Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny mätning: SD får högsta siffran hittills

Jenny Madestam om senaste mätningen: ”Enorm stress för S”.
Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna når partiets högsta siffra någonsin i SvD/GP/Sifo med 22,7 procent – S och SD kan vara jämnstora.

– Det är en ny nivå för Sverigedemokraterna, säger Sifos Toivo Sjörén till Expressen.

Sverigedemokraterna ökar – 20,2 procent i september har blivit 22,7 i oktober.

Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen i SvD/GP/Sifos nya väljarbarometer. Så sent som i augusti nådde partiet 18,2 procent.

– Det har varit en överraskande ökning på kort tid. Det är inte ofta vi ser detta. Siffran är unik, eftersom det är högsta värdet för SD. Något som kommer påverka den svenska politiska agendan, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Socialdemokraterna är största parti i mätningen. S får 24,9 procent av väljarnas stöd. Dock ska noteras att den statistiska felmarginalen för S och SD är 1,5 procentenheter uppåt eller neråt.

Sifo: ”Har inte hänt förut”

– Vi kan inte se att det är någon skillnad, men jag skulle inte övertolka siffrorna. Nominellt är S större. Men det har inte hänt förut att det är så liten skillnad mellan partierna, konstaterar Toivo Sjörén.

Hur förändrar detta det politiska landskapet?

– Det är egentligen ingen direkt skillnad. Det är samma läge i riksdagen. Men det är klart att om ett parti går väldigt starkt, så kommer det att påverka den politiska debatten och agendan. Övriga partier kommer att fundera varför det går så bra för ett annat parti. Det gäller då framför allt moderater och socialdemokrater.

Väljarströmmen från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna ökar. Den största väljarströmmen till SD kommer ändå fortfarande från M.

Väljarbarometern i SvD visar även att SD tar kliv framåt – både bland män och kvinnor. 

Skillnaden mellan könen är dock avsevärd: SD är största parti bland män, där hamnar siffran runt 30 procent. Bland kvinnor uppger omkring 15 procent att de skulle rösta på SD om det var val i dag.

Ny Sifomätning: SD får högsta siffran hittills. SD och S kan vara jämnstora, enligt SvD/GP/Sifo.

Också jämnstora i Expressen/Demoskop

I Expressen/Demoskops mätning från förra veckan var de båda partierna också jämstora. Socialdemokraterna var då nere på historiskt låga 23,1 procent, med ett tapp på över 5 procentenheter sedan valet. SD fick 22,9 procent. 

– Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, sa Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, då. 

Jimmie Åkesson: ”Förtroendet för oss ökar”

I en Expressen-intervju, som gjordes i förra veckan med SD:s partiledare Jimmie Åkesson, säger denne om anledningen till partiets ökade förtroendesiffror:

– Dels att våra frågor, som vi har drivit under lång tid och i samma riktning hela vägen, de har blivit än mer aktuella för människor. Och det är klart att förtroendet för oss ökar. Men det handlar också om att vi har funnits med i riksdagen under lång tid och successivt ökat vårt förtroende. 

– Det är egentligen en utveckling som vi har sett under hela den här tiden och som inte har stoppat helt enkelt, och jag tror inte att den kommer att stoppa än. I grunden hävdar jag att vi är åtminstone ett 30-procentsparti. Vi skulle kunna komma upp på de nivåerna. Det handlar om att bygga just förtroende och den kurvan pekar i rätt riktning.

Expressen har sökt Socialdemokraterna för en kommentar.


Siffrorna parti för parti

Socialdemokraterna: 24,9 (25,8)

Vänsterpartiet: 9,2 (8,5)

Miljöpartiet: 5,0 (5,1)

Moderaterna: 17,7 (18,9)

Centerpartiet: 8,4 (8,6)

Liberalerna: 3,9 (4,2)

Kristdemokraterna: 6,7 (7,3)

Sverigedemokraterna: 22,7 (20,2)

Övriga 1,5 (1,5)


Så gjordes mätningen: Intervjuer har gjorts med 8949 personer mellan 7 och 17 oktober 2019. Siffran inom parantes är mätningen från september. 

SD fick också högsta stödet hittills i Expressens och Demoskops senaste väljarbarometer:

Expressen publicerade den 3 oktober en väljarbarometer gjord av Demoskop som visar att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är nästan jämnstora.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.