Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s hot mot regeringen: Då kommer vi mobilisera

Partiet vill att utländska våldtäktsmän ska utvisas enklare.
Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, vill göra det enklare att utvisa våldtäktsmän.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
SD:s partiledare Jimmie Åkesson i sin ”I love Sölvesborg”-tröja i Almedalen i somras.
Foto: SVEN LINDWALL
SD tänker ”organisera oppositionen” om regeringen inte gör det enklare att utvisa våldtäktsmän.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
SD:s Adam Marttinen tror på stöd från M och KD.
Foto: Expressen / OLLE SPORRONG

Sverigedemokraterna vill att utländska våldtäktsmän enklare ska kunna utvisas.

Partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen hotar nu regeringen med att mobilisera oppositionen om lagstiftningen inte skärps.

– Jag förstår inte varför man inte lyckats prestera någonting alls när det snart har gått ett år sedan valet, säger han.

Samtidigt kvarstår vissa omständigheter som kan göra förslaget svårt att förverkliga, varav ett exempel är Europakonventionen.

I en debattartikel i Aftonbladet på tisdagen skrev SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att ”Sveriges utgångspunkt alltid ska vara utvisning för ett brott som våldtäkt”.

Han tog bland annat upp det uppmärksammade fallet där en 19-årig man från Somalia deltog i en gruppvåldtäkt i en lekpark – men slapp undan utvisning eftersom han på grund av psykisk ohälsa ansågs vara sårbar i hemlandet.

”Sverigedemokraterna är beredda att se över samtliga skäl om anknytning till Sverige och förhållanden i utvisningsländer så att ett brott som våldtäkt alltid i praktiken leder till utvisning, antingen till medborgarskapsland eller annat land”, skrev Adam Marttinen bland annat i debattartikeln.

Han var även tydlig med att utvisningarna ska gälla på livstid, vilket de inte alltid gör i dagsläget.

Marttinen: Så ska våldtäktsmännen utvisas

Ett vanligt hinder för utvisningar är Europakonventionen, som inte tillåter utvisning till länder där personen i fråga riskerar tortyr eller dödsstraff. En annan omständighet som ofta försvårar utvisningar är om den dömda personen är statslös, eftersom det då är oklart vilket land som ska ta ta emot personen.

Sent på tisdagskvällen pratade Expressen med Adam Marttinen om förslaget.

Högsta domstolen beslutade att 33-åringen får stanna kvar i Sverige.

Om en statslös person döms för våldtäkt – hur ska den då kunna utvisas?

– Det rimliga är så klart att konstatera att det är en utlänning det är fråga om, och att ett brott som våldtäkt är så pass allvarligt att utvisning ska vara huvudregel. Om det rör sig om en person där medborgarskapslandet är okänt, så kan man titta på att utvisa personen till ett land där den har en anknytning, säger Marttinen till Expressen.

Han förklarar vidare att det exempelvis kan röra sig om en anknytning som personen själv berättar om, eller en anknytning som man kan anta utifrån vilket språk personen pratar.

Vad ska man göra om personen riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet?

– Då ska man givetvis se till att hitta ett annat land där det finns någon form av anknytning. Det kan vara så enkelt som att man pratar samma språk som man gör i sitt ursprungliga hemland.

Men hur ska man kunna veta att det landet vill ta emot personen?

– Det finns absolut risk för att man stöter på komplikationer, men som med allt annat börjar det med en politisk vilja som omsätts i en politisk plan, som i sin tur omsätts i praktisk handling. Om vi har en politisk vilja i riksdagen om att upprätta avtal med länder som är beredda att ta emot personer som kan vara lättintegrerade i dessa länder, så är det en framkomlig väg som vi vill pröva. Vi säger inte att det är enkelt, men vi måste pröva det innan vi kan utesluta att det fungerar, säger Adam Marttinen.

SD:s rättspolitiske talesperson uttrycker att det är just risk för tortyr eller dödsstraff som han betraktar som den enda försvårande omständigheten i dagsläget.

– Detta ska man så klart beakta och baka in i förslaget, och se till att man utesluter just sådana länder från utvisning av de här personerna.

Finns det några internationella konventioner som ni är beredda att dra er ur för att möjliggöra detta?

– Jag ser inte det som ett nödvändigt steg i den här processen. Vi har många uppmärksammade fall i närtid där man har tagit hänsyn till ganska banala skäl till varför man får stanna i Sverige. Det kan vara anknytningsskäl som att man har en praktikplats eller en avlägsen syster som bor i en annan del av landet. 

Adam Marttinen tar här även upp fallet med mannen som slapp utvisning på grund av att hans mentala hälsa ansågs göra honom sårbar i hemlandet.

– Min ambition är att vi ska göra verkstad av det som många partiledare sagt sig vilja göra – att vi ska kunna utvisa fler personer som begår grova brott i Sverige. 

Hotet mot S: ”Kommer samla oppositionen”

Adam Marttinen berättar att man ännu inte har hört något från Moderaterna eller Kristdemokraterna om förslaget. 

– Nej, det är lite för tidigt för att börja organisera oppositionen. Vi har fått löften från Morgan Johansson att fler personer som begår grova brott ska utvisas, så det finns en vilja hos åtminstone en del av regeringen att ta tag i den här biten. 

Marttinen pekar dock på att Socialdemokraterna är beroende av bland annat Centerpartiet och Miljöpartiet, som han menar kan stå i vägen för en strängare lagstiftning.

– Om vi inte ser något liv i den här frågan under hösten är min ambition att samla oppositionen och komma med ett tillkännagivande till regeringen, där vi på riktigt sätter press på att den här frågan måste hanteras. 

På vilka sätt agerar den nuvarande regeringen bristfälligt i den här frågan?

– Vid det här laget är det väl känt att Socialdemokraterna är för långsamma med att komma med lagförslag. Det har gått många månader sedan valet och trots att vi har haft en sen regeringsbildning så har man haft goda möjligheter att diskutera den här frågan. Det var en prioriterad fråga i valrörelsen, säger Adam Marttinen, som menar att Socialdemokraterna gick till val på att utvisa fler grova brottslingar.

– Jag förstår inte varför man inte lyckats prestera någonting alls när det snart har gått ett år sedan valet.

Tror du att ni får stöd från M och KD i den här frågan?

– Principiellt, ja. Vi kommer kunna hitta en framkomlig väg för att skärpa lagstiftningen – men sen kan det finnas delar i hur man skärper lagstiftningen som kan vara mer eller mindre känsliga för vissa partier. Det är sånt vi får diskutera inom oppositionen om regeringen inte kommer med en proposition, avslutar Adam Marttinen.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell säger till Expressen i en skriftlig kommentar att partiet ”sent som i höstas” lade fram förslag i riksdagen om att personer som dömts för grov våldtäkt, ska bli utvisade med återreseförbud på livstid. 

”Samtidigt är Sverige en rättsstat och vi har inget förslag om att ändra regler som innebär att vi skulle utvisa personer till länder där de riskerar att utsättas för tortyr eller annan omänsklig behandling,” säger han.

”Vi vill ändra lagstiftningen så att fler utländska våldtäktsmän utvisas till sina hemländer, oavsett om det finns risk för återfall eller inte. En majoritet i riksdagen har redan gett regeringen i uppdrag att genomföra detta, men tyvärr kan vi konstatera att justitieminister Morgan Johansson fortfarande inte lyft ett finger. Det är sorgligt eftersom det är så angeläget.”

Expressen har sökt rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, samt talesperson för justitieminister Morgan Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.