Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s plan – förbjuda muslimska friskolor

Kängan till Magdalena Andersson • Stämningen i partiet efter budgetframgången.
Sverigedemokraternas utbildningspolitiske talesman Richard Jomshof.
Foto: SVEN LINDWALL
Muslimskt inriktade Römosseskolan i Angered.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill göra ett ”fullständigt omtag” i svensk skolpolitik.

Bland förslagen finns att förstatliga skolan, förbjuda muslimska friskolor och öka möjligheterna att flytta på stökiga elever.

– Vi behöver en skola som genomsyras av svenska värderingar och svensk majoritetskultur, säger partiets utbildningspolitiske talesman Richard Jomshof.

Sverigedemokraterna ska sätta mer fokus på skolpolitiken och kommer till våren att ta fram ett skolpolitiskt program. 

En hel del av partiets skolpolitik är redan känd, bland annat att partiet vill se ett statligt huvudmannaskap med statlig finansiering. De ser också det fria skolvalet som ”heligt”, som Richard Jomshof beskrev det under en presskonferens på lördagen. 

Sverigedemokraterna vill också ta fram nationella riktlinjer för vilka befogenheter som lärare och skolpersonal har för att stäva problem i skolan.

– Då ska man flytta på de här eleverna. Det ska vara regel, inte undantag. De ska flyttas till en skola där de får hjälp så de andra eleverna inte behöver känna rädsla, säger Jomshof.

Det här är en fråga som redan drivs av regeringen, som i våras tog emot en utredning som bland annat föreslog ökade möjligheter att omhänderta mobiltelefoner och stänga av eller flytta störande elever.

”Svenska värderingar”

Sverigedemokraterna vill också sätta nyanlända elever i så kallade förberedelseskolor. Där ska de gå till svenskakunskaperna är tillräckligt bra för den ordinarie skolan. Partiet vill också att skolan ska genomsyras av ”svenska värderingar”:

– Vi behöver en skola som genomsyras av svenska värderingar och svensk majoritetskultur, säger Richard Jomshof. 

Partiet vill förbjuda slöjor i skolan och dessutom verka för ett förbud mot skolor med muslimsk konfessionell grund.

- Muslimska konfessionella friskolor är segregerande till sin natur. De splittrar och de isolerar vilket försvårar integrationen i stort. Vi menar att de här barnen måste ges en rimlig chans att bli en del av vårt samhälle. Då ska man inte gå i skolor som drivs av islamister, i skolor där man kanske fåt finansiering av islamistiska skurkstater, säger Jomshof.

Det här förbudet ska bara gälla muslimska skolor och inte andra religiösa inriktningar. På frågan om det kan strida mot EU-rätten, som har skrivningar om likabehandling, svarar Jomshof:

- Det återstår att se. Vi tänker göra vad vi kan för att driva igenom det. Jag inser att det kan finnas lagstiftning och annat.


Partiledningen för försiktiga i migrationspolitiken

David Baas rapporterar från Sverigedemokraternas landsdagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.