Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s Elsa Widdings utspel – orden om Ebba Busch

Elsa Widding (SD) går till attack mot Sveriges klimatmål i en intervju på Youtube.
Elsa Widding, riksdagsledamot för SD.
Foto: Riksdagen
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff om det svenska elsystemet.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-politikern Elsa Widding går i SD:s kommunikationskanal Riks till hårt angrepp mot den förda energipolitiken.

Hon läser upp ett brev som vittnar om pensionärer som talar om självmord på grund av elpriserna – och säger att energiminister Ebba Busch (KD) statssekreterare fått brevet.

I sociala medier tolkas inslaget som att Widding håller Busch och regeringen ansvarig för att pensionärer tar livet av sig.

– Syftet är att signalera allvaret över situationen, säger Widding till Expressen.

I sändningen som publicerades i Riks Youtube-kanal under onsdagen läser riksdagsledamoten Elsa Widding upp ett brev som påstås vara skrivet av en läkare som berättar att att deprimerade pensionärer överväger att ta livet av sig på grund av elpriserna. 

”De kommer inte klara av vintern utan att hamna hos fogden”, läser Widding ur brevet. 

Hon säger också att ”hon vet” att energiminister Ebba Busch statssekreterare har fått brevet.

Inslaget har väckt kritik i sociala medier – vilket först uppmärksammades i ett Twitter-inlägg av Max V Karlsson, journalist på Dagens ETC – då det tolkats som att Widding menar att Ebba Busch och regeringens energipolitik gör att folk tar livet av sig – en tolkning hon starkt motsätter sig.

– Nej, jag nämnde bara att det här (brevet) också gått till henne (Ebba Buschs statssekreterare). Man kan förvänta sig att regeringen tar de här frågorna på allvar. Jag har ingen kritik mot Busch. Syftet är att signalera allvaret över situationen, säger Elsa Widding och fotsätter:

– Men jag är inte överens med regeringen vad gäller klimatmålen, jag tycker att vi ska sätta dem på ”hold”. Det viktiga är att människor överlever den här vintern.

Elsa Widding: ”Ett misstag”

I inslaget kallar hon Ebba Busch vid det tidigare namnet Busch Thor. 

– Oj förlåt, det var ett misstag, säger Widding.

I inslaget säger hon också att hon blir förbannad bara att höra talas om klimatmålen och kallar miljöminister Romina Pourmokhtari för ”den här lilla tjejen”.

– Det var dumt. Hon är ny i det här, vill göra sitt jobb och har uppfattat att det är jätteviktigt att nå klimatmålen, säger hon och fortsätter:

– Hon har ett svårt namn. Jag har väldigt svårt för namn. Det var dumt att säga ”lilla”. 

Elsa Widding menar att tidigare regeringar – inte den nytillträdda – är skyldiga till den energikris och de höga elpriserna vi nu ser.

– De (regeringen) har precis tagit över. Det enda som är skyldiga är den regering vi haft, eller de partier som röstat för att lägga ned kärnkraften. Jag anklagar inte den här regeringen utan förväntar mig att den sopar upp efter den förra.

Dick Erixon, ansvarig utgivare för Riks, säger att han inte har sett inslaget med Widding.

– Att någon skickar ett brev till flera mottagare innebär ingenting annat än att man informerar om det, säger han.

Dick Erixon: ”Märker ord”

Erixon säger också att han inte ser några problem med att Widding kallar miljöministern för ”lilla tjejen” eller tar fel på Ebba Busch namn.

– Självklart ska man vara så korrekt som möjligt, men man måste få uttrycka sig i det här landet utan att ha övervägt saker hur länge som helst. Det går inte att ha en debatt om man märker ord. Innehållet och budskapet är det viktiga.

Elsa Widding, som kallats klimatförnekare, uppmärksammades när hon i riksdagen hävdade att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd. Uttalandet fick stark kritik från såväl politiker som forskare, men internt hyllades det av just Dick Erixon och Martin Kinnunen, SD:s talesperson och ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Expressen söker Sverigedemokraterna för kommentarer. Vi söker också energiminister Ebba Busch.

Ebba Busch om sammandrabbningen med Per Bolund

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.