Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sd:s mörka historia

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Partiledaren Jimmy Åkesson nekar till att sverigedemokraterna skulle vara ett rasistiskt parti, men i partiets hemliga 33-punktsprogram framgår tydligt att sverigedemokraterna helst bara vill ha svenskar i Sverige.

Sverigedemokraterna bildades 1988 av personer som tidigare varit aktiva inom det extremt främlingsfientliga Bevara Sverige Svenskt (BSS) och sverigepartiet.


Förste partiledaren hette Anders Klarström, tidigare aktiv nazist, dömd för flera brott. Han hade en bakgrund i rasistiska nordiska rikspartiet. I styrelsen under 90-talet satt även grundaren för nazistiska skivbolaget Last Resort Records.


Kopplingarna till nazistiska och antisemitiska grupper, till exempel nationalsocialistisk front och VAM (Vitt ariskt motstånd), är många från starten fram till slutet av 90-talet.


Mellan 1990-1994 arrangerade sd en rad aktiviteter i Sverige, bland annat Engelbrektsmarscherna och Karl XII-manifestationerna 30 november. Många av aktivisterna var då skinnskallar som också var aktiva i nazistiska organisationer, som VAM, och då gärna klädde sig med hakkorssymboler.


Vid sd:s årsmöte 1995 överfölls en filmelev, på plats för att dokumentera mötet, av partiorganisatören Lars Emanuelsson, som försökte ta ifrån honom kameran. Han dömdes senare för händelsen.


Partiet präglas av många interna strider. 1995 tar Mikael Jansson över som partiledare och börjar det digra jobbet att städa bort alla yttre symboler som förknippar partiet med nazismen. Men partisymbolen var fram till i våras flaggan som en brinnande facka, lånad av engelska nazigruppen national front.


År 2001 bildades nationaldemokraterna efter att en falang blivit uteslutna ur sd för partiskadlig verksamhet.


I maj 2005 väljs Jimmie Åkesson till partiordförande och han jobbar hårt för att framställa partiet som mer rumsrent. I valet 2006 gör partiet sitt bästa val: 162 463 röster i riksdagsvalet och mandat i 84 kommuner och landsting. Källa: "Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.