Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokraternas svar på ryssanklagelserna: ”Orimligt”

Jimmie Åkesson attackerar oppositionen efter säkerhetsmötet som statsminister Ulf Kristersson bjudit in till.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson efter tisdagens säkerhetsmöte.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera alternativmedier har företrädare med nuvarande eller tidigare kopplingar till Sverigedemokraterna.

Röster har höjts om att SD behöver klippa banden till den alternativa mediesfären.

– Vi har inga band till någon mediesfär som vi kan klippa, säger Jimmie Åkesson och avfärdar att partiet skulle ha något ansvar.

”Sverigedemokraterna måste bryta dubbelspelet med den ryssvänliga alternativa mediemiljön. Det är Sveriges säkerhet som står på spel i det värsta läget sedan andra världskriget”.

Det skriver bland annat tidigare TV4-vd:n Jan Scherman, Expos ansvarige utgivare Daniel Pool, tidigare journalisten Willy Silberstein och Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare Timbro förlag, i en debattartikel i Aftonbladet.

I debattartikeln pekar de totalt sex debattörerna ut SD som ett säkerhetshot med kopplingar till Ryssland och menar att ”banden mellan partiet och ytterhögerns ryss-kopplade alternativmedier är i själva verket starkare än på länge”.

Jimmie Åkesson: Inte mitt ansvar

Den senaste veckan har till exempel kopplingen mellan Sverigedemokraterna och Chang Frick varit i fokus.

Frick är grundare av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag och har programlett i SD:s webb-tv-kanal Riks. Han var även inblandad i Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Även representanter för Exakt24, som har kopplingar till SD, var inblandade.

Paludan har i sin tur påståtts ha kopplingar till Ryssland av Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, som menade att eventuella band ”har utretts och vissa kopplingar i hans närhet har hittats”.

Frick har tidigare varit politiskt aktiv inom Sverigedemokraterna och representerat partiet i Kristianstads kommunfullmäktige.

Men att Frick skulle stå SD nära är något som partiledaren Jimmie Åkesson avfärdar bestämt.

På frågan om det är en bra idé att ha kvar Riks under partiets vingar svarar Åkesson:

– Riks kommer vi ha. Chang Frick jobbar inte där. Han har medverkat i fem-sex program. Många andra medverkar där utan att jag som partiledare tar ansvar för vad de säger eller gör där.

– Kopplingen till SD som S spinn försöker göra är helt orimligt. Chang Frick jobbar i så fall på SVT och i en massa andra mediala sammanhang. De behöver inte heller ta ansvar.

”Helt orimligt”

Utöver sitt tidigare partipolitiska engagemang har Frick frilansat för det ryska statsmediet Russia Today. 

Frick åkte på valobservatörsresan till Moskva 2017 i sällskap med med dåvarande SD-riksdagsledamoten Pavel Gamov. En resa som han skrev om på Nyheter Idag och där menade att ”det vore kanske ingen dum idé att bjuda in ryska valobservatörer inför riksdagsvalet nästa år”.

SD och Ryssland

Kent Ekeroth och Egor Putilov


Kent Ekeroth, SD:s regionsråd i Dalarna, står bakom Samnytt där journalisten Egor Putilov tidigare var chefredaktör. Putilov kom från Ryssland till Sverige 2007 och har numera inte tillträde till Sveriges riksdag då han anses utgöra en ”säkerhetsrisk” med kopplingar till Ryssland. Vidare har Ekeroth synts hos det ryska statsmediet RT, Russia Today.


Erik Almqvist


Kent Ekeroths mediesatsning Samnytt delar tv-studio med Exakt24 vars chefredaktör är SD:s tidigare riksdagsledamot Erik Almqvist. 

2020 åkte Almqvist till Krim, som då hade annekterats av Ryssland, som del av en valobservatörsresa och väl på plats berömde han i rysk tv den ryska folkomröstningen som ”ett väldigt bra demokratiskt exempel som västvärlden kan följa”.


En eller två av Exakt24:s reportrar uppges ha varit inblandade i Rasmus Paludans koranbränning. På Exakt24:s systertidning är SD-politikern Simon Pettersson chefredaktör.


