som håller en bukett i handen.

Bilden tillhör dock en lettisk bröllops- och familjefotograf och flickan på bilden är i själva verket fotografens dotter.

Inne i partiprogrammet fortsätter Sverigedemokraterna att presentera sina partipunkter med somriga bilder.

På en bild ses ett lyckligt par springa i vattnet på en strand. En bild som dock har förekommit i hundratals artiklar på nätet, och som dessutom är tagen av ryske fotografen Vladimir Sukov.

Under punkten "Sverigedemokraterna och välfärden" har partiet valt att bildsätta texten med en bild på en äldre kvinna som tas om hand av ett vårdbiträde, samt en kvinna som vid första anblick förefaller att vara en lärarinna.

Men enligt samma granskning framkommer det att de båda bilderna är tagna tyske fotografen Alexander Raths och tjeckiske fotografen Viktor Čápm, och lärarinnan är i själva verket en "vacker, ung student" enligt bildbeskrivningen.

"Hur skulle jag reagera?"

Anders Engström har särskilt reagerat över att Sverigedemokraterna använder sig av köpta bildbyråbilder när de ska porträttera barn.

– Jag tänkte också: Hur skulle jag reagera om jag upptäckte att en bild av min dotter fanns på omslaget till ett partiprogram? Och då menar jag verkligen vilket parti som helst. Jag skulle inte tillåta att mitt barn var med på ett partiprogram, även om det är ett parti jag röstade på.

Det framkommer inte vilken bildbyrå som Sverigedemokraterna har använt sig av.

Men flera av bilderna förekommer i arkivet hos bildbyrån Shutterstock.

Och enligt Shutterstock – och flera andra bildbyråer där bilderna förekommer – bryter Sverigedemokraterna mot användaravtalet där det tydligt står att bilderna inte får användas i "samband med politiskt stöd".

Bildbyrå kollar på saken

På bildbyrån Shutterstock är man medveten om granskningen av SD:s bilder.

Och företagets jurister kollar nu på fallet.

– Vi har av flera personer i dag blivit informerade om att det eventuellt har förekommit ett felaktigt användande av våra bilder. För närvarande kollar våra jurister i New York på saken. Det krävs en rejäl bedömning för att komma fram till om dessa bildlicenser faktiskt köptes via oss och, om så är fallet, av vem och med vilken typ av licens, säger Ulrike Hansson på Shutterstock till Expressen.

Martin Kinnunen, pressekreterare hos Sverigedemokraterna, säger dock att partiet inte har använt sig av Shutterstock.

– Vi har tittat på det här och vi inte har använt oss av bilder från Shutterstock enligt de uppgifter jag har fått. De bilderna kan finnas hos flera olika byråer.

Vad har ni använt för byrå?

– Det har jag ingen lista över. Det kan vara bilder från flera olika.

Många byråer använder liknande regler gällande politiska partier. Är ni säkra på att ni ligger på rätt sida om avtalen?

– Nu har vi tittat på om vi tagit bilder från Shutterstock. Det har vi inte gjort. Alla bildbyråer har olika avtal och man kan dessutom skaffa sig egna avtal. Det är många politiska partier som använder sig av bildbyråer, säger Kinnunen, och fortsätter:

– Det här är bara spekulationer, ingen har kunnat visa att vi har gjort fel. I så fall får bildbyråerna höra av sig. Man ska följa de regler som finns.

Vad säger du om att bilderna inte är svenska – trots att det är meningen att de ska förmedla ett "svenskt" budskap?

– Vi har inget problem med det alls. Bilderna ska göra det lättare att förstå budskapet och ge en bättre bild av vad vi menar. Det spelar ingen roll var bilderna kommer från. Det är inte speciellt relevant, säger Martin Kinnunen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.