Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s nya succé – medan M backar

Sverigedemokraterna utmanar Moderaterna om platsen som näst största parti, i senaste DN/Ipsos-mätningen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Ulf Kristersson, M-ledare.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna utmanar Moderaterna om platsen som näst största parti, i senaste DN/Ipsos-mätningen. 

Moderaterna får det lägsta stödet sedan Ulf Kristersson blev partiledare med 19 procent mot Sverigedemokraternas 20.

– Moderaterna har en svår situation att hantera, säger David Ahlin på Ipsos, till DN

Sverigedemokraterna har gått starkt under våren visar DN/Ipsos nya mätning, partiet har höjt sig från 16 procent i februari till 20 procent i juni, vilket är den högsta siffran för dem i mätserien. 

Moderaterna får 19 procent – det lägsta väljarstödet sedan Ulf Kristersson tog över partiledarrollen. Siffrorna i undersökningen visar att M-väljare valt att gå över till SD. Väljarna har också gått till Centerpartiet.

– Bland Moderaternas väljare finns de som ser någon form av samarbete med Sverigedemokraterna som nödvändigt. Det är väljare som prioriterar minskad invandring framför andra frågor. Samtidigt finns det M-väljare som kraftigt motsätter sig ett sådant samarbete, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.  

Liknande resultat i Expressen/Demoskop

Socialdemokraterna ligger kvar på 24 procent, exakt samma som förra mätningen som gjordes av DN/Ipsos. Det är dock historiskt låga siffror för S inför ett val.  

I DN/Ipsos får Kristdemokraterna 3 procent av väljarstödet och skulle inte klara riksdagsspärren. 

Expressen/Demoskops junimätning visade på en liknande opinion. Där gick också Sverigedemokraterna om Moderaterna, som fick drygt 20 respektive 21 procent i mätningen.

Samtidigt fick Socialdemokraterna 23,1 procent i Expressen/Demoskops mätning. En minskning med 3,2 procentenheter sedan majmätningen, som delvis förklarades med partiets utspel i migrationspolitiken.

LÄS MER: Expressen/Demoskop: S och M backar – SD nu näst störst

Partiernas väljarstöd i DN/Ipsos

Socialdemokraterna: 24 (24)

Sverigedemokraterna: 20 (20)

Moderaterna: 19 (22)

Centerpartiet: 10 (9)

Vänsterpartiet: 9 (9)

Liberalerna: 6 (5)

Miljöpartiet: 4 (4)

Kristdemokraterna: 3 (4)

Så gjordes undersökningen

DN/Ipsos har under 7–18 juni intervjuat 1805 röstberättigade väljare. 

803 av dessa intervjuer gjordes per telefon med slumpmässigt urval individer. 1 002 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.