Nya Tider


Insikt24 och Exakt24 har koppling till kretsen kring tidningen Nya Tider. Chefredaktören Vavra Suk, som har ett förflutet i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, har åkt på flera uppdrag som ”valobservatör” till Ryssland.


På Nya Tiders engelskspråkiga systersajt Free West Media sprids påståenden om att Ryssland för en kamp mot ”nazister” i Ukraina och att Putins agerande räddar hundratusentals liv.


Chang Frick


Även Chang Frick har kopplingar till RT, för vilka han i över ett år gjorde frilansjobb. Numera är han chefredaktör för högerpopulistiska Nyheter Idag. Den amerikanska tankesmedjan Robert Lansing Institute pekade nyligen ut Frick som en ”rysk spion” och menade att Ryssland tagit hjälp av Frick att genomföra Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm. Man lyfte även fram det faktum att Fricks sambo är av rysk härkomst som ett argument.


Frick har tidigare uttalat sig positivt om Ryssland och så sent som förra sommaren skrev han att ”det vore ju väldigt tråkigt om Paludan nu fick för sig att elda koranen utanför Turkiets ambassad, det vore det ju”.


En aktion som genomfördes tidigare i januari och Frick var den som betalade för tillståndet och kommunicerade med Paludan inför. Aktionen kom att drabba relationen mellan Sverige och Turkiet.


Rasmus Paludan


Paludan i sig har ingen uttalad koppling till SD, men däremot har han stått i kontakt med Frick och Exakt24. 


I en intervju med den finska tv-kanalen Yle hävdade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto nyligen att kopplingar mellan Rasmus Paludan och Ryssland ”har utretts och vissa kopplingar i hans närhet har hittats”, men utan att gå in närmare på saken. Pekka Haavisto sa vidare att det ”lyfter frågan om en tredje part försöker röra om i grytan” – och pekar ut Ryssland – ”eller en annan part som är emot Nato-medlemskapet och försöker provocera fram det”.


Pavel Gamov


Mot partiets vilja åkte SD:s riksdagsledamot Pavel Gamov på en bjudresa till Ryssland för att övervaka ett regionalval 2017. Flygbiljetter och hotell betalades av en stiftelse ledd av politikern Leonid Slutskij, som står nära president Putin.


Efteråt uppmanades Gamov att lämna partiet, vilket han gjorde.


Även Chang Frick var med på resan.

I en intervju med New York Times 2019 skämtade Frick även om att ”Putin är hans riktiga chef”.

Trycket mot SD har varit hårt och inför dagens säkerhetsmöte mellan riksdagens partiledare rapporterade Göteborgs-Posten att Magdalena Andersson kommer att framföra krav på regeringen att klippa banden med SD.

När Jimmie Åkesson kom ut från tisdagens säkerhetsmöte fick han frågor om oppositionens utspel om att SD skulle vara en del av problemet rörande landets säkerhetsläge.

Något som han avfärdar som ”ett politiskt krigande som vissa vill ägna sig åt”.

Det kommer allt fler krav att ni ska klippa banden till den mediesfär som ni omger er av, även från borgerligt håll. Är ni beredda att göra det?

– Vi har inga band till någon mediesfär som vi kan klippa. Annat än att ja, jag deltar ju i en mediesfär just nu till exempel, en ganska omfattande sådan, säger Jimmie Åkesson och syftar på det samlade pressuppbådet.

– Sedan finns det andra medier, som inte är de gamla traditionella, och vi har inga särskilda band än till de vi själva äger.

Hur ser du på Samnytt, som drivs av Kent Ekeroth, och Exakt24 som drivs av en tidigare sverigedemokrat? 

– Hur jag ser på det?

De har ju haft en roll och varit inblandade i koranbränningen, som Exakt24 till exempel.

– Jag har ingen anledning att säga någonting speciellt om det. Jag har ingen koppling till dem, jag har inget ansvar för vad de gör. Lika lite som jag har något ansvar för eller någon koppling till vad du skriver i din tidning eller vad dina kolleger här hittar på, säger Jimmie Åkesson.

Magdalena Anderssons kritik mot Jimmie Åkesson

”Partipolitiska intressen framför Sveriges säkerhet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.