Sd:s hemliga etniska plan

Publicerad

INFORMATION: Den här artikeln har nyligen (i maj 2014) spridits flitigt på sociala medier. Expressen vill uppmärksamma läsare på att artikeln är från år 2006 och att innehållet kan vara inaktuellt.


Här är det hemliga dokumentet som sverigedemokraterna (sd) inte vill att du ska se.
Expressen kan i dag publicera det konkreta 33-punktsprogrammet som visar vilka nya lagar det främlingsfientliga partiet vill genomdriva.

33-punktsprogrammet om invandring antogs på sverigedemokraternas riksårsmöte i maj 2005 - samma årsmöte där nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson valdes. I dag ligger inte 33-punktsprogrammet synligt bland länkarna på partiets startsida på internet. Programmet används inte alls i offentliga sammanhang, trots att det innehåller konkreta lagförslag som klargör partiets luddiga ståndpunkter i en rad frågor som rör invandring. - Programmet var lite för komplicerat för att användas i valrörelsen. Men vi står bakom hela programmet och det tror jag att våra väljare också gör, säger Jimmie Åkesson, sd:s partiordförande.

"Leda till utvisning"

Sverigedemokraterna vill bland annat kasta ut alla invandrare som inte är solidariska med svenska myndigheter och företag. - Ett exempel är den imam som uppmanade folk att bojkotta svenska intressen efter publiceringen av Muhammedkarikatyrerna. Ett sådant beteende ska kunna leda till utvisning, säger Jimmie Åkesson. Ni vill alltså avskaffa yttrandefriheten för invandrare? - I viss utsträckning. Man måste väga yttrandefriheten mot skadan för svenska intressen. Sd vill också förbjuda burka på allmän plats, förbjuda fullskaliga moskéer och de anser att all myndighetsinformation enbart ska vara på svenska. Asylsökande ska inte heller få välja själva var de vill bo. Asylsökande som begår även ringa brott ska omedelbart utvisas. De experter på folkrätt som Expressen talat med anser att programmet på flera punkter strider mot FN:s konvention för mänskliga rättigheter, svensk grundlag och också mot hela det västerländska rättssäkerhetstänkandet. Göran Melander, professor emeritus i folk-rätt vid Lunds universitet, dömer ut de flesta av punkterna i programmet. - De strider mot FN:s och EU:s konventioner för mänskliga rättigheter.

Enskilda punkter beskriver han

som "förskräckliga", "orealistiska och kostsamma", "meningslösa", "obegripliga", "kvinnodiskriminerande" eller kort sagt "märkliga". Att till exempel säga upp flyktingprotokollet (punkt 2) skulle enligt Melander väcka stort internationellt uppseende: - Flertalet av de 33 punkterna bekräftar påståendet att sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti, sammanfattar Göran Melander.

"Ras är ett laddat ord"

Ulla Ekström von Essen, forskare vid Södertörns högskola, har studerat sverigedemokraterna under den senaste mandatperioden. - Man har fortfarande, vill jag hävda, en retorik som hör hemma i ett rasistiskt kulturlandskap från mellankrigstiden. Själva hävdar sverigedemokraterna att de absolut inte är rasister. Ulla Ekström von Essen menar att det bara är en definitionsfråga. - Man kan kalla det för separationspolitik eller exkluderingspolitik. Ras är ett väldigt laddat ord, så det är inte så konstigt att man tar bort det ordet. Men man kan prova att till exempel ersätta ordet "etnicitet" med ras i deras program, så får man en ganska direkt avskrift från ett nationalsocialistiskt partiprogram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag