Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s dyra helgkonferens – kostade 114 000 kronor

Sverigedemokraterna i Stockholms stad åkte på en dyr helgkonferens i skärgården, rapporterar Dagens Nyheter. Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

114 000 kronor. 

Så mycket kostade den helgkonferens i skärgården som Sverigedemokraterna i Stockholms stadshus åkte på i september, rapporterar DN. 

Inget annat parti i stadshuset har lagt så mycket pengar på konferenser i år. 

Sverigedemokraterna i Stockholms stadshus valde Djurönäset i Stockholms skärgård för sin helgkonferens i september. 

De nyvalda fullmäktigeledamöterna skulle bland annat öva på att debattera, skriva artiklar, motioner och interpellationer. 

Enligt Dagens Nyheter valde SD-politikerna Seregården – som Djurönäset själva beskriver som sitt ”VIP-hus”, med placering strax intill havet. 

Och skärgårdshelgen blev dyr. 

Enligt DN – som tagit del av såväl offert som faktura – skulle 20 personer delta. Så blev det dock inte. 

Slutfakturan på drygt 114 000 kronor omfattar nämligen bara 14 enkelrum. När DN frågar vilka personer som avbokade sina rum svarar SD:s gruppledare Peter Wallmark i ett sms: 

”Ni har fått en fullständig lista på alla som deltog på konferensen. Att den består av 12 namn när det var bokat för 14 beror på två återbud”. 

De ”sena avbokningarna” var inte gratis. Enligt DN uppgår kostnaderna för personer som aldrig deltog totalt till drygt 31 000 kronor.   

SD har lagt klart mest pengar på konferenser 

DN rapporterar vidare att SD är det parti som spenderat allra mest pengar på konferenser i år – trots att partiet är ett av de minsta i Stockholms stadshus. 

Enligt tidningen Miljöpartiet i Stockholm lagt näst mest pengar på konferenser i år, runt 53 000 kronor. Socialdemokraternas konferenser har kostat runt 37 000 kronor. 

Partierna i Stockholms stadshus får parti- och kanslistöd varje år. Pengarna ska bland annat täcka arvoden till förtroendevalda och omkostnader i den politiska organisationen. Invånarna i Stockholms stad betalade 45 kronor per person i kommunalt partistöd enligt siffror från nyhetsbyrån Siren. 

I år är partistödet 520 000 kronor per parti, samt 373 000 kronor per fullmäktigemandat, rapporterar DN. 

Expressen har sökt Peter Wallmark och Martin Westmont för kommentarer, tyvärr utan framgång.