Jimmie Åkesson hyllar
beslutet – kräver nyval

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt att SD kommer deklarera en misstroendeförklaring till finansministern om KD lämnade uppgörelsen.
Foto: Christian Örnberg
Det Jimmie Åkesson har sagt gäller fortfarande naturligtvis, jag ser ingen anledning till att vi skulle ompröva något i den frågan, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof
Foto: Pelle T Nilsson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hyllar de kristdemokrater som fällde Decemberöverenskommelsen och kräver att Stefan Löfven utlyser nyval.

Samtidigt bjuder han in KD till samtal om den misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson som Sverigedemokraterna nästa vecka lämnar in till riksdagen.

– Jag gissar att Stefan Löfven är ganska nervös nu, säger SD-ledaren till Expressen strax efter klockan 17.

På fredagseftermiddagen röstade Kristdemokraternas riksting i Västerås om att decemberöverenskommelsens framtid.

Beslutet – att KD lämnar DÖ.

I Expressen i dag vädjade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Kristdemokraterna att rösta för att bryta Decemberöverenskommelsen. Han lovade samtidigt att under nästa vecka väcka en misstroendeförklaring i riksdagen mot finansminister Magdalena Andersson.

Hyllar Skyttedal

Efter beskedet om att en majoritet av ombuden överger uppgörelsen säger SD-ledaren nu i en ny intervju:

- Det var värst. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara så tydligt. Men det är positivt på alla sätt och vis. Nu går vi vidare med det vi har sagt.

Jimmie Åkesson hyllar samtidigt ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund, Sara Skyttedal, som under lång tid kämpat mot Decemberöverenskommelsen och som lett upproret mot partiledningen.

- Hon har ju gjort en hel del uttalanden som varit verklighetsförankrade. Och det här har hon verkligen lyckats med. Det är fantastiskt bra. Samtidigt är det nu ganska uppenbart att många av KD:s partimedlemmar har gjort samma analys som jag. Det här är det som kan rädda Kristdemokraterna som parti.

Kan inte detta då leda till att Kristdemokraterna faktiskt plockar väljare från Sverigedemokraterna?

- Om man i egenskap av borgerligt parti väljer att fatta ett så här drastiskt beslut, som är i linje med vad många borgerliga väljare känner, så är jag övertygad om att de kommer att gynnas. Men hur det påverkar oss vet jag inte. Vi har varit gynnade av Decemberöverenskommelsen opinionsmässigt, men sakpolitiskt spelar det inte ju inte så stor roll. Vi måste jobba för att få ett inflytande över den ekonomiska politiken.

Redan innan omröstningen uppgav Jimmie Åkesson att SD skulle deklarera en misstroendeförklaring om KD beslutade sig för att lämna DÖ. 

– Då har vi bestämt att under nästa vecka deklarera misstroende gentemot finansministern, har Jimmie Åkesson tidigare sagt.

Hur sannolikt är det att det nu blir nyval?

- Det kravet kommer vi att ställa nu.

- Men det beror helt och hållet på hur Kristdemokraternas ledning väljer att förvalta det här beslutet. Det vet vi ännu inte. Men nu finns inte Decemberöverenskommelsen längre.

Vad hoppas du ska bli konsekvensen av detta?

- Stefan Löfven var ju ganska tydlig när han tidigare i dag gick ut och vädjade till ombuden att rösta för. Jag gissar att han är ganska nervös nu. Jag hoppas att detta utmynnar i ett nytt parlamentariskt läge och att det kommer att leda till nyval. Vi bjuder nu in Kristdemokraterna till samtal och dialog.

Expressen har sökt Magdalena Andersson. Stefan Löfvens pressekreterare hälsar att Stefan Löfven inte ger några kommentarer.

"Många som hoppades"

Efter beskedet twittrade Åkesson:

"KD lämnar DÖ. Vi välkomnar detta och kommer under nästa vecka att väcka misstroendeförklaring mot finansministern Dags för nyval!", skriver han på Twitter.

– Det Jimmie Åkesson har sagt gäller fortfarande naturligtvis, jag ser ingen anledning till att vi skulle ompröva något i den frågan. Men vi kommer naturligtvis prata om det inom partiet om vad det innebär i praktiken, säger Richard Jomshof.

Han säger också att han är glad över beslutet KD tagit och menar att det ska bli intressant att följa vad som händer nu.

– Det ska bli intressant också så klart att följa hur övriga partier i Decemberöverenskommelsen reagerar på det här om de ämnar fortsätta utan KD, det ska bli spännande.

Samtidigt är Jomshof förvånad över dagens beslut vid Kristdemokraternas riksting.

– Det var nog många som hoppades på det här, men jag trodde helt ärligt inte att det skulle gå igenom. Så man är ju glad och förvånad samtidigt. Det är ju ändå ett ganska historiskt beslut.

– Vi vet att det finns samma kritik mot överenskommelsen inom Moderaterna så det är mycket möjligt att det här kommer att få ytterligare följder, det vet man ju inte.

Vad kan bli konsekvensen av en misstroendeförklaring? 

- Det återstår att se, det beror också på hur de andra partierna ställer sig till det här. Hur ställer sig KD till det. Det beror lite på hur reaktionerna blir. Vi markerar, vi talar om var vi står och vad vi tycker men för att det ska bli verkningsfullt krävs det att ytterligare partier backar upp det naturligtvis. Det är mycket som spelar in.

"Räknar jag med att de kommer till oss"

KD:s nej till DÖ är glädjande enligt Markus Wiechel, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

– Är det så att Kristdemokraterna också vill ta ansvar för Sverige så räknar jag med att de kommer till oss, säger han till TT.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth var nöjd med KD:s beslut och hoppades att det skulle ge Sverigedemokraterna ökat inflytande.

– Decemberöverenskommelsen ingicks för att inget av de andra partierna vill minska invandringen. Det var det enda kravet vi hade efter valet. Det här är ett litet steg i rätt riktning.

Även Mattias Karlsson, SD, har twittrat om händelsen:

"Upp till bevis för (M). Fortsätta agera Dörrmatta åt vänstern eller följa de modiga kamraterna i KD? SD står redo för nyval & samtal", skriver han på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.