Moderaterna ger på nytt kalla handen åt Sverigedemokraternas invit. "Det är helt otänkbart, av flera skäl", säger Elisabeth Svantesson (M), efter Agenda i SVT. Foto: Skärmdump från SVTModeraterna ger på nytt kalla handen åt Sverigedemokraternas invit. "Det är helt otänkbart, av flera skäl", säger Elisabeth Svantesson (M), efter Agenda i SVT. Foto: Skärmdump från SVT

Moderaterna ger på nytt kalla handen åt Sverigedemokraternas invit. "Det är helt otänkbart, av flera skäl", säger Elisabeth Svantesson (M), efter Agenda i SVT.

 Foto: Skärmdump från SVT
Paula Bieler poängterar upprepade gånger att Sverigedemokraterna är ett mittenparti. "Vi skulle kunna vara garanten för att Moderaterna inte drar för långt åt höger", säger hon i debatten i SVT:s Agenda. Foto: Skärmdump från SVTPaula Bieler poängterar upprepade gånger att Sverigedemokraterna är ett mittenparti. "Vi skulle kunna vara garanten för att Moderaterna inte drar för långt åt höger", säger hon i debatten i SVT:s Agenda. Foto: Skärmdump från SVT

Paula Bieler poängterar upprepade gånger att Sverigedemokraterna är ett mittenparti. "Vi skulle kunna vara garanten för att Moderaterna inte drar för långt åt höger", säger hon i debatten i SVT:s Agenda.

 Foto: Skärmdump från SVT

SD:s invit får kalla handen: "Otänkbart"

Publicerad

I "Agenda"-studion fortsatte Sverigedemokraternas flört med Moderaterna om regeringssamarbete.

Men SD-inviten får kalla handen av Moderaterna och Elisabeth Svantesson.

– Vi skulle kunna vara garanten för att Moderaterna inte drar för långt åt höger, säger Paula Bieler, SD.

– Det är helt otänkbart, säger Elisabeth Svantesson, M.

För två veckor sedan skrev SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel att han vill bilda regering med Moderaterna, efter att M närmat sig Åkessons SD i migrationspolitiken.

På söndagen möttes partiernas integrationspolitiska talespersoner i en intensiv, och stundtals hätsk, debatt i SVT:s Agenda.

Och efter debatten fortsatte inviterna från SD.

– Vi hoppas givetvis på att kunna föra regeringssamtal på sikt. Men i allra första hand vill vi ta till vara på den tillnyktring som skett på migrationsområdet (hos M, reds anm), säger Paula Bieler.

Vill vara mittenparti

Hon poängterar upprepade gånger att Sverigedemokraterna är ett mittenparti.

– Vi skulle kunna vara garanten för att Moderaterna inte drar för långt åt höger.

Du säger att ni är ett mittenparti men samtidigt har Moderaterna gått högerut i vissa frågor, då känner ni att de har närmat sig er. Gör inte det er till ett högerparti på kanten?

– Det beror ju helt på vilken politik man pratar om. Jag vet inte om just migrationspolitiken är så lätt att placera in på en höger-vänsterskala, säger hon.

"SD – ett bidragsparti"

Men Moderaterna ger på nytt kalla handen åt SD:s utsträckta hand.

– Det är helt otänkbart, av flera skäl. Till exempel att vi är två helt olika partier. Det saknas både ledarskap och reformvilja hos Sverigedemokraterna, säger Elisabeth Svantesson.

Hon säger att den största skillnaden mellan partierna finns i integrationspolitiken.

– SD är ett bidragsparti med vi vill se till att jobben blir fler och att man ökar kraven på de som har bidrag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag