SD:s EU-allians riskerar konkurs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristina Winberg tror att beslutet är ett sätt att "komma åt" alliansen.
Foto: Robin Aron
Sverigedemokraternas europeiska allians ADDE riskerar konkurs efter beslutet.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas europeiska partisammanslutning, ADDE, använde EU-medel felaktigt till opinionsmätningar i brittiska valet. Nu tvingas de betala tillbaka och blir även av med framtida bidrag.

Enligt en granskningsrapport som Expressen tagit del av riskerar ADDE därför konkurs.

– Det är väl ett sätt att komma åt oss på något vis, säger Kristina Winberg, SD, ledamot i Europaparlamentet och vice ordförande i ADDE.

Partisammanslutningen ADDE, "Alliance for Direct Democracy in Europe", består av flera högerpopulistiska och EU-kritiska partier runtom i Europa.

ADDE domineras av brittiska partiet Ukip, med dess avgående ledare Nigel Farage, men består också av Sverigedemokraterna. I början av november arrangerade ADDE, tillsammans med stiftelsen IDDE, den uppmärksammade galan på Grand Hôtel, som SD stod värd för.

Nu kräver EU tillbaka pengar från båda organisationerna, som därmed uppges riskera konkurs.

ADDE var med och anordnade den uppmärksammade galan på Grand Hôtel.
Foto: Sven Lindwall

EU-medel har använts felaktigt av organisationerna, enligt en granskningsrapport. Bland annat användes medel för opinionsmätningar inför det brittiska parlamentsvalet, där bland annat Nigel Farage misslyckades med att få en ledamotsplats.

Medlen ska enligt regelverket användas till europeiska valkampanjer och konferenser, inte i nationella valkampanjer.

Europaparlamentet kräver tillbaka 1,7 miljoner kronor från ADDE. Partisammanslutningen nekas också knappt 2,5 miljoner kronor i framtida bidrag, som de hade fått om de följt reglerna, uppger The Guardian.

Totalt beräknas partisammanslutningen ha använt cirka 5 miljoner kronor i EU-medel felaktigt.

"Kan inte fortsätta med sin verksamhet"

Enligt dokument som Expressen har tagit del av bedöms både ADDE och IDDE riskera konkurs, då de har få övriga inkomster, från exempelvis medlemsavgifter eller donationer.

Inom en månad måste organisationerna föreslå åtgärder för att förbättra ekonomin.

"Utan EU-medel kan förmånstagarna inte fortsätta med sin verksamhet baserat på redovisningsrapporter om att båda enheterna kan ådra sig problem med kassaflödet", står det i rapporten.


LÄS MER: Nigel Farage i Sverige för att festa med SD


Frågade specifikt om parlamentsvalet

Kristina Winberg, SD, är ledamot i Europaparlamentet och vice ordförande i ADDE. Hon försvarar partisammanslutningens opinionsmätningar och analyser i Storbritannien.

– Vi har inte gjort något felaktigt i och för sig. Vi har använt bidragen till att göra vissa opinionsmätningar, sen har man i efterhand ändrat på regelverket. Vi har överklagat det här, säger hon.

Tycker du att EU-medel ska användas till nationella opinionsmätningar?

– Det har inte varit förknippat med något val eller någon kampanj. Vi har gjort mätningarna rent generellt, säger hon och fortsätter:

– Det var saker vi ville ha reda på ändå, om vad folk tyckte om EU. Det var inte huruvida de skulle rösta på ett visst parti.

Men det sista stämmer inte. I Europaparlamentets handlingar, som Expressen tagit del av, anges flera frågor som ställdes i opinionsmätningarna i Storbritannien, bara veckor innan valet.

Flera opinionsmätningar handlar helt om parlamentsvalet i Storbritannien, visar rapporten. En av frågorna i mätningarna handlar just om vilket parti väljarna skulle rösta på.

“If the General Election was tomorrow, how would you vote in the Great Grimsby constituency if the following candidates were standing?”, är ett exempel från handlingarna.

LÄS MER: Här hånar SD-ledningen sina egna EU-politiker

Kristina Winberg: "Ett sätt att komma åt oss"

ADDE använde också EU-medel till opinionsmätningar inför de skotska och walesiska valen 2016. Men Kristina Winberg tror, liksom Nigel Farage har uttalat tidigare, att orsaken till EU-beslutet om indragna bidrag är ett annat.

Ulrike Lunacek kallar Ukip för hycklare.

– Jag vet faktiskt inte vad jag tror. Det är väl ett sätt att komma åt oss på något vis, säger hon.

Varför då?

– Det är väl mycket beroende på att vi är politiska partier som växer. En rädsla kanske, jag vet inte.

LÄS MER: Så skulle SD mörka skandalen kring SD-juristen

Galan finansierades av ADDE/IDDE

En grupp med seniora ledamöter i Europaparlamentet beslutade på måndagskvällen att ADDE skulle bli återbetalningsskyldiga. Och ärendet har väckt reaktioner, inte bara från ADDE-medlemmarna själva.

– Ukip har ägnat år åt att anklaga EU för att vara korrupt och slösa skattebetalarnas pengar. Hyckleriet är hisnande, säger Ulrike Lunacek, en österrikisk ledamot i "De gröna" i Europaparlamentet, enligt Guardian.

Den påkostade galan på Grand Hôtel i början av november arrangerades av ADDE och IDDE, som nu alltså riskerar konkurs.

– Gästerna fick betala ganska mycket för att delta under middagen. Så det finansierades den vägen också, säger Kristina Winberg.

ADDE har aviserat att man tänker överklaga beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.