Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s Martin Kinnunen åtalad för skattebrott

Martin Kinnunen, sitter i riksdagen.

Foto: Sven Lindwall

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, har fortsatt förtroende för Martin Kinnunen.

Foto: Mikael Sjöberg
Även SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, har fortsatt förtroende för Martin Kinnunen. Foto: Christian Örnberg

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Martin Kinnunen åtalas för två fall av grovt skattebrott, skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Han riskerar därför fängelse i upp till sex år.

Sverigedemokraternas tidigare kassör och ekonomichef Per Björklund åtalas som misstänkt för medhjälp till brotten.

Trots åtalet säger Kinnunen att han känner stöd från partiledningen och inte tänker avgå.

– Jag är oskyldig och inte dömd för några brott. Av den anledningen har jag inga planer på att avgå, säger Martin Kinnunen.

Kinnunen åtalas för två fall av grovt skattebrott

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Martin Kinnunen har åtalats för två fall av grovt skattebrott, skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Även Sverigedemokraternas tidigare kassör och ekonomichef Per Björklund är åtalad misstänkt för medhjälp till brotten.

Åtalet rör händelserna under perioden 2013-2014 där Martin Kinnunen som är styrelseledamot i bolaget Samtid & Framtid AB har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt.

Samtid & Framtid är ett helägt dotterbolag till Blåsippan AB, som ingår i sfären kring Sverigedemokraterna.

Martin Kinnunen och Per Björklund riskerar nu fängelsestraff, från sex månader upp till sex år.

De båda åtalade nekar till brott, enligt vice chefsåklagare Jakob Holmberg.

Skattebrott och bokföringsbrott

Skattebrott

Ett brott som innebär att någon medvetet lämnar en felaktig uppgift till skattemyndigheten, eller låter bli att lämna uppgifter om sina inkomster, vilket leder till att skatten blir för låg.

Bokföringsbrott

Ett brott som innebär att någon uppsåtligen eller oaktsamhet åsidosätter bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen eller lämnar oriktiga uppgifter i bokföringen

Redan när brottsmisstankarna blev kända i februari hävdade riksdagsledamoten Kinnunen att han var oskyldig. Men åklagaren är av en annan uppfattning. Skattebrott är per definition ett brott som begås medvetet, att någon med flit lämnat felaktiga uppgifter till Skattemyndigheten eller låter bli att lämna inkomstuppgifter för att slippa skatt.

Enligt åtalet från Ekobrottsmyndigheten ska Kinnunen mellan 2013 och 2014 ha gjort sig skyldig till två fall av grova skattebrott, skattebrott samt grovt bokföringsbrott.

Brotten ska enligt pressmeddelandet från åklagaren ha begåtts av en styrelseledamot i bolaget Samtid och Framtid AB, ett helägt dotterbolag till Blåsippan AB som ingår i sfären kring Sverigedemokraterna. Av själva stämningsansökan framgår att styrelseledamoten är Martin Kinnunen.

LÄS MER: Ny SD-topp misstänks för brott i skattehärvan

Även Per Björklund åtalas

Ytterligare en person, Sverigedemokraternas tidigare kassör och ekonomichef Per Björklund, har åtalats vid Södertörns tingsrätt som misstänkt för medhjälp till dessa brott.

– Utredningen har visat att man har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, vilket i detta fall räknas som grova skattebrott. Vi har också funnit att man har åsidosatt bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen genom att bokföra allt i efterhand, alldeles för sent. Osanna fakturor har även använts som verifikationer i bokföringen, skriver åklagare Jakob Holmberg i en kommentar.

Åklagare Jakob Holmberg uppger för Expressen att man tillsammans med Skatteverkets skattebrottsenhet har arbetat med förundersökningen under ett års tid. Det har lett till att man nu kan väcka åtal mot Martin Kinnunen och Per Björklund.

– Det här är så pass grova brott att jag kommer yrka fängelsestraff. För brotten är lägsta fängelsestraff sex månader och max sex år, säger Jakob Holmberg.

Enligt åklagaren rör det sig om stora summor och därför betraktas brottet som grovt.

– Kinnunen är huvudgärningsman och han har bland annat inte skött den löpande bokföringen. Utredningen har visat han har deklarerat inkomstskatt och moms felaktigt, säger Jakob Holmberg.

Enligt åklagaren har Kinnunen deklarerat, men alldeles för sent.

– Bolagets deklaration skulle ha kommit in 2013, men kom in i april 2014, vilket är alldeles för sent.

Enligt åklagaren har SD-toppen dirigerat arbetsuppgifterna till Per Björklund.

– Du kan endast dirigera arbetsuppgifterna och inte ansvaret. Ansvaret ligger fortfarande hos Martin Kinnunen och det är därför han är huvudgärningsmannen. Per Björklund är endast åtalad för medhjälp. Som jag ser det har det inte skett någon kommunikation alls mellan dem. Martin Kinnunen har inte haft någon koll alls.

Du nämner stora summor, hur stora då?

