Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s irritation – har markerat mot regeringen

Johan Pehrson (L) om Tidöavtalet: ”Allt samarbete kostar på”.
SD:s Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna har ”markerat” mot regeringen efter att två ministrar, som SD uppfattat det, tagit avstånd från delar av Tidöavtalet. Det erfar Expressen. 

– Det finns inget utrymme att distansera sig från avtalet, säger en central SD-källa.

Konflikten handlar om utvisning på grund av bristande vandel och de föreslagna begränsningarna av rätten till tolk i vården – två förslag som mötts av hård kritik. 

Det har gått tre veckor sedan den nya regeringen tillträdde och det nära och omfattande samarbetet med Sverigedemokraterna formaliserades. 

Än så länge beskrivs samarbetet mellan SD och regeringen som bra och konstruktivt, i alla fall i officiella sammanhang. Men Expressen kan nu rapportera att det omgående uppstått spänningar och att SD känt sig tvungna att ”markera” mot den nya regeringen. 

Det uppger flera centralt placerade källor i SD för Expressen.

– Tidöavtalet är det som gjort att regeringen kunnat tillträda och deras uppgift är att genomföra det, det är viktigt att de förstår det. Det är inget smörgåsbord som man kan titta lite på och inspireras av. Det finns inget utrymme att distansera sig från avtalet, säger en central företrädare i SD. 

Irritationen har sin grund i uttalanden av två av de nya ministrarna i regeringen, där det enligt SD uppfattats som att regeringen distanserat sig från centrala skrivningar i Tidöavtalet.

Uttalande från två ministrar

Ett av uttalandena gjordes av sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD), som i Svenska Dagbladet slog fast att det inte finns några lagliga möjligheter att ta bort rätten till tolkstöd i den svenska sjukvården. 

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag, sa Acko Ankarberg Johansson till SvD.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

I en intervju i SVT:s Agenda samma dag uttalade sig den nya justitieministern Gunnar Strömmer (M) om en annan punkt i avtalet: Möjligheten att utvisa utländska medborgare på grund av ”bristande vandel”. 

När Strömmer fick frågor om de exempel på bristande vandel som anges i avtalet, som prostitution, missbruk eller att man ”i handling missaktar befolkningen”, gjorde justitieministern klart att det inte alls är säkert att allt detta verkligen kan bli skäl för utvisning. 

– Nu ska det tillsättas en utredning som måste se på vilka grunder som kan leda till att man utvisas på grund av bristande vandel. Av dem som du räknar upp så skulle jag gissa att en del kommer överleva en sådan utredning, andra kanske inte gör det, sa Strömmer och utlovade en ”mycket balanserad lösning”.

”Klart att vi markerade”

Båda dessa intervjuer fick SD att reagera starkt, enligt Expressens uppgifter. 

– Det är klart att vi markerade. Det är viktigt att alla förstår att det är ett bindande avtal, säger en källa i SD.

Partiet ska på hög nivå och genom olika kanaler ha framfört detta och ”sagt ifrån”, som en uttrycker saken. 

Enligt SD har markerandet också haft avsedd effekt och man säger sig ha fått lugnande besked från regeringen om att den står upp för alla delar i Tidöavtalet. 

Justitieminister Gunnar Strömmer.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Expressen har sökt de två statsråden för en kommentar. 

– ​​Självklart kommer vi att hålla Tidöavtalet, säger Niklas Gillström, pressekreterare åt Gunnar Strömmer, i en kommentar om SD:s kritik. 

Acko Ankarberg Johansson har inte kunnat nås för en kommentar, men hon har i en DN-intervju senare förtydligat att regeringen ska utreda en begränsning av rätten till tolk.

SD: ”Bevakar regeringen”

SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling säger att han inte vill kommentera interna diskussioner som rör Tidöavtalet, men att partiet bevakar att det efterlevs. 

– Jag håller helt med om att saker och ting ska utredas och beredas. Vi ska ha ordentliga konsekvensanalyser. Och vi kommer naturligtvis under den processen att bevaka regeringen för att se till att resultatet blir rimligt, säger Ludvig Aspling. 

Varför är förslaget om bristande vandel viktigt för er?

– Om man kommer till Sverige och vill bosätta sig här ska man ha en hederlig vandel. Det är inte konstigare än så. Sverige har ingen skyldighet att låta personer som inte har en hederlig vandel att bosätta sig här. 

Här felciterar Damberg Pehrsons omtalade ord

Sägningen tolkas fel gång på gång: ”Jag tycker det var ett roligt citat”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.