Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s nätkrigararmé – uppges starta drev

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna har byggt upp en egen armé av nätkrigare för att starta drev under valrörelsen, uppger Dagens ETC.

– Vi har lön från partiet för att kriga på nätet, säger en källa till vänstertidningen. 

Vid Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning i Stockholm sitter partiets hemliga nätarmé ”Battlefield”. De får lön av partiet för att via anonyma Facebooksidor starta drev och piska upp hat mot myndigheter, det uppger Dagens ETC.

– Det kommer ofta direkta order från partistyrelsen att i dag kör vi stenhårt mot Miljöpartiet, eller sossarna inför en debatt eller liknande, säger en källa till Dagens ETC.

Namnet på gruppen: ”Battlefield”, kommer, enligt ETC, från att de tar kampen ute på slagfältet, förklarar en annan källa. Utifrån en noga planerad strategi släpper partiet därefter loss sin armé av trollkonton i kommentarsfält på Facebook och på Twitter.

– Vi har mängder av simkort för att registrera fejkade Facebook-användare. Jag har 15 konton med generiska namn som Erik Svensson. När vi själva skriver grova saker i de första fyra–fem kommentarerna sätter det tonen för resten av kommentarsflödet, säger en källa till ETC.

Delar ”humoristiska bilder”

Enligt tidningen går strategin bland annat ut på att dela humoristiska bilder och filmklipp för att på ett effektivt sätt locka över människor till partiet.

Expressen har tidigare berättat om hur Sverigedemokraterna 2015 använder dolda propagandakanaler för att sprida islamhat och texter från bland annat Fria Tider. 

Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna, pekas av Dagens ETC ut som en av de drivande i nätkrigargruppen ”Battlefield”.

I en tidigare intervju med Expressen har Wallerstein berättat om hur han arbetat för att ta fram olika kontroversiella strategier för Sverigedemokraterna. Bland annat den uppmärksammade tunnelbanekampanjen 2015 genom en metod han kallar för ”kaosmodellen”.

SD: Kallades internt för ett ”slagfält”

Sverigedemokraterna bekräftar i ett mejl till Expressen att gruppen ”Battlefield” existerat. Enligt partiet modererade gruppen ”några av partiets kommentarsfält” och att arbetet internt kallades för just ett slagfält.

”Det var aldrig ett formellt namn eller formell grupp, utan ett antal personer som fick arbetsuppgiften beroende på belastning och behov”, skriver pressavdelningen, som också ”avfärdar detta som oseriös och uppenbar aktivism”. 

I går skrev Expressen om Dagens ETC:s avslöjande att Wilhelm Eriksson, tidigare anställd på SD:s kommunikationsavdelning, fått lämna partiet efter att ha larmat om flera partimedlemmar med nazistiska åsikter.

SD skrev då till Expressen att uteslutningen berodde på att de framkommit uppgifter om att Wilhelm Eriksson själv ”haft ett djupgående samröre med en medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelse”. 

Wilhelm Eriksson sa på torsdagen till Expressen att det inte stämmer. 

Se även: Försöker avbryta efter frågan om klimatutsläppen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.