Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s skandaltaktik: ”Hålla kletet från partiledningen”

Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
Mattias Karlsson.
Foto: SVEN LINDWALL
"I de här låtarna hade texterna i sig inget uttalat rasistiskt budskap", säger Mattias Karlsson om varför han ville avdramatisera vitmaktmusik i interna SD-sammanhang.
Foto: SVEN LINDWALL

"Relativisera", "avdramatisera" och "hålla kletet borta från partiledningen".

Expressen kan nu avslöja SD-ledningens interna strategier för att hantera rasistskandaler.

Granskningen visar också hur partitoppar gång på gång ryckt på axlarna åt extremism bland sina egna kompisar.

– I de här låtarna hade texterna i sig inget uttalat rasistiskt budskap, säger Mattias Karlsson om varför han ville avdramatisera vitmaktmusik i interna SD-sammanhang.

Sverigedemokraterna samlas i helgen för sina landsdagar. Expressen har nu kartlagt hur SD-ledningen internt taktiserat vid flera rasist- och extremistskandaler, från åren före riksdagsinträdet 2010 fram till nuvarande mandatperiod. 

Granskningen visar hur partiledningen på olika sätt vill förminska, bortförklara och hålla partitoppar borta från skandalerna.

Utdrag från SD-mejl.

2009: Nazistsånger på SDU-resan

Våren 2009 kunde Sveriges Radios granskande program ”Kaliber”, genom att låta reportrar wallraffa, avslöja bland annat hur partitoppar följt med på en färjeresa på Östersjön med ungdomsförbundet SDU. I en färjehytt spelades och sjöngs med i nazistiska sånger och partiledaren Jimmie Åkesson syntes sjunga med i en sång om mordet på Olof Palme.

SD-ledningens linje blev att försöka rikta uppmärksamheten mot Sveriges Radios metoder och att hålla partiledaren borta från skandalen, trots att Åkesson själv var med på färjeresan. I ett internt mejl till partikamraterna skrev Åkesson:

"Jag tycker förstås att vi ska kommentera detta, men eftersom kommentarer från partiledaren dels riskerar att i onödigt hög grad förknippa densamme (och därmed partiet) med denna smuts, dels ger extra tyngd till deras inslag, så är det min uppfattning att det ska mycket till för att jag personligen ska ge kommentarer i detta sammanhang."

Det ska mycket till för att jag personligen ska ge kommentarer

En som däremot reagerade på sångerna var dåvarande SD-toppen Sten Andersson. Mattias Karlsson, då pressansvarig men i dag gruppledare för SD i riksdagen, förklarade för Andersson varför sångerna inte var så allvarliga.

Om sången "Friheten leve", vars text skrevs av nazistledaren Sven Olov Lindholm, förklarade Karlsson för Andersson att den "faktiskt sjöngs inom marinen förr i världen och att det finns ´en ganska cool´ antimarxistisk strof i den."

SDU på färjan 2009.
Foto: SR

Om vitmaktlåten "Sverige har fallit" framhöll Karlsson att musiken spelades "så lågt att man knappast hör" och att SD:arna då egentligen diskuterade "kemtvätt och hur man skall få bort fläckar från skjortor".

Mattias Karlsson säger nu att det inte var hans egna ord som han förde vidare till Andersson. Däremot så ville han avdramatisera att det spelats vitmaktmusik bland hans partikamrater:

– I de här låtarna som spelades, vad jag minns nu i alla fall, hade texterna i sig inget uttalat rasistiskt budskap eller så, utan det var banden i sig själva, vad de tidigare hade gjort innan, som la grund för det epitetet. Det handlade om Spotifylistor med hundratals låtar inklusive också socialistiska kampsånger, kommunistiska sånger och så vidare.

Utdrag från SD-mejl.

2010: SD-kandidater på högerextremistforum

Sommaren valåret 2010 kunde Expo avslöja 51 SD-kandidater i valet som på olika sätt hade koppling till högerextremism, bland dem flera som varit aktiva på det nazistanstrukna nätforumet Nordisk.nu.

Internt i partiledningen drev Mattias Karlsson linjen att kopplingen till forumet inte var diskvalificerande. I ett mejl till resten av partiledningen skrev han:

"De övriga 40 personerna som Expo nämner tycker jag att vi kan bortse ifrån och vi bör aktivt bestrida att dessa är högerextremister bara för att de t ex har haft ett konto på nordisk.nu."

Det behöver inte betyda att man är nazist

Karlsson punktade också upp försvarsstrategin att partiet, förutom att ta avstånd från de sju fall som Karlsson ansåg vara "allvarliga", skulle ägna sig åt "avdramatisering" och "relativisering".

