Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sd:s hemliga etniska plan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

■■INFORMATION:  Den här artikeln har nyligen (i maj 2014) spridits flitigt på sociala  medier. Expressen vill uppmärksamma läsare på att artikeln är från år  2006 och att innehållet kan vara inaktuellt.■■


Här är det hemliga dokumentet som sverigedemokraterna (sd) inte vill att du ska se.
Expressen kan i dag publicera det konkreta 33-punktsprogrammet som visar vilka nya lagar det främlingsfientliga partiet vill genomdriva.

33-punktsprogrammet om invandring antogs på sverigedemokraternas riksårsmöte i maj 2005 - samma årsmöte där nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson valdes. I dag ligger inte 33-punktsprogrammet synligt bland länkarna på partiets startsida på internet. Programmet används inte alls i offentliga sammanhang, trots att det innehåller konkreta lagförslag som klargör partiets luddiga ståndpunkter i en rad frågor som rör invandring. - Programmet var lite för komplicerat för att användas i valrörelsen. Men vi står bakom hela programmet och det tror jag att våra väljare också gör, säger Jimmie Åkesson, sd:s partiordförande.

"Leda till utvisning"

Sverigedemokraterna vill bland annat kasta ut alla invandrare som inte är solidariska med svenska myndigheter och företag. - Ett exempel är den imam som uppmanade folk att bojkotta svenska intressen efter publiceringen av Muhammedkarikatyrerna. Ett sådant beteende ska kunna leda till utvisning, säger Jimmie Åkesson. Ni vill alltså avskaffa yttrandefriheten för invandrare? - I viss utsträckning. Man måste väga yttrandefriheten mot skadan för svenska intressen. Sd vill också förbjuda burka på allmän plats, förbjuda fullskaliga moskéer och de anser att all myndighetsinformation enbart ska vara på svenska. Asylsökande ska inte heller få välja själva var de vill bo. Asylsökande som begår även ringa brott ska omedelbart utvisas. De experter på folkrätt som Expressen talat med anser att programmet på flera punkter strider mot FN:s konvention för mänskliga rättigheter, svensk grundlag och också mot hela det västerländska rättssäkerhetstänkandet. Göran Melander, professor emeritus i folk-rätt vid Lunds universitet, dömer ut de flesta av punkterna i programmet. - De strider mot FN:s och EU:s konventioner för mänskliga rättigheter.

Enskilda punkter beskriver han

som "förskräckliga", "orealistiska och kostsamma", "meningslösa", "obegripliga", "kvinnodiskriminerande" eller kort sagt "märkliga". Att till exempel säga upp flyktingprotokollet (punkt 2) skulle enligt Melander väcka stort internationellt uppseende: - Flertalet av de 33 punkterna bekräftar påståendet att sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, sammanfattar Göran Melander.

"Ras är ett laddat ord"

Ulla Ekström von Essen, forskare vid Södertörns högskola, har studerat sverigedemokraterna under den senaste mandatperioden. - Man har fortfarande, vill jag hävda, en retorik som hör hemma i ett rasistiskt kulturlandskap från mellankrigstiden. Själva hävdar sverigedemokraterna att de absolut inte är rasister. Ulla Ekström von Essen menar att det bara är en definitionsfråga. - Man kan kalla det för separationspolitik eller exkluderingspolitik. Ras är ett väldigt laddat ord, så det är inte så konstigt att man tar bort det ordet. Men man kan prova att till exempel ersätta ordet "etnicitet" med ras i deras program, så får man en ganska direkt avskrift från ett nationalsocialistiskt partiprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.