SD-ledaren. I morgon kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson presentera förslaget att utvisa flyktingar som reser till sitt hemland utan tillstånd. Foto: Sven Lindwall
SD-ledaren. I morgon kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson presentera förslaget att utvisa flyktingar som reser till sitt hemland utan tillstånd. Foto: Sven Lindwall

SD vill utvisa semestrande flyktingar

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna vill utvisa flyktingar som åker på semester till sitt hemland utan tillstånd. Det utspelet kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson att göra på partiets valkonferens i morgon.
- Om man väljer det här som en stor fråga så visar man tydligt för väljarna att man är ett rasistiskt parti, säger Veronica Palm, Socialdemokraternas talesman i asylpolitiska frågor.
I Danmark planerar regeringen, med stöd av Dansk folkeparti, att skärpa reglerna för flyktingar som vill besöka sitt hemland. Man vill att flyktingar måste ansöka om att få åka på semester till hemlandet. Om de inte ansöker eller får nej, och ändå åker dit, ska de kunna få sitt uppehållstillstånd indraget i tio år.
I morgon ska Sverigedemokraterna samlas på en valkonferens i Stockholm, för att dra upp riktlinjerna inför valet. Partiet kommer då att göra ett flyktingpolitiskt utspel. I talarstolen tänker Jimmie Åkesson föreslå att det danska förslaget ska införas i Sverige.
– Han kommer lyfta ett förslag som går ut på att den som fått asyl eller uppehållstillstånd med hänvisning till flyktingskäl, och som vill åka på semester till sitt hemland, måste söka tillstånd. Åker de utan tillstånd, så ska de kunna utvisas, säger en källa.

Åkesson bekräftar

När Expressen ringer upp Jimmie Åkesson bekräftar han uppgifterna.
– Ja, precis. Om man har fått skyddsbehov på de premisserna att man inte kan vistas i sitt eget land, utan måste leva just i Sverige, och ändå åker tillbaka på semester, då har man visat att man inte har skyddsbehov, säger han.
Och vad händer om de åker på semester utan tillstånd?
- Uppehållstillståndet dras in.
De utvisas?
- Ja.
Han tänker driva frågan i valrörelsen.
– Vi kommer lyfta det här i det slutliga valmanifestet i augusti. Det är en väldigt självklar fråga, men som samtidigt betraktas som kontroversiell av de här invandringsliberala partierna vi har i riksdag och regering, säger Åkesson.

Rasar mot SD-utspelet

Och förslaget stöter redan på hårt motstånd. Socialdemokraternas talesman i asylpolitiska frågor, Veronica Palm, rasar mot SD-utspelet.
– Det är korkat! Det är inte rimligt att människor som lagligt bor i Sverige ska behöva ansöka hos en myndighet för att få lämna landet, säger hon.
– Om man väljer det här som en stor fråga så visar man tydligt för väljarna att man är ett rasistiskt parti, säger Veronica Palm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag