SD:s budgetkrav splittrar partitoppen

Politiska bråket om vaccin mellan Ulf Kristersson och Lena Hallengren.
M-ledaren Ulf Kristersson har öppnat för budgetsamarbete med SD.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/
Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD), vill förhandla om hela budgeten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson twittrade om invandring som ”kulturell belastning”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
KD-ledaren Ebba Busch vill inte ha fullskaligt budgetsamarbete.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att Oscar Sjöstedt har rätt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt kräver inflytande på ”100 procent” av statsbudgeten för att släppa fram en M-ledd regering.

Utspelet skapar en klyfta i SD-ledningen där Jimmie Åkesson genast ”dementerar” Sjöstedts uppgifter.

”Det är inte rimligt att ställa ultimativa krav” på andra partier, skriver Åkesson på Facebook. 

Samtidigt sätter finansminister Magdalena Andersson press på Ulf Kristersson

– Vad är han beredd att sälja bort i sak för att regera? frågar hon.

Sverigedemokraterna och regeringsfrågan hamnar i debattens centrum, något som kan skapa bekymmer för Moderaternas valstrategi. M vill att valrörelsen ska handla om sakpolitik, medan Socialdemokraterna fokuserar på SD:s inflytande på en framtida regering ledd av Ulf Kristersson (M).

Nu ställer Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson (SD), frågan på sin spets med ett utspel i Dagens industri. Han vill förhandla om hela statsbudgeten och kan tänka sig att ha SD-tjänstemän i regeringskansliet.

– Budgeten är så beskaffad till sin natur att antingen är man överens om allting eller ingenting. Vi måste bli överens om hundra procent, annars är vi överens om noll procent säger Oscar Sjöstedt till Di.

Han förklarar att M säkert inser detta och fortsätter: 

– Jag tror dels att de är sugna på regeringsmakten och så tror jag att de kan räkna. Och då går det inte att landa i någon annan slutsats.

Åkesson dementerar

Men partiledaren Jimmie Åkesson motsäger sin talespersons uttalande. Han ”dementerar Oscar Sjöstedts krav”, skriver SD:s presstjänst i ett mejl.

”Vi kommer driva våra frågor hårt, men däremot är det inte rimligt att ställa ultimativa krav i förhållande till andra partier. Vi kommer under tiden fram till valet att vara en konstruktiv part i den nödvändiga strävan efter att byta ut den S-ledda regering som orsakat vårt land så stor skada”, skriver Jimmie Åkesson på Facebook.

Det är andra gången på kort tid som SD hamnat i fokus. Förra veckan krävde partiledaren Jimmie Åkesson totalstopp för invandring som är ”en kulturell belastning”, ett uttalande som fick M att begära en förklaring.

SD-tjänstemän i kanslihuset

SD vill förhandla om 100 procent av statsbudgeten och kan tänka sig att ha egna tjänstemän i regeringskansliet, rapporterar Dagens industri. Och förra veckan krävde partiledaren Jimmie Åkesson totalstopp för invandring som är ”en kulturell belastning”, ett uttalande som fick M att begära en förklaring. 

Ulf Kristersson öppnade i juni förra året i en intervju i Expressen för att budgetförhandla med SD. I januari i år sade han till SVT att SD förändrats samt att partiet blivit seriösare och mera konstruktivt. Men han slog fast att det inte skulle bli aktuellt med SD-ministrar i en M-ledd regering.

– Ulf Kristersson vill gärna framställa det som att han kan samarbeta med SD i frågor där de är överens. Han framställer SD som en dörrmatta. Dagens besked visar att Kristerssons plan för att gripa makten är fria fantasier, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

”Sjöstedt har rätt”

– Oscar Sjöstedt har rätt när han säger att man måste vara överens om hela budgeten. Antingen är man överens eller inte. Ulf Kristersson måste ge besked i sak. Vad är han beredd att sälja bort i sak för att regera? säger hon.

Kristdemokraterna har sagt att man tänker förhandla med SD om delar av budgeten, men inte ha ett fullskaligt samarbete. Oscar Sjöstedt säger till Di att ”Ebba Busch ibland svarar lite konstigt”.

Sjöstedt ser framför sig ett organiserat samarbete med regeringen som C och L har i dag. Och han säger att egna tjänstemän i regeringskansliet – som L har i dag – kanske är ”en förutsättning”.

Expressen har sökt Ulf Kristersson och Ebba Busch för att få kommentarer.

Se också:

Så har moderaternas Elisabeth Svantesson klättrat i den politiska karriären.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.