Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s maktstrategi kan avgöra Anderssons öde

Regeringens höstbudget rymmer satsningar på totalt 74 miljarder kronor.
Under måndagsförmiddagen pressenterade finansminister Magdalena Andersson, S, regeringens höstbudget.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att Sverigedemokraterna ska rösta på Moderaternas budget kommer det krävas direkta förhandlingar mellan oppositionspartierna – något SD inte krävt tidigare. 

Därmed höjer partiet ribban för Ulf Kristersson, som nu ställs inför ett avgörande test av sitt regeringsalternativ. 

– Det är ett annat läge nu. Vi behöver vara delaktiga i framtagandet av ett motförslag, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt. 

Beskedet försätter även Liberalerna i en svår politisk balansakt, där man tvingas bekänna färg i frågan om hur SD ska hanteras. 

Sverigedemokraterna har ända sedan Stefan Löfven kom till makten 2014 valt att rösta på Moderaternas budgetmotion i de avgörande omröstningarna i riksdagen, vilket inneburit att regeringen fått se två av sina budgetar falla i riksdagen. Och man har gjort det helt utan regelrätta förhandlingar.

Men inför valet nästa år vill SD nu markera att partiets stöd inte längre är gratis. Partiledaren Jimmie Åkesson kom med beskedet i intervju med Expressens Helena Gissén tidigare i september. 

– Som det ser ut just nu så finns det ingen anledning för oss att stödja en budget som vi inte varit med och förhandlat, sa Jimmie Åkesson och avslöjade att SD bland annat kräver miljarder på höjda pensioner.

Står långt ifrån varandra

Beskedet, som upprepades av partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt på måndagen, höjer insatsen för oppositionen. I synnerhet för Moderaterna – som kan tvingas kompromissa med SD för att enas om en gemensam linje mot regeringen. 

Rent politiskt innebär det vissa uppenbara svårigheter. SD och M står långt ifrån varandra i frågor som rör pensionerna och socialförsäkringssystemet, med ersättningar till sjuka. 

Men framför allt blir det ett test för Kristerssons regeringsalternativ – om man nu ens får KD och framför allt L att acceptera direkta budgetförhandlingar med SD. 

För Moderaterna blir det viktigt att visa att oppositionen kan komma samman och enas inför nästa års val. 

Men för Liberalerna, som alltjämt är djupt splittrade, är frågan känslig. Partiet har sitt landsmöte senare i höst, där partiledningen gör sig redo att köra över de interna kritikerna, men knappast vill bjuda dem på ny ammunition. 

Stress inom SD

Enligt Expressens källor i Sverigedemokraterna vill man från SD-ledningen visa de egna väljarna inför valet nästa år att man inte bara kommer ge bort sitt stöd utan att kräva inflytande. Det är viktigt eftersom man från S utmålar SD:s krav när det gäller bland annat pensioner som helt tandlöst så länge de ska regera med M. 

Men för SD är det enligt vad Expressen erfar också viktigt att sända ut en signal till Moderaterna. Det finns inom SD en stress över att närmandet mellan partierna går för långsamt och att Moderaterna underskattar SD:s politiska krav för att stödja en M-ledd regering. 

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt klargör också att SD:s röster är helt avgörande för Moderaterna.  

– Vi behöver vara delaktiga i framtagandet av ett motförslag. Våra mandat är nödvändiga för en majoritet om man ska uppnå något annat än regeringens alternativ, säger han. 

Hur ser du på att era röster också kan rädda regeringen, om ni inte röstar för Moderaternas alternativ?

– Så kan man också se det. Vi röstar i sådant fall på vårt eget alternativ. Jag har svårt att se att det ligger i vårt intresse att rösta på ett annat alternativ om inte vi är delaktiga i framtagandet. 

M: ”Naturligt” att SD vill förhandla

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, säger att det är ”naturligt” att SD vill ha inflytande över en budget för att kunna rösta på den. Och att den frågan kommer lösa sig när budgeten ska upp till behandling i finansutskottet.

– Vi kommer lägga vår egen budget från M, sedan kommer vi diskutera fortsättningen, först och främst med KD. Men jag hoppas att vi ska kunna vinna större stöd för en annan inriktning för Sverige, och jag uppfattar att det finns andra partier som vill prata om det. När vi kommer till finansutskottet kommer de diskussionerna tas upp, säger hon.

En möjlig utväg för oppositionen, som även SD är öppna för, är att oppositionen inte enas om en hel budget utan bara om enskilda delar. Man kan exempelvis tänka sig att man i finansutskottet försöker stoppa någon av regeringens reformer och i stället lägger med på rättsväsendet. Den typen av manövrar har man gjort tidigare och det kräver inte heller lika mycket förhandlingar.


Så kan SD avgöra höstens budgetdrama

• Om regeringens valbudget går igenom eller inte avgörs i första hand av hur C och V agerar. Om båda partierna, med samtliga av dess ledamöter, väljer att rösta på regeringens budget kommer den gå igenom oavsett hur oppositionen agerar. 

S, MP, V och C har 175 mandat och därmed majoritet med en rösts övervikt så länge den politiske vilden Amineh Kakabaveh röstar med de rödgröna. 

• Om något av de två partierna, C eller V, väljar att inte rösta på regeringens budget blir det SD som avgör. Går SD samman med M och KD kan man då fälla regeringens budget. 

• Om SD däremot inte enas med övriga oppositionen kommer regeringen få igenom sin budget alldeles oavsett hur C och V gör. För S och MP har tillsammans 116 mandat och M, KD och L har bara 112 mandat. För att oppositionen ska kunna fälla regeringens budget krävs alltså att även SD är med och röstar på samma reservation.

Stora osäkerheten: Får de igenom budgeten?

Regeringen behöver få med sig både C och V – båda avvaktar besked.

V och SD avvaktar med budgetbesked

Kan ha en avgörande roll vid omröstningen.

Madestam: ”Jag tror att Centerpartiet är mest nöjda”

Statsvetaren Jenny Madestam om budgetförslaget som presenterades på måndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.