Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s kampanj för att avskräcka flyktingar

Foto: Anders Wiklund/Tt

Sverigedemokraterna byter riktning på sin politik.

De vill nu få till en folkomröstning om invandring - samtidigt som de drar i gång en kampanj utomlands för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

– Vi försätter Sverigedemokraterna i valrörelse, säger partisekreterare Richard Jomshof.

Den samlade ledningen för SD var närvarnade när partiet på en presskonferens i riksdagen vid lunchtid på torsdagen meddelade att de kommer lägga in riktningen för sin politik.

Anledningen är att de anser att de gjort allt de kan för att försöka påverka de andra riksdagspartierna att byta invandringspolitik.

– Bollen ligger nu hos allianspartierna, vi kan få en ny regering och en ny politik om alliansen bestämmer sig för det, säger Richard Jomshof.

Kostsamma kampanjer

Sverigedemokraterna kommer använda stora resurser från sin partikassa för att finansiera de två satsningarna. Partiets gruppledare Mattias Karlsson beräknar att mellan 10 och 25 procent av kassan kommer att användas till de två kampanjerna.

– Det är en kursändring i hela vårt sätt att arbeta. Våra riksdagsledamöter ska i största möjliga mån arbeta med kampanjen ute i landet, säger Mattias Karlsson till Expressens reporter David Baas.

– Vill kanalisera det missnöje som finns ute i landet för att sätta press på de andra partierna att ändra sin politik, fortsätter Karlsson.


LÄS OCKSÅ: Stefan Löfven: "Betydligt viktigare frågor att sköta nu"


Sverigedemokraterna har inte exakt formulerat hur de skulle vilken fråga svenska folket ska ta ställning till om i en sådan folkomröstning.

– Men frågan ska gälla huruvida det fortfarande ska vara möjligt att söka asyl i Sverige när man kommer från länder där det inte finns fara för ens säkerhet, där det råder fred, säger Mattias Karlsson.

Vill varna flyktingar för tältläger

Samtidigt tänker Sverigedemokraterna starta en kampanj i Europa och i Mellanöstern för att informera flyktingar om att förhållandena i Sverige inte är så bra som många tror. De kommer bland annat annonsera i tidningar och använda aktivister.

– Vi kommer informera om att det är tältläger som väntar när de kommer hit, säger Mattias Karlsson.

Dansk folkeparti har tidigare gjort liknande kampanjer, som inspirerat Sverigedemokraterna i sin kampanj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.