Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sd:s mörka historia

Partiledaren Jimmy Åkesson nekar till att sverigedemokraterna skulle vara ett rasistiskt parti, men i partiets hemliga 33-punktsprogram framgår tydligt att sverigedemokraterna helst bara vill ha svenskar i Sverige.
 • Sverigedemokraterna bildades 1988 av personer som tidigare varit aktiva inom det extremt främlingsfientliga Bevara Sverige Svenskt (BSS) och sverigepartiet.
 • Förste partiledaren hette Anders Klarström, tidigare aktiv nazist, dömd för flera brott. Han hade en bakgrund i rasistiska nordiska rikspartiet. I styrelsen under 90-talet satt även grundaren för nazistiska skivbolaget Last Resort Records.
 • Kopplingarna till nazistiska och antisemitiska grupper, till exempel nationalsocialistisk front och VAM (Vitt ariskt motstånd), är många från starten fram till slutet av 90-talet.
 • Mellan 1990-1994 arrangerade sd en rad aktiviteter i Sverige, bland annat Engelbrektsmarscherna och Karl XII-manifestationerna 30 november. Många av aktivisterna var då skinnskallar som också var aktiva i nazistiska organisationer, som VAM, och då gärna klädde sig med hakkorssymboler.
 • Vid sd:s årsmöte 1995 överfölls en filmelev, på plats för att dokumentera mötet, av partiorganisatören Lars Emanuelsson, som försökte ta ifrån honom kameran. Han dömdes senare för händelsen.
 • Partiet präglas av många interna strider. 1995 tar Mikael Jansson över som partiledare och börjar det digra jobbet att städa bort alla yttre symboler som förknippar partiet med nazismen. Men partisymbolen var fram till i våras flaggan som en brinnande facka, lånad av engelska nazigruppen national front.
 • År 2001 bildades nationaldemokraterna efter att en falang blivit uteslutna ur sd för partiskadlig verksamhet.
 • I maj 2005 väljs Jimmie Åkesson till partiordförande och han jobbar hårt för att framställa partiet som mer rumsrent. I valet 2006 gör partiet sitt bästa val: 162 463 röster i riksdagsvalet och mandat i 84 kommuner och landsting. Källa: "Sverigedemokraterna - den nationella rörelsen"

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!