Karlsson säger nu om varför han ville avdramatisera aktivitet på högerextremistforumet:

– Det kanske bara var så att ens bästa kompis, eller tjejen som man gillade, hängde där och så ville man chatta med henne eller honom. Det behöver inte betyda att man är nazist.

Expressen kunde i våras avslöja att SD också hade tagit hjälp av den tongivande högerextremisten Daniel Friberg, som var drivande bakom Nordisk.nu, under skandalen.

Utdrag från SD-mejl.

2013: SD-ledamot kallade afrikaner för "aphelveten"

Våren 2013 avslöjade Expressen hur SD-ledamoten Markus Wiechel i en chatt om ett Youtubeklipp som påstods visa en häxbränning i Afrika hade uttalat sig om de mörkhyade personerna i klippet med orden "satans jävla aphelveten".

Martin Kinnunen, i dag riksdagsledamot men då pressansvarig för partiet, ansåg att avslöjandet kom olägligt med tanke på att Jimmie Åkesson skulle hålla sitt vårtal i Stockholm dagen därpå. Kinnunen skrev till resten av partiledningen att de "måste dämpa intresset för MW (Markus Wiechel, reds anm)".

Vi tycker inte att det är OK att uttrycka sig på det sätt som Markus ska ha gjort

Jimmie Åkesson hade själv ett drygt halvår tidigare offentligt aviserat nolltolerans mot extremism i partiet och Kinnunen tog fram ett förslag på uttalande om varför nolltoleransen inte skulle användas mot Wiechel:

"Vi tycker inte att det är OK att uttrycka sig på det sätt som Markus ska ha gjort enligt uppgifter i media. Men vi har aldrig uteslutit någon person för vad den sagt vid en privat konversation vid en isolerad händelse och så kommer ej heller att ske denna gång."

Åkesson tyckte att Kinnunens förslag lät bra och att det skulle spridas – men att SD-ledaren själv inte skulle kopplas till det. SD-ledaren skrev:

"Om intresset ska dämpas inför imorgon, bör inte jag vara avsändare. Då kan jag avvärja frågor genom att hänvisa till och upprepa vad XX sagt och meddela att jag har fullt förtroende för den bedömningen."

Markus Wiechel 2013.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Martin Kinnunen skriver nu i ett mejl till Expressen om varför han ville "dämpa intresset":

"Jag kommer inte ihåg detta i detalj men rent allmänt hanterar vi sådana här saker likadant. Vårt fokus är att prata politik. När vi har förklarat partiets inställning till något som medier uppfattar som en ´skandal´ är det läge att börja prata politik istället för att prata om enskilda företrädare."

Utdrag från SD-mejl.

2014: SD-toppens kontakt med högerextremister

Våren 2014 kunde Expressen, tillsammans med Expo, avslöja att Pavel Gamov, som i dag är politisk vilde i riksdagen men som då var SD-kandidat i EU-valet, tidigare hade haft kontakt med två partihöjdare i det högerextrema partiet Nationaldemokraterna. I sina kontakter önskade Gamov högerextremisterna "lycka till" och tillade: "Tack för det arbete ni utför."

Henrik Gustafsson, som i dag är informationsansvarig för SD, tog då fram en plan för hur avslöjandet skulle bemötas. Partiets skulle bland annat peka på att Gamov då var "en väldigt ung politiskt intresserad kille, som tittade sig omkring inom den nationella sfären".

Tack för det arbete ni utför

Den återkommande kontakten med högerextremisterna skulle inte ses som något negativt, enligt Gustafsson:

"Att man har kontakter med olika människor för att lokalisera ens inre politiska tro är inte något någon ska klandras för."

Inte heller lyckönskningarna, som Gamov riktade direkt till Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson, var ett problem:

"Att han skrev lycka till är för oss självklart att det var för att han var hövlig och väluppfostrad. En hövlighet och god ton vi förväntar oss att våra företrädare har mot alla politiska motståndare - oavsett var de befinner sig på den politiska skalan."

Pavel Gamov 2014.
Foto: Jens L’Estrade

Gustafsson ville också se till att journalister inte skulle få möjlighet att ställa frågor till partiledningen om Gamovs högerextremistkontakter:

"Det är iaf utgångsläget att de inte ska få det. Hålla kletet från partiledningen."

Henrik Gustafsson säger nu om att "Hålla kletet från partiledningen":

– Det är svårt att kommentera enskilda mejl så här rakt upp och ner, som jag inte har nån stark minnesbild kopplad till. Men det är väl rimligt att man som pressekreterare sonderar och förhåller sig till vilka typer av frågor som vi kan tycka är rimliga att ställa vid ett specifikt torgmöte till exempel.

