Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s röstkupp säkrade vågmästarroll i Gnosjö

I och med SD:s röstkupp fick de borgerliga partierna i Gnosjö ingen majoritet i kommunstyrelsen. Foto: Gnosjö kommun

De borgerliga partierna i Gnosjö fick inte till någon majoritet i kommunstyrelsen. 

Sverigedemokraterna genomförde nämligen en röstkupp och lyckades få tillbaka ett kommunstyrelsemandat som man såg ut att gå miste om. 

– Det var en chansning, säger Håkan Helgebring (SD). 

Innan kommunfullmäktigemötet strax innan jul där kommunstyrelseplatserna skulle tillsättas såg det ut som att de borgerliga partierna i Gnosjö kommun skulle få egen majoritet. 

Men så blev det inte, vilket Värnamo Nyheter rapporterat om tidigare. 

Sverigedemokraternas ledamöter genomförde nämligen något av en röstkupp. 

De borgerliga partierna hade ingått en valteknisk samverkan som innebar att Sverigedemokraterna skulle bli av med ett tredje mandat i kommunstyrelsen, som man sett till sin storlek hade rätt till. 

Men vid kommunfullmäktigemötet 21 december krävde Sverigedemokraterna ett proportionellt val och valde sedan att ingå på en lista ihop med ”vänsterblocket” – Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. 

– Vi vill ju behålla det tredje mandat som folket i Gnosjö kommun hade gett oss, säger SD-gruppledaren Håkan Helgebring och fortsätter:   

– De satte upp fem gubbar och vi satte upp tre. Men om Socialdemokraterna hade satt upp sex hade vi bara fått två platser. Det var en chansning.   

När rösterna räknades fick de borgerliga partierna 17 röster och vänsterblocket 18. 

Håkan Helgebring är mycket nöjd med resultatet.

– Jajjemän, nu har vi vågmästarrollen både i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige. 

Har ni fått kritik från borgerligt håll efteråt?

– Nej. Vi hade möte på morgonen dagen efter och det var inga ”hard feelings”, säger Håkan Helgebring.  

S-toppen har förståelse för SD:s agerande

Markus Kauppinen, Socialdemokraternas oppositionsråd i Gnosjö och kommunstyrelsens andre vice ordförande, betonar tydligt att hans parti inte samarbetar med Sverigedemokraterna på något sätt och att S-ledamöterna inte kände till röstkuppen på förhand. 

– Hade vi haft samverkan med Sverigedemokraterna hade vi tagit över kommunen, då hade vi haft majoritet, säger Markus Kauppinen och fortsätter:

– Det jag tycker är lite komiskt i sammanhanget är att SD väljer att kalla sig för vänsterblocket – det gör de ju aldrig annars.  

Markus Kauppinen, socialdemokratiskt oppositionsråd i Gnosjö, tycker att det är ”lite komiskt” att SD valde att ingå i vänsterblocket för att säkra sin tredje plats i kommunstyrelsen. Foto: Privat

 Han är dock inte kritiskt till Sverigedemokraternas röstkupp. 

– Borgerlighetens valtekniska samverkan gjorde att Sverigedemokraterna tappade en plats i kommunstyrelsen och att vi tappade en plats i utskotten. Vi bildade en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet för att få tillbaka vår plats i utskotten och ge Vänsterpartiet möjlighet att få mer inflytande än vad deras valresultat gav dem, säger Markus Kauppinen och fortsätter: 

– Jag kan förstå att man med alla medel försöker få tillbaka ett mandat som man anser sig ha rätt till. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.