Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s Sjöstedt sågar Anderssons varning

"Totalt sett får pensionärskollektivet ännu högre skatt i hennes budget", säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt om finansminister Magdalena Anderssons varning. Foto: Jens L'Estrade

SD vågar inte rösta för alliansens budget av rädsla för svekdebatt efter löftet om sänkt pensionärsskatt, tror Magdalena Andersson.

Nu sågar Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiska politiska talesperson, finansministerns varning.

– Totalt sett får pensionärskollektivet ännu högre skatt i hennes budget.

Det är bara åtta dagar kvar till riksdagens omröstning om budgeten.

I går sa finansminister Magdalena Andersson till Expressen att hon tror att SD släpper fram regeringens budget, av rädsla för inte att svika sitt vallöfte om sänkt pensionärsskatt.

- SD får oerhört svårt att förklara det för de pensionärer som har röstat på dem i förhoppning att få sänkt skatt, sa Magdalena Andersson då.

SD räknar med svekdebatt

Men vid finansutskottets sammanträde i dag viftar Oscar Sjöstedt bort finansministerns argument.

- Jag kan konstatera att hon sänker skatten för pensionärer men höjer skatten för pensionärer som är kvar på arbetsmarknaden ännu mer. Så totalt sett får pensionärskollektivet ännu högre skatt i hennes budget.

SD räknar med att det kommer att uppstå en svekdebatt efter omröstningen den 3 december.

- Det finns en sådan risk alldeles oavsett hur vi beter oss. Men jag tror att väljarna förstår att det som ställs mot varandra är två helhetsalternativ och vi har ingen möjlighet att rycka ut en enskild fråga.

Har tre budgetalternativ att välja mellan

Sverigedemokraterna har tre alternativ att välja mellan: Regeringens, alliansens budget eller sitt eget förslag.

Väljer SD att rösta för alliansens budget öppnar sig en rad olika scenarier, där en regeringskris är utgångsläget. Statsminister Stefan Löfven har förklarat att Socialdemokraterna inte kommer att regera på någon annans budget.

- Det är så klart en parameter som är av stor vikt som vi måste ta hänsyn till. Vi vet ju inte vad som kommer i stället för den nuvarande regeringen, säger Oscar Sjöstedt.

"Utgår från att man följer praxis"

Fredrik Olovsson, S, ordförande i finansutskottet, utgår från att SD:s röstar för sitt eget förslag utifrån hur deras arbete i utskottet.

- SD har stått fast vid sin reservation och inte sagt något annat. Vi utgår ifrån att man följer den praxis som finns och röstar på sina egna förslag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!