Utdrag från SD-mejl.

2014: SD-kandidat med hakkorsbindel

I valrörelsen 2014 kunde Expressen publicera en bild på en toppkandidat för SD i Halland. På bilden syntes den kvinnliga SD-politikern dammsuga - samtidigt som hon hade en armbindel med ett hakkors.

Partiledningen hoppades att kvinnan, som inte hade någon förankring uppåt i partiet, skulle hoppa av självmant. Mattias Karlsson drog då upp strategin för att hantera nazistavslöjandet:

"Min utgångspunkt är att vi bör försöka uppnå två saker samtidigt i detta: 1. Döda storyn. 2. Avdramatisera och nyansera det som inträffat och inte medverka till att sätta bilden av att vi ställt upp en hakkorsbärande nazistkandidat. Sätter sig den bilden djupt så kommer vi sannolikt få leva med det här i varenda valrörelse i decennier framöver."

Var det inte en maskerad?

Karlsson fick sin önskan uppfylld. Kvinnan avsade sig sina kandidaturer.

– Var det inte en maskerad? Eller att hon gick runt med nån golvmopp och fånade sig nåt sånt där? Jag tror att hon fick lämna partiet på grund av detta i alla fall men den mediebild som kom ut var att hon i princip befann sig på nazistmöte och hade uniform på sig. När det egentligen var mer av ett maskeradinslag som jag förstod det, säger Karlsson nu.

Mattias Karlsson.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

2014: SD-kandidat spred rasteori

I valrörelsens slutskede kunde Expressen, tillsammans med Researchgruppen, avslöja flera SD-kandidater som anonymt skrivit rasistiskt och extremistiskt på hatsajter. En av de avslöjade var Christoffer Dulny som då var chefstjänsteman på SD:s riksdagskansli, ordförande för SD Stockholms stad och riksdagskandidat.

Dulny hade under antaget namn skrivit nedsättande om invandrare och bland annat spridit rasteorin om att "araber har våldsammare gener".

Christoffer Dulny 2014.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Internt i partiledningen var det inte alla som tyckte att det var en fullständig katastrof. Björn Söder, som då var partisekreterare för SD och i dag är andre vice talman i riksdagen, skrev till partiledningen:

"Jag har bara sett Expressens artikel om Dulny och tycker inte (om jag nu inte missat något) att det är så jävla illa som jag befarat (även om det inte är bra givetvis)."

Jag befarade att det skulle vara ännu värre

Björn Söder skriver nu i ett mejl till Expressen:

"Det är ju några år sedan, men jag misstänker att det jag menade inte var att förringa det illa valda uttrycket men att jag själv målat upp en bild där jag befarade att det skulle vara ännu värre."

Dulny fick lämna sina kandidaturer men han fick stanna kvar i partivärmen genom att behålla chefsjobbet på riksdagskansliet. I våras hoppade han av partiet för att bli ordförande för den högerextrema organisationen Nordisk alternativhöger.

Björn Söder.
Foto: SVEN LINDWALL

2016: SD-toppen skrattar åt nazistiska judeskämt

Hösten 2016 kunde sajten ”Inte rasist men...” publicera en film från en SD-fest. På filmen hörs Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk politiske talesman sedan våren 2014, skrattande berätta om att han träffat några tyska nazister när de jobbade på ett fårslakteri på Island. Sjöstedt berättade hur nazisterna brukade sparka på får som ramlat ned på golvet.

– Och så gjorde de så här (Sjöstedt måttar en spark, reds anm). Die Juden!, hörs Sjöstedt säga på filmen samtidigt som han skrattar.

Oscar Sjöstedt 2016.

Sjöstedt konfronterades med uppgifterna redan ett par år innan de publicerades. Henrik Gustafsson, i dag informationsansvarig för partiet, rapporterade vidare nazistberättelsen till resten av pressavdelningen och sammanfattade:

"Verkar vara trams rätt igenom."

Det är förskräckligt det som han återberättade naturligtvis

Gustafsson skissade också på en försvarslinje att Sjöstedt kanske hade tagit avstånd från nazisterna även om det inte hade sagts rakt ut:

"Avståndstaganden kan också vara implicita, dvs alldeles uppenbara utan för den saken skulle uttrycka det rent formellt."

Henrik Gustafsson säger nu om att han avfärdat nazistberättelsen som trams:

– Det är förskräckligt det som han återberättade naturligtvis. Däremot så antar jag, förmodar jag, att jag kommenterade den eventuella vinkeln som jag fick berättat för mig att man eventuellt, sannolikt tänkte ha med det här scoopet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.