Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s klimatilska mot Busch: ”Misslyckats”

Regeringen pausar omprövning av vattenkraftens miljötillstånd, meddelar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.
Martin Kinnunen.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch.
Foto: CAISA RASMUSSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna kritiserar regeringen för att driva en klimatpolitik som bryter mot Tidöavtalet.

– För SD:s del är det viktigt att man följer ingångna avtal. Här har man misslyckats, säger han till Altinget

På en pressträff på onsdagen redogjorde energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för vad regeringen har gjort på klimatområdet, ett av de sju samarbetsområden som ingår i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

I presentationen angavs att regeringen lägger om politiken för att nå ”nettonollutsläpp 2045”.

Någon formulering om nettonollutsläpp år 2045 återfinns dock inte i Tidöavtalet, och nu anklagar SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen regeringen för att bryta mot avtalet, rapporterar Altinget.

– Presenterar man samarbetsprojekten så kan man inte hitta på andra mål än de som faktiskt ingår. Vill man föra in något om klimatmålen i samarbetsprojektet, får man lägga fram det på bordet där. Man kan inte bara stoppa in det på en presskonferens, säger Martin Kinnunen till tidningen.

SD: Fanns inte med i utkastet

Enligt honom överensstämmer inte presentationen, som finns att läsa på regeringens hemsida, med det utkast som Sverigedemokraterna fick ta del av i förväg.

– Det som stod i utkastet var att det ska ”möjliggöras en effektiv klimatomställning till år 2045”. Sedan på presskonferensen kommer något annat. Det kommer presscheferna att lyfta med de andra presscheferna i veckan, säger Kinnunen till Altinget.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommenterar kritiken i ett sms via sin pressekreterare:

”I klimatlagen, som 7 av 8 partier röstade för, har Riksdagen beslutat om klimatmål för 2030, 2040, nettonoll 2045 och minusutsläpp efter 2045. 

Det är dessa mål som statsråden hänvisar till i sin presskonferens. Samma mål finns också med i BP23 (budgetpropositionen, reds anm) som hela regeringsunderlaget står bakom.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.