Musikern Peter Jezewski engagerar sig i Sverigedemokraterna. Foto: MAGNUS JÖNSSONMusikern Peter Jezewski engagerar sig i Sverigedemokraterna. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Musikern Peter Jezewski engagerar sig i Sverigedemokraterna.  Foto: MAGNUS JÖNSSON
Foto: VILHELM STOKSTAD/TTFoto: VILHELM STOKSTAD/TT
 Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

SD:s nya värvning – musiker känd från The Boppers

Publicerad

Nu tar sig musikern Peter Jezewski, känd från rockgruppen The Boppers, klivet in i politiken. 

Han står på Sverigedemokraternas riksdagslista inför höstens val. 

– Det som alltid legat mig nära om hjärtat är äldreomsorgen och vården. Jag bryr mig om de äldre och SD är det parti som gör det mest, säger Peter Jezewski.

Enligt så gott som alla opinionsmätningar kommer Sverigedemokraterna att gå framåt i höstens riksdagsval. 

En av dem som kan ta plats i riksdagen för SD:s räkning efter valet i höst är musikern Peter Jezewski – som de flesta nog känner igen från rockgruppen The Boppers. 

Bandet slog i genom i slutet av 1970-talet, efter många covers på låtar från 1950- och 60-talet. Peter Jezewski var med från första början och har turnerat flitigt med The Boppers, både i Sverige och utomlands, innan han hoppade av 1993. 

Efter avhoppet har Peter Jezewski varit verksam som soloartist, samt som frontman i grupperna Peter and the chiefs och Peter and the Bopmachine. Sedan fem år tillbaka turnerar han med showen "Be Bop A Luba". 

Men nu tar den den rockälskande musikern klivet in i politiken. 

– Jag har uppnått en lite högre ålder nu och tycker väl att det är många som knyter handen i fickan, men inte gör något, utan mest gnäller på andra. Jag tycker att det är läge nu att försöka bidra så gott det går till samhället, säger Peter Jezewski.  

 

LÄS MER: Jezewski bokades till SD-festivalen 

 

Tror att han kan tappa fans

Bland Jezewskis fans är det kanske ingen stor överraskning att det är just SD som gäller för musikerns del – han har till exempel spelat på en sommarfestival partiet anordnade 2016. 

Peter Jezewski berättar för Expressen att många tog avstånd från honom efter den spelningen och säger att han tror att dagens besked kanske innebär att fler fans försvinner.  

– Jag tror att jag kanske kommer tappa en del, men jag kommer kanske vinna nya också, säger Peter Jezewski och fortsätter: 

– Det är många som kommit från på stan och tackat mig för att jag står upp för min åsikt. 

Vill se mer omsorg om de äldre 

Peter Jezewski säger vidare att han alltid har varit politiskt intresserad, men att musiken har gått före. Det är särskilt SD:s omsorg om de äldre i samhället som Peter Jezewski uppskattar. 

– Det som alltid legat mig nära om hjärtat är äldreomsorgen och vården. Jag spelar mycket för äldre och redan som 16-åring jobbade jag på min mammas damfrisering och lyssnade mycket på hennes äldre kunder. Jag tyckte de hade så fina livsberättelser, säger Jezewski och fortsätter.  

– Jag tycker att respekten för äldre har försvunnit. De har ändå byggt upp det här landet. Jag bryr mig om de äldre och SD är det parti som gör det mest. Jag tycker det finns mycket att värna om och SD är det parti som bäst representerar mina åsikter, säger han.

Peter Jezewski intygar att han kommer att synas med partiet i valrörelsen. 

"Kommer aldrig släppa musiken helt" 

Rockmusikern förklarar att han, även om han fortfarande uppträder en hel del, nu har tid för både musiken, politiken och barn och barnbarn. 

– Jag kommer aldrig släppa musiken helt, det går inte, säger han.  

Peter Jezewski är med på kandidatlistan till riksdagen i fyra olika distrikt: Stockholms län, Stockholms stad, Dalarna och Västmanland – men står långt ner på alla listor, som högst på plats 69, lär inte komma in. 

– Jag kan ju hoppas. Försöker man inte är det ju kört direkt Jag vill göra ett försök, säger Peter Jezewski.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag