Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD vill utvisa semestrande flyktingar

SD-ledaren. I morgon kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson presentera förslaget att utvisa flyktingar som reser till sitt hemland utan tillstånd. Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraterna vill utvisa flyktingar som åker på semester till sitt hemland utan tillstånd. Det utspelet kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson att göra på partiets valkonferens i morgon.
- Om man väljer det här som en stor fråga så visar man tydligt för väljarna att man är ett rasistiskt parti, säger Veronica Palm, Socialdemokraternas talesman i asylpolitiska frågor.

FAKTA

I morgon samlas Sverigedemokrater från hela landet i Stockholm för att dra upp riktlinjerna för den politik de tänker föra i valrörelsen.

Förslagen som ska diskuteras på konferensen har arbetats fram av olika utskott, och sträcker sig över 14 olika områden.

Partiledningen har föreslagit att konferensen ska utnämna invandringspolitik, äldrepolitik och kriminalpolitik till "särskilt prioriterade fokusområden". I augusti ska partiets valmanifest presenteras.

I Danmark planerar regeringen, med stöd av Dansk folkeparti, att skärpa reglerna för flyktingar som vill besöka sitt hemland. Man vill att flyktingar måste ansöka om att få åka på semester till hemlandet. Om de inte ansöker eller får nej, och ändå åker dit, ska de kunna få sitt uppehållstillstånd indraget i tio år.
I morgon ska Sverigedemokraterna samlas på en valkonferens i Stockholm, för att dra upp riktlinjerna inför valet. Partiet kommer då att göra ett flyktingpolitiskt utspel. I talarstolen tänker Jimmie Åkesson föreslå att det danska förslaget ska införas i Sverige.
– Han kommer lyfta ett förslag som går ut på att den som fått asyl eller uppehållstillstånd med hänvisning till flyktingskäl, och som vill åka på semester till sitt hemland, måste söka tillstånd. Åker de utan tillstånd, så ska de kunna utvisas, säger en källa.

Åkesson bekräftar

När Expressen ringer upp Jimmie Åkesson bekräftar han uppgifterna.
– Ja, precis. Om man har fått skyddsbehov på de premisserna att man inte kan vistas i sitt eget land, utan måste leva just i Sverige, och ändå åker tillbaka på semester, då har man visat att man inte har skyddsbehov, säger han.
Och vad händer om de åker på semester utan tillstånd?
- Uppehållstillståndet dras in.
De utvisas?
- Ja.
Han tänker driva frågan i valrörelsen.
– Vi kommer lyfta det här i det slutliga valmanifestet i augusti. Det är en väldigt självklar fråga, men som samtidigt betraktas som kontroversiell av de här invandringsliberala partierna vi har i riksdag och regering, säger Åkesson.

Rasar mot SD-utspelet

Och förslaget stöter redan på hårt motstånd. Socialdemokraternas talesman i asylpolitiska frågor, Veronica Palm, rasar mot SD-utspelet.
– Det är korkat! Det är inte rimligt att människor som lagligt bor i Sverige ska behöva ansöka hos en myndighet för att få lämna landet, säger hon.
– Om man väljer det här som en stor fråga så visar man tydligt för väljarna att man är ett rasistiskt parti, säger Veronica Palm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!