– Det handlar om utgående moms på 912 000 kronor och ingående moms på 162 000 kronor. Han har inte heller deklarerat inkomstskatt för bolaget som är på 638 000 kronor.

Jakob Holmberg, vice chefsåklagaren säger såhär om osanna fakturor:

– Det innebär att Per Björklund har skickat fakturor till Samtida & Samtid för jobb som han inte har gjort.

Vad är det för jobb?

Det är uppdrag han har fått att bokföra och skicka skattedeklarationer. Han har inte gjort någonting i princip. Det är därför de är så sena. De har gjort allt ett år efter. Samtidigt har han tagit betalt. Det är därför jag har skrivit osanna fakturor. Det är ingen urkundsförfalskning, utan fakturorna är riktiga. Det är hans underskrift och det är rätt innehåll. Det är bara det att de har ingen förankring i verkligheten.

Kinnunen kommenterar vid presskonferens

Sverigedemokraterna håller under tisdagen en presskonferens med anledning av åtalet.

– De här felaktigheterna har begåtts av en konsult. Han skötte inte det här bra, säger Martin Kinnunen på presskonferensen.

– Åtalet grundar sig på att jag har känt till alla de här uppgifterna, och det är inte rimligt. Jag har inte dragit någon ekonomisk vinning av detta och jag kan inte se att företaget har gjort det heller.

På frågan om de vill att han ska fortsätta med sitt riksdagsuppdrag svarar Kinnunen ja.

– Jag är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och är lojal med mitt parti. Vill partiet att jag kliver åt sidan är jag villig att göra det, säger han och poängterar att han känner att han har ett starkt stöd från partiledningen.

Kinnunen fick flera frågor om varför han ska stanna kvar när ledamöter för andra partier valt att kliva åt sidan i samband med åtal.

– Jag är oskyldig och inte dömd för några brott. Av den anledningen har jag inga planer på att avgå, säger han.

– Jag känner starkt stöd från partiledningen och de signaler jag har fått därifrån är att jag får känna själv vad jag är förmögen till att göra eller inte göra.

Till Expressen efteråt berättar Martin Kinnunen att han ångrar vissa saker som lett fram till åtalet.

– Det är klart att man i det här perspektivet inte skulle ha velat ha det här uppdraget (styrelseledamot i Samtid & Framtid AB, reds. anm).

Björklund vill inte kommentera

Martin Kinnunens medåtalade är Per Björklund som tidigare var partikassör och ekonomichef för Sverigedemokraterna. Han åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han nekar till brott, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.

- Jag har bestämt för att jag inte kommer att kommentera det överhuvudtaget. Du får vända dig till min advokat, säger Björklund till Expressen om åtalet mot honom.

Expressen har sökt Björklunds advokat Christer Holmqvist.

LÄS MER: Martin Kinnunen nekar till grovt skattebrott

Karlsson och Åkesson kommenterar åtalet

I ett pressmeddelande konstaterar gruppledare Mattias Karlsson att förtroendet för Kinnunen är intakt.

– Förtroendet för Martin Kinnunen är intakt och han kommer om han själv vill fortsätta med sitt riksdagsuppdrag, skriver Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, i ett pressmeddelande.

Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterar också åtalet mot Kinnunen i pressmeddelandet.

– Det är min uppfattning att det aldrig funnits något uppsåt att begå brott. Mitt intryck är att ambitionen alltid varit att sköta bokföring och skatteinbetalning korrekt, skriver Åkesson och tillägger:

– Såvitt jag kan bedöma har det aldrig funnits någon fara för att skattemedel inte skulle inkomma.

 

LÄS MER: Kaoset som skakar om SD

 

Problemen i partiets bolag

Expressen har vid flera tillfällen berättat om problemen i partiets bolag - inte minst i det nu aktuella bolaget Samtid & Framtid AB som ägs av partiets helägda bolag Blåsippan AB.

Den stora pengarullningen till bolaget tog fart efter att Expressen i november 2012 avslöjade den så kallade järnrörsskandalen och partiet bestämde sig för att "köpa ut" den skandaliserade partitoppen Erik Almqvist genom att teckna ett konsultavtal på mångmiljonbelopp mellan honom och Samtid & Framtid AB.

Bara några dagar efter årsskiftet 2012/2013 kunde Expressen också avslöja att partiet, i det läget, beslutat att avsätta nästan fyra miljoner kronor för projektet där Almqvist skulle vara konsult. Trots det beslutet, som fattades i SD:s partistyrelse, så lyste miljoner med sin frånvaro i bolagets redovisning.

När Skatteverket under 2014 begärde in underlagen från Samtid & Framtid AB visade det sig att bolaget inte redovisat cirka 3,6 miljoner kronor i omsättning för sista kvartalet 2013. Bolaget åkte då på ett skattetillägg på drygt 180000 kronor och en uppskrivning av momsen till drygt 900000 kronor.

Granskningen från Skatteverket ledde sedan till brottsutredningen där Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Skattebrottsenheten utrett alla transaktioner i bolaget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!