Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s Samtiden värvar  från Moderaterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Samtiden

Sverigedemokraternas tidning Samtiden har värvat en pressekreterare från Moderaterna.

Toppmoderaten Sten Nordins förra pressekreterare Markus Jonsson blir ny politisk redaktör och ansvarig utgivare för Samtiden, kan Expressen nu berätta.

- Jag har ju varit moderat, men det är jag inte längre, säger han.

I samband med riksdagsvalet i höstas valde det förra finansborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin, att lämna politiken.

Nu står det klart att hans pressekreterare Markus Jonsson bytt parti till Sverigedemokraterna - och värvats av tidningen Samtiden. Han blir ny politisk redaktör och ansvarig utgivare, enligt ett pressmeddelande på tisdagen.

Samtidens politiska beteckning är "socialkonservativ".

- Den ägs av ett bolag som i sin tur ägs av Sverigedemokraterna, säger Jonsson till Expressen.

Samtiden startades av den tidigare ekonomisk-politiska talesmannen och riksdagsledamoten Erik Almqvist som lämnade sina uppdrag efter Expressens avslöjanden kring den så kallade järnrörsskandalen. Enligt uppgifter till Expressen arbetar Erik Almqvist i dag som konsult för tidningen.

Markus Jonsson har tidigare arbetat som ledarskribent på tidningarna Östgöta Correspondenten och Barometern.

- Det är med stor tillförsikt som jag tar mig an uppdraget att leda Sveriges enda socialkonservativa ledarsida. I en tid då allt större del av idéutvecklingen sker utanför partierna är det viktigt att det finns en socialkonservativ röst i den politiska debatten, säger han i ett pressmeddelande på tisdagen.

- Min förhoppning är att Samtiden ska ta rejält med plats genom att lyfta fram perspektiv och frågeställningar som ofta förbises av andra.

Till Expressen säger Markus Jonsson:

- Jag har ju varit moderat, men det är jag inte längre. Det finns inget krav på att vara aktiv sverigedemokrat för att arbeta på Samtiden.

Men frågan måste har varit uppe?

- Det är klart att jag lutar mer ditåt än något annat parti.

Markus Jonsson välkomnar Folkpartiets, Kristdemokraternas och Centerpartiets integrationsutspel.

- Samtidigt känns det som att det är för lite och det är för sent. Vill man lösa integrationsproblemen måste man för det första minska invandringen.

Vad förväntar du dig komma ut av Moderaternas integrationsarbete som pågår just nu?

- Det är naturligtvis att man vågar ompröva sin tidigare position. Däremot har jag inte så höga förhoppningar. Anna Kinberg Batra har inte startat särskilt bra, som hennes uttalande om att människor som ansluter sig till Islamska staten är offer till exempel. Det bådar väl tyvärr av att det, så att säga, inte blir en normalisering i europisk mening av migrationspolitiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.